Hlavní obsah

Novinky ze Sněmovny: omezení pro sudová vína a zelená nafta pro víc zemědělců

 

Reklama

Novela zákona o spotřebních daních rozšířuje vracení části spotřební daně z nafty i na živočišnou výrobu.

Článek

Sněmovna v pátek schválila rozšíření takzvané zelené nafty pro zemědělce.

Novela zákona o spotřebních daních rozšířuje vracení části spotřební daně z nafty i na živočišnou výrobu. Dosud se možnost této vratky vztahuje pouze na rostlinnou výrobu.

Proti původní vládní podobě ji ale výrazně pozměnili a vracení daně rozšířili i na rybníkáře a firmy hospodařící v lesích.

„Naše zemědělství je velmi těžce zkoušené konkurencí zejména ze starých zemí EU. Tímto návrhem zákona zemědělství pomáháme," řekl zpravodaj Petr Kudela (KDU-ČSL).

Dobytčí jednotka na hektar

Poslanci novelu přijali v podobě komplexního pozměňovacího návrhu, se kterým přišli ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) a poslanci Pavel Šrámek (ANO) a Kudela. Podle nich má být vratka odstupňována podle intenzity chovu dobytka, takzvané dobytčí jednotky na hektar. Zemědělci v rostlinné výrobě by podle jejich návrhu nejprve dostávali zpět 40 procent daně a v živočišné výrobě 90 procent daně. Tento princip by měl fungovat do konce června 2017, od 1. července 2017 se pak vratka bude odvíjet od intenzity chovu zvířat.

Nejméně by měly dostávat firmy bez živočišné výroby. Čím vyšší poměr živočišné výroby bude, tím vyšší bude i vratka daně. Šrámek návrh zdůvodnil tím, že vyšší produkce živočišných hnojiv získaných z krav a dalších hospodářských zvířat pomáhá úrodnosti půdy.

Nová vinařská pravidla

Sněmovna také schválila novelu zákona o vinařství, která má pomoci omezit falšování vína a potírat černý trh s vínem.

Zvyšuje pokuty až na 50 milionů korun, nyní jsou desetinové. Sudové víno by nemělo být možné prodávat jinde než u výrobců nebo dovozců vína. Výrobcem ale bude i ten, kdo si víno nechá vyrobit.

Zakazuje se prodej vína z automatů. Předlohu, která má zvýšit ochranu spotřebitele, nyní dostane k projednání Senát.

Sudové víno

Reklama

Související témata:

Doporučované