Hlavní obsah
Online

Vakcíny od Moderny se zpozdí a bude jich jen polovina

Foto: Giovanni Cancemi, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v České republice sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Další dodávka očkování proti covidu-19 od firmy Moderna dorazí do Česka 22. února, o týden později, než byl plán. Vakcín bude polovina z dohodnutého počtu, jen 44 000 dávek.

- Iniciativa KoroNERV-20 žádá vládu, aby se otevřely veřejné, školní a univerzitní knihovny alespoň jako výdejní služba. Členové iniciativy tak žádají zejména vzhledem na aktuální termíny zkoušek s tím, že řada knih není dostupných on-line.

- Poslanci Volný a Bojko opět dorazili do Sněmovny bez roušky, byli vyvedeni, incident živě vysílali na sociální síti.

- V Česku loni týdně v průměru zemřelo 2477 lidí, nejvíc za nejméně deset let.

- Index protiepidemického systému (PES) zůstal k dnešku na 71 bodech. Reprodukční číslo, které ukazuje množství lidí nakažených od jednoho pozitivně testovaného, mírně kleslo na 1,04.

  • Asociace hotelů: Nový systém kompenzací sníží podporu až o 75 procent

    Nový plošný systém kompenzací, který na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády představil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), podle Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) sníží dosavadní podporu uzavřeným provozům až o 75 procent. Taková pomoc nebude účinná pro záchranu mnoha podniků, ale představuje nejméně nákladnou variantu pro státní rozpočet. Dnes to řekl prezident AHR Václav Stárek. V rámci nového programu náhrad by podnikatelé, kteří zaznamenali propad tržeb alespoň o 50 procent, měli dostat příspěvek 500 korun na den za každého zaměstnance. Vzorem pro tento dotační titul byl jeden z nejpozději zavedených programů COVID – Gastro – uzavřené provozovny. Podle Havlíčka je na něj od podnikatelů pozitivní odezva, ministerstvo průmyslu a obchodu u něj sleduje velký zájem. V novém programu podle Havlíčka žádná firma nepropadne bez ohledu na to, zda je uzavřená nebo se jedná o subdodavatele. Další speciální programy jako COVID – Nájemné nebo COVID – Ubytování už dále pokračovat nebudou.

  • Vláda stále nemá podporu pro nouzový stav

    Vláda nenašla ani po dnešním jednání s opozicí podporu pro prodloužení nouzového stavu, o něž ve čtvrtek požádá Sněmovnu. Jednání s Piráty a STAN a zřejmě i koalicí ODS, TOP 09 a lidovců by měla pokračovat ve středu, řekl novinářům po schůzce vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Nevyloučil, že vláda by mohla v krajním případě vyhlásit i nouzový stav nově, i když to podle právníků vnitra může hraničit s obcházením ústavy.

  • Vakcíny od Moderny se zpozdí a bude jich méně

    Další dodávka očkování proti covidu-19 od firmy Moderna dorazí do Česka 22. února, o týden později, než byl plán. Vakcín bude polovina z dohodnutého počtu, jen 44 000 dávek. O situaci už úřad informoval kraje. Česko má objednané vakcíny proti covidu-19 pro 11 milionů lidí, uvedla počátkem února koordinátorka očkování Kateřina Baťhová. Očkovací látky dodávají firmy Moderna, Pfizer/BioNTech a AstraZeneca. Moderna měla naplánováno dodat do Česka 110 000 dávek v únoru, 105 000 v březnu a ve druhém čtvrtletí 800 000 dávek, uvedla Baťhová.

  • Prodloužení nouzového stavu bez podpory, Babiš jedná se stranami

    Sněmovna se bude ve čtvrtek od rána zabývat dalším požadavkem vlády na prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii koronaviru. Vláda pro svůj návrh nemá podporu. Premiér Andrej Babiš (ANO) se odpoledne sešel se zástupci politických stran a jednat by měli kromě volebního zákona i o změnách krizové legislativy v souvislosti s pandemií. Pokud by Sněmovna prodloužení schválila, obrátí se senátoři z klubu Starostů do konce týdne na Ústavní soud. Za týden také chtějí napadnout uzavření škol, jestliže se s ministrem školství Robertem Plagou nedohodnou na návratu žáků do škol. Případů nákazy opět přibývá. Vláda požádala o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů, tedy do 16. března. Nouzový stav jinak skončí v neděli 14. února. Menšinová vláda ANO a ČSSD zatím nemá pro svou šestou žádost dostatečnou podporu.

    Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

    Premiér Andrej Babiš (ANO) se odpoledne sešel se zástupci politických stran k jednání o nouzovém stavu.

  • Chystáme ve Sněmovně další akci, hrozí antirouškaři

    Volný ani po dnešním incidentu roušku nosit nehodlá.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

  • Fakultní nemocnici Brno dorazilo skoro 6000 dávek vakcín Pfizer

    Fakultní nemocnice Brno dostala pět boxů s vakcínami od společnosti Pfizer. Dnes to řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Jeden box obsahuje 195 ampulí a z každé se dá udělat šest dávek, nemocnice jich má tedy skoro 6000. Část si nechá a část rozdělí po kraji. Poslouží pro druhé kolo očkování. Místa pro nové zájemce nemocnice zatím neotevírá. Nemocnice použije vakcíny na druhé kolo očkování pro lidi, kteří podstoupili první dávku vakcíny zhruba před třemi týdny. Například v očkovacím centru v záložní nemocnici na brněnském výstavišti absolvují očkování senioři nad 80 let. Podle Plaché zatím nedostávají v centru očkování noví zájemci, protože se čeká na nové dávky vakcíny. V posledních týdnech přichází méně dávek, a proto chtějí mít zdravotníci jistotu dostatku dávek pro druhé kolo.

  • Hejtmani chtějí vědět, jak rychle se rozšíří nová mutace

    Jak rychle se může takzvaná britská mutace šířit, probírala dnes ráno Rada vlády pro zdravotní rizika. Člen rady a šéf Asociace krajů Martin Kuba (ODS) řekl, že pro hejtmany je důležité, aby věděli, na co se mají připravit zejména v nemocnicích, jejichž kapacity jsou už nyní hodně naplněny. „Jako hejtmany nás zajímá, jak se může varianta projevovat v rychlosti plnění nemocnic. Jestli se bude lišit i v nemocnosti, k tomu se zdá, že čísla úplně vysledovaná nejsou,“ uvedl. Je podle něj také třeba z dat určit, zda není nutné změnit kvůli mutaci dobu karantény a izolace. Stát podle Kuby zatím k tomu mnoho informací nemá.

  • Do pátku se na takzvanou britskou mutaci vyšetřilo 681 vzorků, byla v 75

    Do pátku se podle dat Státního zdravotního ústavu vyšetřilo na takzvanou britskou mutaci koronaviru 681 vzorků, potvrdila se v 75 z nich. Vyplývá to z materiálu pro jednání vlády, kterým odůvodnila nutnost prodloužení nouzového stavu. Další vzorky z laboratoří v regionech na vyhodnocení čekají, například v Královéhradeckém kraji měli podezření na mutaci u 72 procent z 300 odebraných vzorků. Podle vědců může v některých regionech virus v nakažlivější variantě až za desítky procent nových případů. Nová mutace je o 30 až 70 procent nakažlivější, k nákaze stačí kratší čas než dosud uváděných 15 minut. Lidé by také měli nosit raději respirátor FFP2 než roušku. „Při pohledu na aktuální dynamiku šíření a prediktivní scénáře vývoje nelze pro nejbližší dny až týdny očekávat výrazné zlepšení, lze očekávat i nadále vysoké denní počty nově diagnostikovaných případů covidu-19,“ uvádí dokument. V pracovních dnech půjde podle něj i nadále o vyšší tisíce případů.

  • Dneska jsou to roušky a zítra to bude povinná vakcinace, řekl Volný

    Dnes Volný po vyvedení ze sálu řekl, že mimo jednací sál si roušku nasadí, protože respektuje obavy zaměstnanců. Při politických jednáních ji nosit nechce. Volný také uvedl, že kdyby ostatní poslanci „nebyli ovce“, jednací sál by na Vondráčkovu výzvu neopustili. „Dneska jsou to roušky a zítra to bude povinná vakcinace. Pozítří to bude nějaká jiná forma diskriminace a ve finále se nedostane do Sněmovny nikdo, kdo nebude mít ten správný světový názor,“ řekl Volný.

    Foto: Martina Machová, Seznam Zprávy

    Vyvádění poslance Volného.

  • Volný již čelí řízení před mandátovým a imunitním výborem

    Volný již čelí řízení před mandátovým a imunitním výborem kvůli incidentu, při němž rovněž neměl roušku. Konflikt se odehrál v lednu při schůzi k prodloužení nouzového stavu. Předsedající Tomáš Hanzel (ČSSD) po varováních vypnul Volnému mikrofon se zdůvodněním, že nemluví k tématu. Volný, který byl bez roušky, označil ČSSD za zkorumpovanou politickou partaj a její členy za zbabělce a pokrytce. Pak přišel mluvit na místo předsedajícího, jak předtím avizoval. Hanzel se mu v tom snažil zabránit. Na pomoc mu přišlo několik poslanců. Po strkanici Volný místo v doprovodu ochranné služby opustil.

  • Video: Styď se, volali na Volného

    Video zachytilo odchod poslanců, kteří si odmítli nasadit roušky, ze Sněmovny.Video: Martina Machová, Seznam Zprávy

  • Jurečka: Bezohlednost a divadlo

  • Fuj, křičeli poslanci, když vyváděli Volného

    Někteří poslanci při nuceném odchodu poslanců bez roušek ze sálu křičeli „fuj“. Oba poslanci již dříve oznámili, že odmítají nosit ve Sněmovně roušku, a to, jak uvedli, z občanských a politických důvodů. Uvnitř Sněmovny je nošení roušky povinné.

  • Poslankyně za STAN k rouškovému incidentu

  • Stanjura chce kvůli Volnému a Bojkovi svolat grémium

    Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura navrhl svolání grémia Poslanecké sněmovny, které by mělo vyřešit, jak se pokusit omezit dopady chování poslanců Lubomíra Volného a Mariana Bojka, kteří opět přišli na plénum bez roušek. „Inkriminovaným kolegům jde jen o publicitu. Abychom tady neměli co půl hodiny tu samou scénu,“ vysvětlil Stanjura, který by pro snížení publicity dvojice nezařazených poslanců zvažoval třeba omezení přímého přenosu z jednání Sněmovny či omezení přístupu do foyer, kam by mohli pouze poslanci. Podle předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) je však s přenosem problém, protože není možné ho rychle vypínat a zapínat. „Už se to probíralo, čekali jsme, že pan poslanec něco podobného zopakuje,“ podotkl.

  • Poslanci Volný a Bojko opět dorazili do Sněmovny bez roušky

    Nezařazení poslanci zvolení za SPD Lubomír Volný a Marian Bojko dorazili na dnešní jednání opět bez roušek. Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) je několikrát vyzval k jejich nasazení, dokonce jim udělil napomenutí. Ani po něm si však dvojice roušky nenasadila, a Vondráček je proto vykázal z dnešního jednání. „Vy jste si pro to přišli, pánové,“ reagoval na ně Vondráček, který na pět minut schůzi přerušil, aby mohli být Volný a Bojko ze sálu vyvedeni.

  • Poslanci Volný a Bojko opět dorazili do Sněmovny bez roušky

    Nezařazení poslanci zvolení za SPD Lubomír Volný a Marian Bojko dorazili na dnešní jednání opět bez roušek. Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) je několikrát vyzval k jejich nasazení, dokonce jim udělil napomenutí. Ani po něm si však dvojice roušky nenasadila, a Vondráček je proto vykázal z dnešního jednání. „Vy jste si pro to přišli, pánové,“ reagoval na ně Vondráček, který na pět minut schůzi přerušil, aby mohli být Volný a Bojko ze sálu vyvedeni.

  • Polovina pozitivních testů ve FN Brno je s tzv. britskou mutací

    Polovina pozitivních testů na nemoc covid-19 ve Fakultní nemocnici Brno za měsíc únor je s tzv. britskou mutací. Řekla to mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Denně nemocnice odhalí desítky případů britské mutace koronaviru. První případ zjistila o vánočních svátcích, od té doby eviduje kolem 700 případů. Podíl takzvané britské mutace na pozitivních testech tvoří podle Plaché za první únorový týden 48 procent. Během 1. února zaznamenala nemocnice 112 pozitivních případů, z toho 53 britských mutací, 2. února ze 116 bylo 45 „britských“, 3. února ze 62 bylo 33 britských mutací, v následujících dnech 56 ze 109, 58 ze 115, 37 z 80 a 33 ze 63. Nemocnice odhalila první případy britské mutace při zpětném ověřování okolo vánočních svátků. Do dneška mají hygienici informaci o 755 případech britské mutace koronaviru, uvedla ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Podle ní hygienici neevidují u nikoho závažnější průběh.

  • Hřib: Praha dostane první vakcínu AstraZeneca nejdříve v březnu

    První dodávky vakcíny proti covidu-19 firmy AstraZeneca by měly do Prahy dorazit nejdříve na začátku března. Do té doby budou místo nich do metropole chodit dávky firem Pfizer/BioNTech, jež jsou potřeba pro očkování lidí druhou dávkou, kteří již dostali první. Dnes to sdělil primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti). Hřib dále uvedl, že do Prahy přijdou s mírným zpožděním i dávky vakcíny Moderna, která měla podle dřívějších informací dorazit v polovině února. „V Praze nyní usilujeme o co nejrychlejší spuštění registrace dalších věkových skupin než jen 80 a více let, přestože teď pro ně vakcíny na skladě nejsou. Chceme mít co nejlepší přehled o registrovaných osobách, tedy o zájmu lidí o očkování, abychom mohli co nejlépe plánovat,“ uvedl primátor.

Reklama

Hlavní zprávy