Hlavní obsah

Smutné rekordy v Brazílii a Mexiku, počet obětí za den přesahuje tisíc

Foto: Profimedia.cz

Dílo brazilského umělce Alexe Flamminga vyzývající k nošení roušek ve veřejné dopravě v Sao Paulu.

Reklama

Brazílie druhý den v řadě zaznamenala rekordní počet mrtvých s nemocí covid-19. Zemřelo dalších 1 349 pacientů, o den dříve jich bylo 1 262. Rekordy v počtu obětí a nově nakažených hlásí také Mexiko.

Článek

V Brazílii doposud na komplikace spojené s nemocí covid-19 zemřelo 32 548 lidí, testy koronavirovou infekci prokázaly u 584 016 osob, skutečné číslo nakažených však bude pravděpodobně mnohem vyšší, uvádí agentura Reuters

Brazílie je co do počtu infikovaných po Spojených státech druhou zemí na světě. Více lidí s onemocněním covid-19 než v této latinskoamerické zemi zemřelo ve Spojených státech, Británii a Itálii. Latinská Amerika je v současnosti epicentrem pandemie nemoci covid-19, nákaza silně zasáhla Peru, Ekvádor, Chile a Panamu. Mexiko ve středu zaznamenalo rekordní nárůst úmrtí v souvislosti s tímto onemocněním a počet infikovaných překročil sto tisíc.

V Brazílii pravicový prezident Jair Bolsonaro opakovaně bagatelizuje nebezpečí, jaké koronavirus představuje, mimo jiné odmítá přínos zakrývání nosu a úst v zamezení dalšího šíření nákazy. V úterý prohlásil, že „smrt je osudem všech“. Ty státy a místní úřady, které podporovaly restriktivní opatření související s koronavirem, omezení uvolňují, protože mezi lidmi přibývá hladovějících a veřejné rozpočty se propadají do hlubokého deficitu, píše Reuters.

Ve středu se oficiálně ministrem zdravotnictví na přechodnou dobu stal generál Eduardo Pazuello poté, co z vedení resortu kvůli sporům s prezidentem kvůli koronaviru odešli už dva ministři. Agentura DPA uvádí, že Pazuello v minulosti stál v čele operace, jejímž cílem bylo zvládnout ve státu Roraima příliv uprchlíků ze sousední Venezuely. Během olympijských a paralympijských her v Riu de Janeiru měl na starosti armádní logistiku. Bolsonaro řekl, že předpokládá, že na postu ministra zdravotnictví Pazuello bude dlouho, protože jde o „prvotřídního manažera“.

Mexické zdravotní úřady ve středu oznámily smutný rekord, kdy počet mrtvých s koronavirem během jediného dne přesáhl tisíc. Na komplikace provázející nemoc covid-19 během 24 hodin zemřelo 1 092 lidí, celková bilance tak činí 11 729 mrtvých. Počet nových případů infekce je také rekordní, přibylo jich 3 912, dohromady jich je už 101 238.

Mexické úřady už dříve upozornily, že ve skutečnosti se koronavirem nakazilo více lidí. Reuters píše, že Mexiko plánovalo začít uvolňovat opatření přijatá proti šíření koronaviru, když ale nově nakažených i mrtvých strmě přibývá, naděje na nějakou větší změnu mizí.

Reklama

Související témata:

Doporučované