Hlavní obsah

Snazší řešení dluhů z dětství, stav ovzduší v Česku a co řekli kandidáti na britského premiéra

Polední zprávy 10. července 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Polední zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

0:46 – Mírnější oddlužení dětských dlužníků 

Poslanci schválili zrychleně už v prvním čtení novelu insolvenčního zákona, která má usnadnit řešení dětských dluhů. Pro byli všichni přítomní poslanci. Detaily přináší přímo ze Sněmovny Zuzana Černá.

4:16 – Podivné dotace Agrofertu

Seznam získal dosud neznámé dokumenty k jedné z dotací holdingu Agrofert, jimiž bruselští auditoři dokládají střet zájmů premiéra Andreje Babiše. Chemička Synthesia požádala o dotaci společně s rodinným zámečnictvím. Peníze měly jít na školení zaměstnanců. Dokumenty ale ukazují, že zámečnictví ve skutečnosti žádné zaměstnance nemělo.

6:15 – Praha nejvíc zamořena oxidem dusičitým

Nejvíc oxidu dusičitého v ovzduší má Praha. Centrum pro životní prostředí a zdraví měřilo v minulém roce stav oxidu dusičitého v devíti krajských městech, a to celkem na 192 místech. Podrobnosti přidává Miroslav Šuta, odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik.

9:57 – Odvolání tajemníka SPD Staníka u soudu

Městský soud v Praze se ve středu zabývá odvoláním bývalého tajemníka hnutí SPD Jaroslava Staníka. Ten za hanlivé výroky na adresu homosexuálů, Romů a Židů dostal nepravomocně roční podmínku. Podle původního verdiktu Staník v říjnu 2017 svými výroky schvaloval genocidu a podněcoval k nenávisti. Obžalobu odmítá s tím, že není rasista a stíhání má za cíl poškodit hnutí SPD.

10:27 – Kdo bude předsedou britských konzervativců?

Jeremy Hunt versus Boris Johnson. V úterý večer se dva kandidáti na předsedu Konzervativní strany a budoucího britského premiéra utkali v televizní debatě. Tamní média zaujal hlavně moment, kdy Johnson odmítl odpovědět, jestli by odstoupil v případě, že selže jeho plán na uskutečnění brexitu do konce října. Nového předsedu bude v příštích týdnech korespondenčně vybírat 160 tisíc členů Konzervativní strany. Téma dále komentuje profesor práva na Univerzitě v Cardiffu Jiří Přibáň.

12:50 – Hotel Thermal našel partnera pro rekonstrukci

Bazénové centrum v karlovarském lázeňském hotelu Thermal bude provozovat společnost Saunia. Hotel Thermal ji vybral jako svého partnera. V současné době je ale bazén kvůli havarijnímu stavu stále uzavřený, a to od roku 2015. Jeho opravu zaplatí stát, vyjít by měla na 120 až 130 milionů korun. Samotná firma, která rekonstrukci povede, vzejde z výběrového řízení. Projekční práce rekonstrukce celého hotelu budou zahájeny v nejbližších dnech.

13:20 – Americké fotbalistky chtějí stejné platy jako muži

Americká fotbalistka a bojovnice za práva žen a gayů Megan Rapinoeová rozpoutala debatu o nerovnosti platů a odměn ve fotbale. Americké fotbalistky, které vyhrály právě skončené mistrovství světa, kvůli nerovnosti dokonce žalují fotbalovou federaci.

Reklama

Doporučované