Hlavní obsah

Smutné léto kvůli mutaci delta? Británie odloží rozvolňování

Foto: DaisyCooil, Shutterstock.com

Snímek z Londýna z 1. června 2021.

Reklama

Ke konci června se mělo rozvolňovat, ale vláda nakonec řekla „zatím ještě ne“. Řeč je o Velké Británii a koronavirových restrikcích, které země prodluží od příštího pondělí o další měsíc. Zasáhnou tak do letní sezóny.

Článek

Celá Evropa míří opačným směrem, tedy k uvolnění všech zákazů, které zavedla kvůli boji s pandemií covid-19. Se stále se zrychlujícím očkováním, ale také blížící se turistickou sezónou tak evropské země otevírají restaurace, bazény nebo kulturní akce. Britská vláda se na poslední chvíli rozhodla počkat. Oficiálně britský premiér Boris Johnson oznámí prodloužení restrikcí ve večerních hodinách, po jednání na summitu NATO v Bruselu.

„Poslední napnutí sil,“ tak britská vláda okomentovala přípravu na prodloužení koronavirových restrikcí o čtyři týdny. Poprosila také Brity o trpělivost. Ti už totiž mohli mít v kalendářích zaškrtnuté datum 21. června, kdy se původně mělo zcela rozvolňovat. Již nyní ale člen vlády Edward Argar připustil, že čtyři týdny možná nebudou stačit.

Britský premiér Johnson ale argumentoval, že čtyři týdny restrikcí ušetří tisíce hospitalizovaných s nemocí covid-19. Hlavním důvodem je ale rychle se rozšiřující varianta covidu-19, tzv. delta mutace. U 90 procent aktuálně nakažených v zemi idenfitikovali právě tuto mutaci koronaviru. Navíc panují obavy, že na delta mutaci částečně nezabírají očkovací látky. I tak má ale měsíční posun uvolnění restrikcí za cíl i naočkování co nejvíce (nyní již mladších) ročníků.

Přesto podle britského modelu šíření delta varianty covidu-19 postihne v příštích několika týdnech spíše mladší obyvatele. Starší už jsou totiž z velké části naočkovaní oběma dávkami vakcíny. Hospitalizaci ale čekají i u starších lidí, především u těch, kteří si nevybudovali dostatečnou imunitu, a očkování jim tak proti delta variantě nezafunguje.

Podle dalších dat britského ministerstva zdravotnictví asi 44 procent dospělých Britů ještě není po druhé dávce vakcíny. Úřady počítají s tím, že ode dneška do pěti týdnů, tedy do uplynutí doby prodloužených restrikcí, by se mohlo podařit plně naočkovat dalších devět milionů lidí.

Oproti tomu stojí statistiky nemocných. V neděli bylo mezi pozitivně testovanými 7,5 tisíce Britů, osm lidí zemřelo. Celkově na covid-19 ve Velké Británii zemřelo 127 904 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson.

Na prodloužení koronavirových opatření si ale stěžují britští podnikatelé, restauratéři a hoteliéři. Skupina různých organizací, které sdružují právě byznysmeny z malých a středních podniků nebo pohostinství, dala vládě na srozuměnou, že pokud jim neposkytne pomoc, čtyři týdny navíc pro ně budou devastující. Měsíční posun pro ně znamená ztrátu asi třech miliard liber. Na původně naplánované datum se totiž většina z nich upínala, prodala lístky nebo pokoje v hotelech.

„Zabíjí letní zábavu,“ používá ostřejší spojení britský deník The Times o reakci podnikatelů na čtyřtýdenní prodloužení restrikcí. Ruší se totiž spousta naplánovaných festivalů a jiných kulturních a zábavních programů. Organizátoři více než pěti tisíc akcí museli rychle zareagovat na vládní plány a zrušit produkci za 500 milionů liber. Stovky tisíc lidí přijde o práci.

Jaké restrikce se tedy prodlužují? Venku se může potkat maximálně třicet lidí. Uvnitř nanejvýš šest. A to ne z více než dvou domácností. V restauračních zařízeních se nesmí chodit objednávat na bar, všichni musí být usazeni u stolu. Kulturní události mohou v exteriéru přivítat čtyři tisíce lidí, uvnitř tisícovku nebo polovinu své kapacity.

Ještě v sobotu se snažila skupina ministrů – Riší Sunak, Michael Gove a Dominic Raab přijít s řešením, jak v zemi chránit životy i ekonomiku. Je tak možné, že zelenou dostanou například svatby ve větším počtu lidí. Aktuálně může být svatebčanů maximálně tři desítky.

Premiér Johnson ale přesto čelí kritice, a to především kvůli opatřením, která mohl udělat v minulosti a neudělal. Z těch se aktuálně nejvíce v britských médiích mluví o Johnsonově dubnovém rozhodnutí nepřidat Indii do tzv. rudé zóny cestovní mapy. Do těchto zemí poté (až na výjimky) není možné vycestovat, ani přicestovat zpět do Británie.

Právě z Indie se pravděpodobně začala šířit zmíněná delta mutace viru. Johnson se bránil tím, že 23. dubna, kdy rozhodnutí padlo, ještě delta varianta nebyla rozpoznaná. To však britští novináři rozporují, neboť na britském vládním webu byla k nalezení informace o delta variantě šířící se z Indie hned prvního dubna.

Reklama

Doporučované