Hlavní obsah

Smutný pohled na Kalouskovo odcházení

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Legenda české politiky podobně jako Jaromír Jágr propásla správnou chvíli k odchodu.

Reklama

Článek

I někteří lidé v TOP 09 sami říkají, že Mirka buď nekriticky uctíváte, nebo jste jeho nepřítel. Nic mezi tím.

Miroslav Kalousek – jedna z nejviditelnějších tváří české politiky, jehož lidé buď milují, nebo nenávidí – oznámil, že nebude kandidovat ve sněmovních volbách v roce 2021. Říká, že si tím uvolní ruce, protože nebude mít osobní ambice, a bude se věnovat sjednocení středopravicových stran proti Babišovi.

„Tam se to musí odpracovat, což vyžaduje desítky a desítky neformálních rozhovorů. Rád bych ty rozhovory vedl, protože si troufám tvrdit, že za ta léta znám v politice každého,“ vysvětluje Kalousek.

Ve skutečnosti byl k takovému kroku nepřímo donucen, pokud ještě chce zachránit svou padající TOP 09. Opoziční lídři totiž mezitím sami postoupili docela daleko v jednáních o vytvoření předvolební koalice.

A dávají docela jasně najevo, že nikdo z nich nechce do společné party vzít topku, pokud v ní bude vysoko figurovat Kalousek.

Proč? Protože během pár let naštval postupně úplně všechny.

Lidovce, od nichž kdysi odešel a založil s Karlem Schwarzenbergem vlastní novou stranu TOP 09.

ODS, vůči níž se vymezoval a bral jí voliče, když šla topka nahoru.

A naposledy také hnutí STAN, bývalého spojence, s nímž se ve zlém rozešel.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Takže ano – Miroslav Kalousek opravdu „zná za ta léta v politice každého“, jak sám říká, a právě proto se zrovna on může jen těžko podílet na rozhovorech o vytvoření opoziční koalice, pokud mají dopadnout úspěšně. Těch, kteří ho nemohou vystát nebo mu nedůvěřují, případně obojí, je příliš mnoho.

I někteří lidé v TOP 09 sami říkají, že Mirka buď nekriticky uctíváte, nebo jste jeho nepřítel. Nic mezi tím.

Kalouskovi nelze upřít talent a obdivuhodný zápal. Nakonec je to vlastně smutný pohled na legendu české politiky, která podobně jako Jaromír Jágr propásla správnou chvíli k odchodu. Má velké zásluhy a úspěchy z minulosti, je inteligentní a třeba ve schopnosti popsat vtipně a stručně složité problémy se mu na politickém hřišti nikdo nevyrovná.

Zároveň je pro něj politika droga, stejně jako pro Jágra hokej, bez níž nedokáže žít. Takže když oznamuje, že příští rok nebude obhajovat poslanecký post, tak zároveň dodává, že u politiky zůstává, může se například ucházet o jiné funkce nebo znovu kandidovat do Sněmovny za pět let.

Karel Schwarzenberg občas říká, že Kalousek si za svou neoblíbenost může sám, když dává ostatním najevo, jak je chytřejší než oni.

Například o šéfovi KDU-ČSL Jurečkovi jednou Kalousek řekl, že je pasáček ovcí a traktorista. O předsedovi ODS Fialovi, že má ve straně tolik proruských švábů, že bude mít dost starostí sám se sebou. A třeba o jihomoravském lídrovi hnutí STAN Luklovi, že je Zemanovou podržtaškou.

Opravdu může zrovna autor takových výroků udělat cokoliv pro sjednocení opozice?

Reklama

Související témata:

Doporučované