Hlavní obsah

„Snažím se o opravdovost, kterou v životě nedokážu mít.“ Musa o tom, proč sekl s tetováním

Lukáš Musil alias Musa o tom, proč pověsil tetování na hřebík. A místo toho se pustil do obrazů.Video: Barbora Marková

 

Reklama

Je plachý, nemá Facebook ani Instagram a za každou svojí životní etapou rázně zavírá dveře. Lukáš Musil alias Musa začínal na ledě jako hokejista, slávu a obdiv mu nakonec nepřinesl sport, ale tetování. Nedávno však na hřebík pověsil i tetovací strojek a otevřel novou kapitolu svého života - plnou malování a kreseb.

Článek

„Já jsem neskončil kvůli tomu, že bych to neměl rád. Já jsem skončil kvůli tomu, že naopak jsem to měl rád. Věděl jsem ale, že už to nemůžu dělat na 100 procent, protože jsem byl zvědavý na jiné věci. Tetování obecně mám pořád strašně rád,“ říká výtvarník, který už několik let žije s herečkou Vicou Kerekeš v Budapešti.

Když Lukáš Musil alias Musa skončil s tetováním, vyvolalo to opravdu velké reakce. Lidé za ním cestovali běžně i z ciziny, jen aby měli na těle kousek z jeho práce. Kůži teď vyměnil za plátno a maluje obrazy.

„Jsou v nich zaznamenaná taková archetypální tvarosloví. Vagina, ztopořený penis. Figury - těhotná žena, kříž. Jsou to takové archetypy. Snažím se o nějaký přesah, o nějakou nevysvětlitelnou transcendenci a opravdovost, kterou třeba v životě nedokážu mít.“

Lukáš Musil působí jako velký introvert a tichý člověk, který má rád řád. Když zavírá dveře ateliéru, zavírá je před celým okolním světem. A i když ví, že teď začíná znova a ocitá se na tenkém ledě, ve své tvorbě se chce cítit svobodný. Bez chuti poznat vše nepoznané by to totiž prý nebylo ono.

„Člověk chce být komplexní a chce být takový - když si uvědomím, čeho jsou lidé schopní a jaký mají potenciál a co všechno můžou obsáhnout, tak tohle mě láká, být vybalancovaný a možná nějakým způsobem komplexní v mých možnostech,“ uzavřel.

Jak své obrazy tvoří? Podívejte se na úvodní video.

Celý pořad Slavní sledujte každý všední den od 10:30 a v repríze od 18:45 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované