Hlavní obsah

Snažím se rychle nahodit do módu Poslanecké sněmovny, říká Kupka. Dolní komora má historicky nejvíc nováčků

Podívejte se na reportáž, jak se noví poslanci těší do svých funkcí.

 

Reklama

Do Sněmovny po volbách přišlo historicky nejvíc nových poslanců. Co od kariéry v politice čekají?

Článek

V první den schůze nové Poslanecké sněmovny poznávalo v pondělí prostory dolní komory Parlamentu rekordní množství politiků, kteří byli za poslance zvoleni poprvé. Ze dvou set členů Sněmovny jich je 125 - o sedm více než po volbách v roce 2010, kdy voliči udělali ve Sněmovně podobnou personální revoluci svými přednostními hlasy.

Nyní stojí za změnou drtivý úspěch hnutí ANO a také vstup strany Pirátů do Sněmovny. Za ANO, které má celkem 78 mandátů, je v poslaneckých lavicích nejvíce nových tváří. Zcela nový je zmíněný klub Pirátů a mnoho noviců je i mezi poslanci Okamurova hnutí SPD.

Nejpřekvapivějším nováčkem je přesto poslanec z jiné strany - starosta Líbeznic Martin Kupka z ODS. Ten se dočkal mandátu teprve v neděli. Že ho voliči do dolní komory poslali, se dozvěděl až po verdiktu Nejvyššího správního soudu, který po stížnosti přepočítal hlasy odevzdané ve středních Čechách. Kupka tak nahradil poslaneckého matadora a někdejšího ministra dopravy (v Topolánkově vládě) a Nečasova šéfa resortu zemědělství Petra Bendla.

Naopak nejméně se asi na složení poslaneckého slibu těšil podnikatel Jiří Hlavatý, kterého, jak sám dal po volbách najevo, zvolení do Sněmovny nemile překvapilo.

S Martinem Kupkou a několika nováčky jsme o jejich novém působení v politice hovořili. V úvodním videu  se podívejte, s jakými dojmy do služeb voličů nastoupili.

Reklama

Související témata:
Nováček

Doporučované