Hlavní obsah
Online

Fiala: Za stávku učitelů může Babiš, neplní sliby

Tiskové konference poslaneckých klubů před zasedáním Sněmovny.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Před úterním jednáním Poslanecké sněmovny probíhají tiskové konference jednotlivých poslaneckých klubů.

Článek

„Tuto stávku vyvolal sám premiér,” uvedl šéf ODS Petr Fiala. Podle něj Andrej Babiš neplní své sliby. ODS stávku nepodporuje, učitele ale chápe, řekl Fiala. Ministr školství Robert Plaga (ANO) nevěří, že se do stávky zapojí větší množství škol.

Místopředseda Petr Gazdík (STAN) kritizoval formu školské stávky, kterou odbory vyhlásily na středu. Stávka je podle něj diletantská, rodiče budou mít problémy s tím, kdo se přes den postará o děti.

„Nesouhlasíme s podobou stávky, plně ale podporujeme kritiku postoje vlády,” řekl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Strana chce učitele odměňovat podle toho, jak jsou ve své práci dobří.

Podle lidovců je ostudou Česka, že je na chvostu zemí ve výdajích na vzdělávání. Podle předsedy strany Marka Výborného by vláda měla splnit slib a učitelům přidat slíbených 15 %.

Zástupci ČSSD, komunistů i SPD podpoří vládní daňový balíček. Vyslovili se i pro zvýšení rodičovského příspěvku pro rodiče všech dětí do věku čtyř let.

Naopak Piráti daňový balíček nepodpoří. Jsou pro zvýšení rodičovského příspěvku, chtějí jeho pravidelné navyšování.

Poslanci mají v úterý na programu návrh na zavedení obecného referenda, je ale možné, že Sněmovna dá přednost předlohám v úvodním kole, mezi které patří prodloužení lhůty pro vyplacení nadměrných odpočtů na dani z přidané hodnoty.

V prvním čtení je také například předloha, podle níž by na středních školách a na druhém stupni základních škol mohli opět učit i lidé bez pedagogického vzdělání. Učitelské vzdělání by si ale museli do tří let doplnit. Poslanci by mohli projednat také novelu, která má zlepšit práva spotřebitelů při přeshraničních nákupech a platbách.

Na podobě ústavní předlohy o referendu se dohodly vládní ANO a ČSSD s Piráty. Úprava předpokládá, že k vyvolání referenda by bylo nutných nejméně 450 000 podpisů. Nebylo by možné měnit Ústavu ani hlasovat o vystoupení z EU nebo z NATO. Rozhodnutí v referendu by bylo závazné, pokud by pro návrh byla nadpoloviční většina hlasujících, která by zároveň představovala aspoň čtvrtinu všech voličů.

Hnutí ANO, ČSSD a Piráti nemají ve Sněmovně potřebnou ústavní většinu. I v případě, že by dolní komora předlohu schválila, patrně by narazila v Senátu. Bez jeho souhlasu ústavní zákon přijat nebude.

  • Učitelé by měli brát 150 procent průměrné mzdy, říká Fiala z ODS

    Tuto stávku vyvolal sám premiér, nelze slibovat každému všechno a pak sliby neplnit, řekl předseda ODS Petr Fiala o chystané školské stávce. ODS stávky nepodporuje, stávkující ale chápe, řekl Fiala. Platy učitelů by podle něj měly být na úrovni 150 % průměrné mzdy a stát by měl na vzdělávání vyčlenit 5 % rozpočtu.

  • ON-LINE přenos skončil. Děkujeme za pozornost

  • Ministr školství nečeká, že by se do stávky zapojilo větší množství škol

    Věříme, že se nám podaří ve středu schválit daňový balíček i zvýšení rodičovského příspěvku, řekl předseda poslaneckého klubu hnutí ANO 2011 Jaroslav Faltýnek. Ministr školství Robert Plaga zpochybnil, že by se do středeční školské stávky zapojilo větší množství škol. Ze 66 škol v Plzni budou například zavřené čtyři, řekl Plaga.

  • Piráti budou prosazovat teritorialitu exekutorů

    Místopředseda Pirátů Jakub Michálek řekl, že se mu po jednání s Jaroslavem Faltýnkem podařilo dostat do programu teritorialitu exekucí z dílny Pirátské strany. Exekutor by byl nově přidělen soudem, nikoliv podle přání věřitele. Místopředsedkyně strany Olga Richterová se pozastavila nad tím, že vláda není schopná schválit navýšení rodičovského příspěvku, přestože má návrh širokou podporu ve Sněmovně. Daňový balíček Piráti nepodpoří.

  • SPD chce zvýšení příspěvku všem rodičům dětí do čtyř let

    Předseda SPD Tomio Okamura řekl, že by mělo zvýšení rodičovského příspěvku platit pro všechny rodiče dětí do čtyř let. Pracovníky ve školství vyzval k vytváření nových nezávislých odborů.

  • Komunisté podpoří daňový balíček i zvýšení rodičovského příspěvku

    Komunistická poslankyně Hana Aulická Jírovcová potvrdila, že KSČM podpoří daňový balíček i zvýšení rodičovského příspěvku. Co se týče exekucí, Jírovcová by ráda projednala jak vládní návrh, tak návrh z pera Pirátské strany. Exekutoři by se v ideálním případě měli stát státními zaměstnanci. Školská stávka podle ní přišla ve špatný čas.

  • Sněmovna by podle Jana Chvojky měla ve středu schválit zvýšení rodičovského příspěvku

    Opozice se snaží všemi možnými obstrukcemi zabránit tomu, aby se schválil daňový balíček, řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. Sněmovna by podle něj měla ve středu schválit zvýšení rodičovského příspěvku.

  • Výborný: Vláda by měla dodržet slib a zvýšit platy učitelů o 15 procent

    Vláda slíbila růst platu učitelů o 15 %, měla by slib splnit, řekl předseda KDU-ČSL Marek Výborný. „Je ostudou České republiky, že jsme na chvostu zemí OECD ve výdajích na vzdělání. Pokud učitelé odejdou, bude se vzděláním ouvej,“ dodal Jan Bartošek. Lidovci budou žádat o zařazení mimořádného bodu k platům učitelů, navíc chtějí projednat exekuce. Daňový balíček strana nepodpoří.

  • TOP 09 trvá na odměňování učitelů podle kvality

    TOP 09 nesouhlasí s podobou stávky, plně ale podporuje kritiku postoje vlády, řekl předseda strany Jiří Pospíšil. Strana chce učitele odměňovat podle toho, jak jsou ve své práci dobří. Ředitelé by podle TOP 09 měli mít víc peněz určených k oceňování jednotlivých kantorů. Předseda poslaneckého klubu Miroslav Kalousek také řekl, že strana nemůže podpořit navýšení daní, tedy schválit chystaný daňový balíček. Kalousek jmenovitě kritizoval poplatek ve prospěch katastrálního úřadu.

  • Gazdík: Stávka školských odborů je diletantská

    Místopředseda STAN Petr Gazdík kritizoval formu školské stávky, kterou odbory vyhlásily na středu. Stávka je podle něj diletantská, rodiče budou mít problémy s tím, kdo se přes den postará o děti. Premiér Andrej Babiš by měl nicméně říci, kolik přesně učitelům přidá na výplatách. Hnutí STAN podá návrh na zvýšení o 15 procent.

Reklama

Hlavní zprávy