Hlavní obsah

Sněmovna nevydala Maříkovou policii za výroky o migrantech

Foto: Facebook/Karla Maříková

Karla Maříková.

Reklama

Verdikt Sněmovny neznamená, že případ úplně končí. Policisté by mohli Maříkovou obvinit poté, co přestane být političkou chráněnou imunitou.

Článek

Policie nyní nebude moci obvinit poslankyni SPD Karlu Maříkovou za její výroky o migrantech, které v minulosti napsala na sociální síti. Sněmovna ji dnes k trestnímu stíhání zhruba po tříhodinové debatě nevydala, jak už dřív doporučil mandátový a imunitní výbor.

Pro vydání poslankyně hlasovalo pět ze 165 přítomných poslanců. Proti jich bylo 138.

Maříková loni v lednu na svém profilu na Facebooku přirovnala migranty k invazivním druhům rostlin a zvířat, jimž by měl být zakázán vstup do Evropské unie. Jejími výroky se později začala zabývat policie pro podezření z přečinu podněcování k nenávisti a hanobení národa, rasy nebo etnika.

Dnešní verdikt Sněmovny neznamená, že případ úplně končí. Policisté by mohli Maříkovou obvinit poté, co přestane být političkou chráněnou imunitou.

„Ve svém příspěvku jsem nevyzývala k žádnému násilí, ani jsem nikoho neurážela, ale jen jsem se pozastavila nad jedním paradoxem, který přišel z EU,“ řekla Maříková. Případ vnímá jako zpolitizovaný, protože podnět policii podle ní podal politik z jejího kraje, kterého se její výroky ani netýkaly.

V debatě vystupovali zejména poslanci SPD, kteří Maříkovou hájili. Označovali kauzu za zpolitizovanou a poukazovali na nutnost dodržování svobody slova. Tvrdili, že jde o kriminalizaci SPD, a pozastavovali se nad tím, že se případ objevil ve zprávě Ministerstva vnitra o extremismu, byť byl ve stadiu přípravného řízení. Postup vyšetřovatelů zpochybňovali i poslanci dalších stran, ačkoli někteří z nich výslovně uváděli, že Maříkové výrok byl hloupý.

Maříková napsala, že „je zakázané dovážet invazivní nepůvodní druhy rostlin a zvířat na území EU. Muslimští imigranti také nejsou původními obyvateli Evropy a stejně jako invazivní druhy znamenají nečekané šíření a postupné vytlačení původních obyvatel Evropy. Proto by měli mít také zákaz vstupu na území EU.“

Kvůli výrokům čelili hrozbě stíhání v tomto volebním období Zdeněk Ondráček (KSČM) a Miloslav Rozner (SPD). Policie chtěla Ondráčka obvinit kvůli vyjádření vůči někdejšímu prezidentskému kandidátovi Michalovi Horáčkovi. Ondráček ho nařkl v médiích ze spolupráce s bývalou komunistickou Státní bezpečností (StB). Roznera chtěla policie stíhat za výrok o někdejším koncentračním táboře v Letech u Písku. Poslanec SPD při kritice rozhodnutí někdejší vlády o odkupu vepřína nedaleko pietního místa v Letech použil spojení „neexistující pseudokoncentrák“. Sněmovna Ondráčka ani Roznera ke stíhání nevydala.

Reklama

Související témata:

Doporučované