Hlavní obsah

Klaus mladší končí ve školském výboru, poslanci vyhověli návrhu ODS

Václav Klaus mladší komentuje své odvolání z čela školského výboru.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Klause nahradil nový nominant občanských demokratů Karel Krejza.

Článek

Sněmovna dnes odvolala na návrh ODS nezařazeného poslance Václava Klause mladšího ze školského výboru, který vedl. Klause nahradil nový nominant občanských demokratů Karel Krejza. Výbor bude muset zvolit nového předsedu. Předsednické křeslo školského výboru připadá ODS podle dohod o rozdělení funkcí v dolní komoře.

Poslanci na návrh klubů provedli i další změny ve výborech a ve stálých komisích. Hnutí SPD z nich nechalo odvolat Lubomíra Volného, Mariana Bojka a Ivanu Nevludovou. Trojice poslanců vystoupila z SPD v polovině března. Ve výborech a komisích je zastoupí podle dnešního verdiktu členové dolní komory za SPD.

Sérii hlasování předcházela poměrně dlouhá debata, točila se kolem Klause mladšího. Poslankyně ODS Zuzana Majerová Zahradníková v ní oznámila, že pro jeho odvolání hlasovat nemůže, protože vždy byla zastáncem odbornosti. Klaus podotkl, že nemá logiku, pokud odejde ze školského výboru třeba do výboru pro životní prostředí. „Už nikdy nehovořte o odbornosti, ale o politických dohodách a korytech, o handlech,“ vzkázal občanským demokratům.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura připomněl Klausovi, že již jsou političtí soupeři a místa ve výborech se rozdělují na základě zákona podle výsledku voleb. Klaus získal místo předsedy školského výboru díky politickým dohodám, zdůraznil. Pro odvolání Klause mladšího z výboru nakonec hlasovalo 93 ze 150 přítomných poslanců.

Občanští demokraté před časem neprosadili výměnu Klause mladšího v čele školského výboru za stranického místopředsedu Martina Baxu. Vedení ODS vyloučilo Klause ze strany v polovině března, protože podle výkonné rady občanských demokratů „svým jednáním a vystupováním dlouhodobě poškozoval dobré jméno ODS“. Klaus nyní zakládá novou politickou stranu.

Sněmovna schválila také návrh ČSSD, který souvisí s odchodem bývalého ministra vnitra Milana Chovance ze Sněmovny, za kterého nastoupil Václav Votava. Votava zamířil do rozpočtového výboru za Jaroslava Foldynu, který je nově členem bezpečnostního výboru místo Chovance.

Reklama

Doporučované