Hlavní obsah

Sněhová kalamita na D1 nehrozí, jsme připraveni lépe než loni, tvrdí ministr Kremlík

Ministr dopravy hodnotí připravenost ŘSD na zimu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Loni v prosinci doprava na dálnici D1 zkolabovala kvůli sněhové nadílce.

Článek

„Ředitelství silnic a dálnic je připraveno na zimu. Dokonce už předsoluje, jsou připraveny posypové vozy a všichni pracovníci, je jich přibližně 700, jsou připraveni bojovat se zimou,“ řekl Kremlík před jednáním vlády.

Poznamenal, že nemůže ovlivnit počasí. „Sám jsem se přesvědčil, že přípravy jsou ve větší připravenosti, než tomu bylo minulou zimu. ŘSD je připraveno daleko více než loni,“ uvedl.

Problémy s dopravou na opravované dálnici D1 vedly loni ke kritice tehdejšího ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO).

Podle předpovědí by ale v Česku mělo od úterý začít sněžit. Sníh má být mokrý a těžký. To může kvůli polámaným větvím nebo stromům způsobit komplikace v dopravě nebo dodávkách elektřiny.

V nižších polohách meteorologové očekávají déšť nebo déšť se sněhem a ojediněle se bude na silnicích a chodnících tvořit náledí a zmrazky.

Ředitelství silnic a dálnic staví na dálnicích speciální zimní pracoviště. Ve spolupráci s Českým hydrometeorologickým ústavem zkoumá počasí a možnost kalamitních srážek. „Zároveň pracujeme s meteomodely. Sledujeme vývoj počasí a víme nebo předpokládáme dopředu, k jakému spádu srážek dojde,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Když dispečer vyhodnotí, že se blíží kalamitní situace, která by mohla ovlivnit průjezd dálnic, vyšle na provizorní zimní stanoviště posypové vozy. „Sypač má menší nádrž na posypovou sůl, zato má větší nádrž na roztok pro skrápění, který je agresivní a dokáže námrazu rychle rozpustit,“ dodal Rýdl.

Novinky ŘSD zavádí především na D1, aby předešlo kritické situaci z loňského prosince, kdy řidiči stáli v koloně i třináct hodin.

Anketa

Zaskočí letos sníh na dálnici D1 silničáře?
Ano
81,1 %
Ne
18,9 %
Celkem hlasovalo 132 čtenářů.

Reklama

Doporučované