Hlavní obsah

Snaha odvolat Babiše z vlády by byla jen plácnutím do vody, tvrdí Bělobrádek

Rozhovor - Pavel Bělobrádek.

 

Reklama

„Chápu, že to bude premiér velmi zvažovat, nikdo nemá chuť nechat se ztrapnit prezidentem," říká v rozhovoru pro Seznam vicepremiér a předseda KDU-ČSL.

Článek

Andrej Babiš dostal od Sněmovny a premiéra Sobotky čas do konce dubna, aby vyjasnil své příjmy a obchody. Ale jak to vypadá ze slov předsedy třetí vládní strany KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, žádných dramatických chvil se šéf ANO a ministr financí obávat nejspíš nemusí.

„Teď už se s Andrejem Babišem ani nic moc stát nemůže, bylo by to jen plácnutí do vody. Mohlo by to mít symbolickou roli, ale ta by byla již malá," vysvětluje Bělobrádek. „A je tu i nejistota, jak by se při případném pokusu o odvolání zachoval prezident republiky. Chápu, že to bude premiér velmi zvažovat, protože nikdo nechce nechat se ztrapnit prezidentem."

Čtyřicetiletý Bělobrádek stojí v čele KDU-ČSL už víc než šest let. Historickou stranu, která ale v roce 2010 vypadla ze Sněmovny, vrátil do kondice, vyřešil její finanční problémy, ve volbách 2013 s ní získal téměř 7 procent hlasů a lidovci se poté stali i součástí vládní koalice s ČSSD a ANO.

V květnu bude Bělobrádek znovu kandidovat na post předsedy. Na sjezdu bude také obhajovat přece jen trochu riskantní plán volební koalice se Starosty a nezávislými, která musí podle zákona získat minimálně 10 procent hlasů. Ačkoliv proti takovému spojenectví a taktice protestují někteří zasloužilí spolustraníci a republiková konference KDU minulý víkend potvrdila plán těsným výsledkem 39:31 hlasům, Bělobrádek si je jistý, že svůj postup na sjezdu prosadí. „Na 99 procent se na to můžete spolehnout," tvrdí optimisticky předseda KDU-ČSL.

Reklama

Doporučované