Hlavní obsah

Sněmovna chce omezit Trumpovy válečné pravomoce, slovo má teď Senát

Foto: Profimedia.cz

Demokratická šéfka sněmovny Nancy Pelosiová.

Reklama

Sněmovna reprezentantů schválila symbolické usnesení, jehož cílem je omezit pravomoce prezidenta ve vedení války s Íránem. Usnesení prošlo demokraty ovládanou sněmovnou v poměru 224 ku 194 hlasů, teď ho ještě čeká hlasování v Senátu.

Článek

Pokud by Kongres usnesení přijal, každý nový vojenský postup vedoucí ke konfliktu s Íránem by musely schválit obě komory. Výjimkou by byl bezprostřední útok vedený proti Spojeným státům, tehdy by prezident souhlas Kongresu nepotřeboval. USA ani Írán se ale zatím o dalších vojenských akcích nezmiňují.

Sněmovna tak reaguje na vyhrocení vzájemných vztahů obou zemí, když tento týden Írán vypálil rakety na dvě irácké vojenské základny. Na základnách byli tou dobou američtí vojáci, žádný z nich nebyl zraněn. Útok byl podle Íránu odvetou za smrt generála Solejmáního, kterého zabil americký bombový útok v iráckém Bagdádu.

Ve čtvrtek přijaté opatření by prezidentovi nově nařizovalo „ukončit používání ozbrojených sil Spojených států“ proti Íránu, pokud k tomu Kongres nedá povolení. Součástí je už zmíněná pojistka, kdy prezident může omezení obejít v případě, že by se Spojené státy musely „bránit před bezprostředním ozbrojeným útokem“.

Pokud návrh schválí i Senát, prezident Trump nebude moci rezoluci vetovat. Reprezentanti a senátoři by ho totiž schválili jako takzvané „souběžné usnesení“, které nevyžaduje podpis prezidenta. Usnesení z dílny demokratů se opírá o zákon z roku 1973, který uděluje Kongresu pravomoce kontrolovat prezidentovo právo vstoupit do ozbrojeného konfliktu.

Demokratická šéfka sněmovny Nancy Pelosiová před hlasováním uvedla, že nevěří, že by prezident Trump zabitím Solejmáního zvýšil bezpečí pro Spojené státy. Lídr republikánů ve sněmovně Kevin McCarthy označil rezoluci za „bezvýznamný hlas“, jiný reprezentant republikánů Steve Scalise zase hlasoval proti návrhu s tím, že jde jen o „tiskovou zprávu“. Prezident Trump pak tweetoval, že doufá, že „všichni republikáni budou hlasovat proti rezoluci bláznivé Nancy Pelosiové“.

Návrh ale není bez šance ani v horní komoře. Tento týden totiž vystoupili dva republikánští senátoři Mike Lee za Utah a Rand Paul za Kentucky a uvedli, že uvažují o podpoře podobného usnesení, které by omezilo prezidentovy pravomoce. Republikáni v Senátu drží těsnou většinu, ve stočlenném Senátu jim patří 53 křesel. Většina republikánských zákonodárců ale stojí za svým prezidentem.

Reklama

Doporučované