Hlavní obsah
Online

Restaurace dál rebeluje. V pátek otevře, zve politiky na oběd

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Index protiepidemického systému PES v úterý klesl na 66. Předchozí dva dny se držel na hodnotě 71. Za poklesem stojí snížení reprodukčního čísla. V pondělí testy odhalily 5169 nových případů koronaviru. Ministerstvo zdravotnictví v úterý zveřejnilo druhé hodnocení PSA, které zaznamenává i antigenní testy. V něm je skóre optimističtější, ukazuje 61, což je na hranici třetího a čtvrtého stupně.

- Majitel pivovarské restaurace Malý Janek v Jincích na Příbramsku Jiří Janeček nechá v pátek svou restauraci otevřenou navzdory zákazu. Politiky zve na oběd.

- Vláda rozhodla o přesunu Česka do 4. stupně rizika od pátku 18. prosince. Zavřít musí restaurace i hotely. Naopak obchody a některé služby zůstanou i nadále otevřené. Přehled nových opatření najdete zde.

- Premiér Andrej Babiš pro deník Právo uvedl, že vláda 22. prosince požádá Sněmovnu o další prodloužení nouzového stavu. Ten momentálně platí do 23. prosince.

Vývoj jsme sledovali i v pondělí:

  • Restaurace odmítá v pátek zavřít

    Majitel pivovarské restaurace Malý Janek v Jincích na Příbramsku Jiří Janeček nechá v pátek svou restauraci otevřenou navzdory pondělnímu rozhodnutí vlády. Kabinet rozhodl, že od pátku začnou v ČR platit přísnější protiepidemická opatření, která zahrnují i povinnost zavření restaurací. Janeček zve všechny současné i bývalé politiky v pátek ve 12:00 na oběd, aby se podívali na dopad koronavirových opatření a probrali s ním současnou situaci.

  • Ministerstvo odmítá, že by vládní opatření omezilo možnost nákupů

    Od pátku bude v ČR kvůli epidemii koronaviru omezený pohyb i přes den a lidé budou smět nakupovat jen základní životní potřeby, vyplývá z opatření vlády zveřejněného na webu Ministerstva zdravotnictví. Server Lidovky.cz dnes upozornil, že do některých obchodů by tak lidé správně chodit neměli. Lidé si mohou koupit cokoliv, obchody se neomezují, uvedlo večer Ministerstvo zdravotnictví na Twitteru. Text opatření na jeho webu ale zůstal stejný. V minulém týdnu kabinet po upozornění médií opravil usnesení, které nechtěně zakazovalo prodej rozlévaných nápojů v restauracích.

  • Petříček by chtěl výjimku pro půlnoční mše na Štědrý den

    Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) by chtěl výjimku z opatření proti koronaviru pro půlnoční mše na Štědrý den. Na Twitteru dnes uvedl, že o zvážení výjimky požádal premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). Opatření proti epidemii, která začnou platit od pátku spolu s přesunem Česka do přísnějšího čtvrtého stupně protiepidemického systému PES, účast na půlnočních bohoslužbách znemožňují.

  • Pandemie zkrátila v Česku naději dožití o rok, tvrdí vědci

    Infekce covidu-19 si v České republice vyžádala už přes devět tisíc životů. Podle dat Českého statistického úřadu se držela celková úmrtnost v ČR na dvojnásobku průměru i v listopadu.

  • Předseda Sněmovny Vondráček je covid pozitivní

    Šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) je covid pozitivní. Seznam Zprávám to potvrdil v SMS bez bližších podrobností sám Vondráček. „Ano, jsem covid pozitivní,“ uvedl jen. Z jednání Sněmovny byl v úterý omluven z rodinných důvodů. I ty v SMS zmínil.

  • Fitness centra měla jen 23 nakažených za půl roku. Přesto je vláda zavírá

    Od pátku 18. prosince nezbývá Čechům nic jiného než cvičit doma. Jinde to, alespoň v amatérské podobě, nebude možné. Všechna sportoviště opět zavírají, kompenzace jim přitom pomůžou jen s pětinou nákladů.

  • Hejtmani jednali se zástupci vlády o strategii očkování

    O strategii očkování proti covidu-19 jednali dnes hejtmani s představiteli vlády a Centrálního řídicího týmu. V tiskové zprávě to uvedla Asociace krajů. Podle předsedy asociace Martina Kuby (ODS) by měl stát do procesu zapojit praktické lékaře, kteří by posílali a hlásili občany do očkovacích center. Debata se týkala i distribuce vakcín a zásob materiálu potřebného k očkování.

  • Průzkum: Češi se méně chrání před covidem

    Češi se nyní chrání před nemocí covid-19 méně než na přelomu října a listopadu, kdy nakažených rekordně přibývalo. Zároveň se teď lidé spolu více setkávají. Vyplývá to z prosincového průzkumu společnosti PAQ Research. Lidé v poslední době například začali více navštěvovat příbuzné a přátele a také častěji docházejí do zaměstnání. Začátkem prosince začal nárůst počtu nakažených po předchozím zpomalování opět zrychlovat. V pondělí testy v Česku odhalily podle údajů Ministerstva zdravotnictví 5169 nových případů covidu-19, o 920 více než předchozí pondělí.

  • Senátoři chtějí uzákonit dobrovolnost očkování proti koronaviru

    Dobrovolnost očkování proti koronaviru by měla být podle senátního výboru pro zdravotnictví výslovně stanovena zákonem, stejně jako zákaz diskriminace neočkovaných. Výbor tak dnes doporučil doplnit novelu, která má stanovit pravidla pro nákup, distribuci a použití vakcín proti nemoci covid-19.

  • MMR u COVID Cestovní ruch proplatilo zatím 108 milionů korun

    Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) u programu COVID podpora cestovního ruchu dosud přijalo 1090 žádostí za zhruba 316 milionů korun, resort zatím proplatil 108 milionů korun. Příjem žádostí byl spuštěn 11. listopadu, cestovní kanceláře, agentury a průvodci mohou o dotaci žádat do 11. ledna. Na pomoc je v programu připraveno 500 milionů korun.

  • OSVČ budou moci dostávat peníze z Antiviru i kompenzační bonus

    Živnostníci s nárokem na takzvaný kompenzační bonus budou smět dostávat peníze i z programu Antivirus, podobně jako při jarní vlně epidemie koronaviru. Spolu s bonusem budou smět případně čerpat i peníze z programů COVID Nájemné nebo Ošetřovné pro osoby samostatně výdělečně činné. Počítá s tím návrh Senátu, který dnes Sněmovna schválila. Senátní návrh je součástí novely zákona o spotřebních daních, která do budoucna osvobozuje pivovary od spotřební daně za vylité nebo jim vrácené pivo. Předlohu musí ještě podepsat prezident. Ministryně financí Alena Schillerová senátní návrh podpořila.

  • ČSSD neprosadila pokračování sněmovní debaty o kurzarbeitu

    Vládní sociální demokraté neprosadili, aby se Sněmovna dnes dále zabývala novými pravidly takzvaného kurzarbeitu. Dolní komora také zamítla snahu Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) zařadit na středeční program schůze úvodní kolo debaty o opozičním odškodňovacím zákonu. Stanovil by pravidla náhrad podnikatelům, které zasáhly vládní protikoronavirové restrikce.

  • Profesní sdružení vyzývají vládu k projednání COVID Veletrhy

    Profesní sdružení vyzývají vládu, aby projednala dříve připravený program COVID Veletrhy. Dopady pandemie koronaviru a souvisejících vládních opatřeních na veletržní, kongresový a eventový průmysl jsou podle nich katastrofální a několik stovek firem z tohoto odvětví je na pokraji krachu. Navržené podmínky čerpání by přinesly jen zanedbatelnou pomoc velkým společnostem, ale pro zachování technické a organizační infrastruktury jsou podstatné hlavně malé a střední firmy, které by tvořily asi 95 procent žadatelů. Profesní sdružení to dnes napsala premiérovi Andreji Babišovi.

  • Vysočina zdvojnásobila kapacitu testovacích míst

    Kraj Vysočina zdvojnásobil kapacitu testovacích míst na 2 000 lidí denně, aby mohlo u jeho krajských nemocnic začít ve středu bezplatné antigenní testování na covid-19. V případě potřeby pomohou zdravotníkům také hasiči a armáda. O bezplatné antigenní testy je velký zájem, na první den je zatím objednáno asi 580 lidí.

  • Poslanci SPD zpochybnili testy i očkování

    Předseda SPD Tomio Okamura před jednáním Sněmovny prohlásil, že se nenechá očkovat vakcínou na covid-19, protože je podle něj nevyzkoušená. Radim Fiala z SPD zase dodal, že nevěří antigenním testům. Odkázal se na rakouského politika Michaela Schnedlitze, který namočil tento test do Coca-Coly a vyšel pozitivní. Podle expertů ale test použil špatně a při podobném postupu by vyšel pozitivní i například těhotenský test.

  • Rakušan: Vláda selhává při přípravě očkování

    Vláda podle hnutí Starostové a nezávislí (STAN) selhává v přípravě očkování proti covidu-19. Její plán je asi o půlku méně ambiciózní než u sousedů a ani nemusí být naplněn, řekl dnes novinářům předseda STAN Vít Rakušan. Ministry vyzval, aby na plánu očkování začali pracovat rychlostí, která odpovídá vážnosti tématu. Jinak se Češi mohou v budoucnu potýkat s nemožností cestovat do ciziny.

  • Lékařské fakulty UK podpořily plošné očkování

    „Lékařské fakulty Univerzity Karlovy (1. LF, 2. LF, 3. LF, LF Plzeň a LF Hradec Králové) jednoznačně podporují názor, že očkování je jedinou cestou, jak dosáhnout návratu k normálnímu životu společnosti – tedy k životu bez roušek, k normálnímu společenskému, kulturnímu a sportovnímu životu, k cestování bez omezení. Kromě toho je očkování a tím potlačení nemoci v populaci cestou, jak vrátit normální pracovní rytmus i do nemocnic a dalších zdravotnických zařízení,“ stojí v prohlášení, které univerzita zveřejnila na svých internetových stránkách.

Reklama