Hlavní obsah

Sněmovna nezvládá, hospodaření státních orgánů a vojenská přehlídka v Číně

Vše, co potřebujete vědět večer 27. září.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:06 – Hospodaření státních orgánů

Jde často o miliardy z našich peněz – a často o ně má zájem jediná firma. Odborníci z Univerzity Karlovy sestavili žebříček nejefektivněji hospodařících státních orgánů a zjistili, že nejlépe vypisuje zakázky Státní pozemkový úřad, nejhůře pak Generální finanční ředitelství.

04:09 – Sněmovna schválila zákon proti trafikám

Konec trafik v dozorčích a správních radách státních podniků – do budoucna mají být bez přátel politiků – zajistit by to měl nominační zákon, který schválila Sněmovna. Obsazování významných pozic dostane pravidla i sankce. Norma vznikala dlouhé roky.

06:36 – Největší vojenská přehlídka v dějinách Číny

Zákaz poletování holubů – i to jsou přípravy na velkou čínskou oslavu. Před 70 lety totiž vznikla vítězstvím komunistů Čínská lidová republika. K 1. říjnu se Peking pochlubí velkolepou přehlídkou – pro obyvatele ale slavnost nese i řadu zákazů a omezení.

09:31 – Výběrové řízení na dopravní letoun

Pouze jedna nabídka. S tou se musí spokojit ministerstvo obrany, které dnes ukončilo výběrové řízení na dopravní letoun s kapacitou zhruba 15 osob. Resort očekává, že se cena vyšplhá až na 700 milionů korun. Podrobnosti ale zatím sdělovat nechce – vše teď posoudí speciální komise a rozhodne o dalším postupu. Úřad shání náhradu za tři stroje – dvěma z nich končí životnost příští rok, dalšímu o rok později.

09:57 – Babišova úřednická čtvrť

Stále bez posunu – vysněný projekt Andreje Babiše na výstavbu vládní čtvrti v Letňanech zatím k cíli nemíří. Premiér se totiž s pražským primátorem po sérii slovních přestřelek nedokázal shodnout, za jakých podmínek by na pozemcích v majetku Prahy mohl komplex stát. Situaci ve studiu komentoval reportér Šimon Trantina.

13:01 – Výzva s europoslankyní Radkou Maxovou

Kritika vlastních řad – europoslankyně Radka Maxová vystupuje proti politice hnutí ANO – nesouhlasí dokonce i s některými postoji samotného šéfa. V pořadu Výzva mimo jiné okomentovala chování předsedy hnutí Andreje Babiše. Uvedla, že má občas problém s vysvětlováním jeho rychlých změn názorů. Nespokojená je také se sociální politikou hnutí – ta je podle slov europoslankyně při řešení sociálních problémů krátkozraká.

14:07 – Milion chvilek chystá v sobotu přes 130 akcí

Po letní odmlce ožívají akce za nezávislou justici namířené proti premiérovi Andreji Babišovi. Zítra – na Den české státnosti – se lidé sejdou na 130 místech republiky. Při pochodech a setkáních chtějí obecně podpořit demokracii. Třeba v Brně je v plánu pochod i přednášení projevů na náměstí Svobody. Praha větší akce neplánuje.

15:11 – Den očima Terezy Brhelové

Reklama

Doporučované