Hlavní obsah

„Za zranění Bolta můžou i pořadatelé,” rozčiloval se jamajský sprinter. Hvězdná štafeta nedokončila závod

Rozhovor se členem jamajského týmuVideo: AP

 

Reklama

Ke zranění Usaina Bolta při štafetě na 4x100 metrů na mistrovství světa přispěli pořadatelé. Tvrdí to Boltův kolega z jamajského týmu Yohan Blake. Závodníky nechali totiž před startem čekat 40 minut.

Článek

Sprinteři se připravovali na start štafety v rozcvičovací místnosti, kde bylo podle Blaka dost chladno. Závodníci se tak snažili udržet co nejvíce v teple, ale start závodu odsunuly o 40 minut ještě medailové ceremoniály.

„Usain mi řekl: ,Yohane, to se mi fakt nelíbí.’ A přijít sem a vidět skutečnou legendu, opravdového šampiona takhle na zemi, to je zničující. Ani trochu se mi to nelíbilo," neskrýval roztrpčení po štafetovém závodu Blake.

Atletická legenda, král sprintů Usain Bolt běžel svůj poslední závod s jamajskou štafetou na 4x100 metrů, ale sprint na mistrovství světa nedokončil. Odkulhal se z dráhy se zraněnou nohou.

Poběžím naposledy

Před začátkem letošního mistrovství světa v Londýně Bolt ohlásil, že poběží jen sprint na sto metrů. Dvoustovku měl vynechat, stejně jako štafetu. Úspěšnému sportovci se ale obecně lépe kariéra ukončuje na samotném vrcholu. Když jamajský sprinter minulou sobotu ve stovce mírně pokazil start a zbyla na něj tak pouze bronzová medaile, rozhodl se změnit své plány a konec kariéry ještě o týden posunout. Trůn ale opouští jako poražený.

Usain Bolt svůj poslední závod - štafetu na 4x100 metrů, nedokončilVideo: AP

Na Olympijském stadionu v Londýně Bolt přebíral kolík na třetí pozici. Do cíle chybělo Jamajčanovi zhruba padesát metrů, když začal poskakovat s bolestí v noze. Ještě před cílem pak padl na dráhu s bolestivou grimasou. Jeho tým závod vůbec nedokončil.

První místo patří štafetě Velké Británie, stříbro berou Američané a bronz vybojovali Japonci.

Téměř deset let na trůně

Ještě v roce 2007 na mistrovství světa v japonské Ósace bral v závodu na 200 metrů stříbro. O rok později ale začala ve sprinterském světě éra Usaina Bolta. Na třech olympijských hrách získal celkem osm medailí, z atletických mistrovství jich má 11. Mezi lety 2008 až 2016 vítězil téměř v každém běhu, kromě dvou případů. Na olympiádě v Pekingu Jamajčanům nevyšla štafeta, zlato tehdy brala čtveřice Trinidadu a Tobaga. V roce 2011 byl pak na světovém šampionátu v Tegu diskvalifikován za ulitý start, pro zlato si tak mohl doběhnout Boltův krajan Yohan Blake.

Bolt je držitelem světových rekordů ve všech třech disciplínách. Stovku zaběhnul za 9,58. Dvě stě metrů pak v čase 19,19 a štafetu na 4x100 metrů pak s jamajskými sprintery za 36,84.

Fenomenální běžec

Třicetiletý sprinter dokáže vyvinout rychlost 44,7 kilometru za hodinu. Jeho předností je kromě rychlosti také výška. Na stometrový běh mu vystačí 41 kroků, což je o dva až čtyři kroky méně, než potřebují ostatní sprinteři.

Mezi světovými sportovci patří k nejoblíbenějším, na Instagramu ho sleduje 7 milionů lidí, na Facebooku dokonce skoro 19 milionů. Časopis Forbes letos Bolta zařadil na třiadvacáté místo nejlépe vydělávajících atletů.

Reklama

Doporučované