Hlavní obsah

Sněmovna kvůli viru skončila, opoziční Senát chtěl situace využít k převratu

Malostranská reportáž ze satirického pořadu Šťastné pondělí.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

SATIRA Sněmovní ulice na Malé Straně, jindy pyšný pupek české politiky, osiřela. Poslanecká sněmovna kvůli obavám z koronaviru ukončila svou činnost.

Článek

Zůstali tady opravdu jen poslední dva, jindy nesmiřitelní soupeři z vládního a opozičního tábora – Jaroslav Faltýnek z ANO a Marek Benda z ODS.

„Upřímně řečeno – tady je to fakt jedno z nejhorších prostředí, které si dokážeme představit. Tady když se něco stane a vyhlásíme karanténu, tak zavíráme půlku státu,“ chápe uzavření Sněmovny Benda.

A protože v dolní parlamentní komoře (200 poslanců) má většinu vláda – ANO, ČSSD a komunisté – situace se okamžitě pokusil využít podceňovaný a občas vysmívaný Senát (81 senátorů), kde naopak většinu křesel drží opozice.

Senátoři ve Valdštejnském paláci se snažili využít momentu, kdy se nesměli konat žádné akce nad sto lidí, do čehož by se horní komora vešla.

„Byli bychom rádi, kdybychom co nejdelší dobu mohli plnit svou roli,“ odmítá šéf Senátu Miloš Vystrčil opustit Valdštejnský palác. „Budeme se co nejdéle snažit tu práci udělat, od toho tady jsme.“

Nakonec si hrozící nebezpečí, že by veškerou moc předal do rukou opozice, uvědomil premiér Babiš, a proto pro jistotu nařídil povinnou karanténu pro všechny, aby senátory udržel co nejdál od moci.

Video je součástí satirického pořadu Šťastné pondělí, který můžete vidět v premiéře každé pondělí ve 20:55 hodin na Televizi Seznam.

Archiv pořadu najdete zde.

Sledujte nás také na Facebooku a Twitteru.

Reklama

Doporučované