Hlavní obsah

Smutno a prázdno. Restaurace dusí nová opatření, stovky je nebudou dodržovat

Foto: Shutterstock.com

Od pondělka nesmí do restaurací neočkovaní. Ilustrační foto.

Reklama

Restaurace najely na nová pravidla a hned po prvních hodinách hlásí další pokles tržeb. Zhruba 700 podniků v zemi se ale rozhodlo, že Tečku u svých zákazníků kontrolovat nebude.

Článek

Test jako vstupenka do restaurace od dnešního dne až na výjimky nestačí. Pocity restauratérů po servírování prvních obědů v nových podmínkách jsou jednoznačné: „Smutno a prázdno,“ shrnuje pondělí ve svém podniku majitel Café Louvre Sylvio Spohr.

Tržby za oběd dnes podle něj byly zhruba na 40 procentech „normálního“ stavu. „Je ale otázka, s čím mám tržby porovnávat. Ty podmínky se mění každých 14 dnů, co je normál už ani nevím,“ dodává Spohr.

Začíná to být fatální

Aktuálně je to další pokles o deset až 15 procent. To na první pohled není sice tak markantní úbytek, ale v součtu všech opatření, která už platila, to začíná být pro gastroscénu fatální.
Václav Vojíř, restauratér

Stejně pondělí hodnotí i další podniky. „Nařízení, které platí ode dneška, má opět dopad na další odliv zákazníků. Aktuálně je to další pokles o deset až 15 procent. To na první pohled není sice tak markantní úbytek, ale v součtu všech opatření, která už platila, to začíná být pro gastroscénu fatální,“ říká restauratér Václav Vojíř, provozovatel Bugsy´s baru, Bistra Špejle, Potrefené Husy Na Verandách a dalších gastroprovozů.

A nejde jen o obědy. „Dnes přišlo méně lidí. Je to ve vlnách. I kdybych nečetl zprávy, tak bych to poznal na návštěvnosti. S každým opatřením to prvních pár dní odnášíme. Po pár dnech se zákazníci zase vrací zpátky, ale opět do doby, než přijde další opatření. Tento obor dostává strašně zabrat. Nejde jen o majitele, ale především o zaměstnance. Žijí dlouhodobě v nejistotě a postupně se přesouvají do jiného sektoru. Opatření je také znatelné díky vzrůstající tendenci e-shopů oproti kavárnám,“ říká Jan Ševěček ze sítě cukráren IPPA Café.

V restauraci Červený Jelen v pondělí v poledne spadly tržby o deset procent oproti minulému týdnu. „Není to taková apokalypsa,“ hodnotí spolumajitel podniku Luboš Kastner. Podle všech oslovených je ale zatím předčasné hodnotit, pondělí totiž bývá tradičně nejslabší den a přesnější obrázek trhu přinesou až čísla za celý týden.

Už první omezení přinesla velký pokles

Už povinné kontroly bezinfekčnosti zavedené počátkem října přitom způsobily velký pokles v tržbách. Podle dat společnosti Dotykačka spadly restauracím, hospodám a kavárnám z týdne na týden tržby zhruba o 20 procent. Už tehdy se podniky obávaly, že další zpřísnění jejich tržby srazí na minimum.

Dnes jsme měli velmi málo objednávek obědů, které vozíme do firem.
Sylvio Spohr, majitel Café Louvre

Nejsou to jen neplatné testy – zákazníci chybí i kvůli tomu, že stále víc firem přechází na takzvaný home office. „Dnes jsme měli velmi málo objednávek obědů, které vozíme do firem. Je vidět, že ulice jsou prázdné a lidé v centru nejsou,“ dodává Spohr.

Home office a prázdné kanceláře mají ale na druhou stranu někde i příznivý efekt.

„Jednu restauraci máme na sídlišti – tam jsou dnes v poledne tržby vyšší – je vidět, že tady funguje home office efekt a lidé jsou víc doma a chodí tam, kde to mají nejblíž,“ říká restauratér Luboš Kastner.

Očkování nekontrolujeme

Zhruba 700 podniků, které se přihlásily k akci „Otevřeme Česko“ v pondělí ale žádnou změnu nevnímá a žádné očkovací certifikáty nekontroluje a kontrolovat ani nebude. Některé zcela veřejně, některé o tom ze strachu nahlas nemluví.

„Určitě nebudu porušovat zákon, budu se chovat jako řádný obchodník – tedy nebudu selektovat lidi, podle barvy kůže nebo podle toho, jestli jsou očkovaní, nebo neočkovaní,“ říká Jiří Janeček, majitel pivovaru Malý Janek a zakladatel protivládní iniciativy Chcípl PES.

„Dodržovat to ani nemůžeme. V případě, že nějaký podnik bude vyžadovat potvrzení nebo se pokusí diskriminovat zákazníky, doporučujeme, ať si to občan nechá dát písemně a potom se obrátí na právníka,“ dodává Janeček s tím, že i v minulosti jim soudy daly za pravdu. „Myslím si, že ta situace je pro nás příznivější než minule. Je tu předchozí zkušenost, i proto se našlo víc odvážlivců,“ dodává.

Reklama

Doporučované