Hlavní obsah

Snaha Hradu ovlivňovat rozhodnutí soudů je zjevná, říká senátor Láska. Na Mynáře podal trestní oznámení

Pokud by bylo možné stíhat během výkonu mandátu prezidenta, podal by Láska trestní oznámení i na Zemana.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Senátor Václav Láska podal trestní oznámení na hradního kancléře Vratislava Mynáře. Ten se podle něj opakovaně dopustil trestného činu zasahování do nezávislosti soudu. O ovlivňování soudů Hradem jednal i sněmovní podvýbor pro justici.

Článek

Na schůzi sněmovního podvýboru pro justici dorazili ve středu večer všichni tři pozvaní hosté, prezidentův kancléř Vratislav Mynář, bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa a ústavní soudce Vojtěch Šimíček.

Předseda podvýboru Pavel Blažek (ODS) svolal schůzi „s ohledem na závažná vyjádření některých představitelů justice”. O tom, že kancléř Mynář opakovaně kontaktoval soudce ve věcech, které se týkají Hradu a prezidenta, informoval týdeník Respekt. Baxa posléze v rozhovoru pro Deník N uvedl, že mu Hrad dával opakovaně najevo, jak má jeho soud v některých kauzách rozhodnout.

Senátor Václav Láska po zveřejnění těchto informací podal na Mynáře trestní oznámení pro podezření ze zasahování do nezávislosti soudu. Tomu, kdo působí na soudce v úmyslu, aby soudce porušil své povinnosti v řízení před soudem, hrozí podle trestního zákoníku půl roku až tři roky vězení.

Advokát a bývalý policejní vyšetřovatel Láska v trestním oznámení uvedl, že Mynář „opakovaně působil na soudce v úmyslu ovlivnit jejich rozhodnutí tak, aby porušili své povinnosti a nerozhodli podle zákona a pravidel spravedlivého procesu, nýbrž aby rozhodli tak, jak si přeje prezident České republiky”.

„Byť Vratislav Mynář tvrdí, že daného jednání se dopustil na pokyn či s vědomím prezidenta ČR, tedy osoby, která nemůže být trestně stíhána za daný skutek, nijak tato skutečnost nevylučuje či neomezuje trestněprávní odpovědnost Vratislava Mynáře,” poznamenal senátor.

V oznámení, které adresoval Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1, Láska vyjmenoval Mynářovy aktivity ve vztahu k soudci Ústavního soudu Vojtěchu Šimíčkovi ve věci služebního zákona a v kauze Lesní správy Lány či vůči předsedovi pražského městského soudu Liboru Vávrovi v případu vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA. Zmínil také tvrzení bývalého předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy, po kterém Mynář vyžadoval informace ke kauze Plzeňské teplárenské.

Podle Lásky je pro českou justici důležité, aby bylo Mynářovo chování označeno za trestný čin. Pokud by bylo možné stíhat během výkonu mandátu prezidenta, podal by Láska trestní oznámení i na Zemana. V jeho případě by se ale spíše jednalo o trestný čin nabízení úplatku, řekl Láska Seznamu. Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa na jednání sněmovního podvýboru řekl, že mu Zeman nabízel pozici předsedy Ústavního soudu, pokud bude ve věci nejmenování tří vysokoškolských docentů profesory rozhodovat podle prezidentova přání.

Prezident Miloš Zeman už dříve uvedl, že jeho vlastní doporučení Baxovi nebyla ovlivňováním, ale vyjádřením názoru. Mynáře se zastal s tím, že na schůzky se soudci ho vysílal sám. K žádnému ovlivňování podle prezidenta nedošlo.

Reklama

Související témata:

Doporučované