Hlavní obsah
Online

Sněmovna schválila prodloužení nouzového stavu do 17. května

Hlasování o prodloužení nouzového stavuVideo: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět?

- Sněmovna schválila prodloužení nouzového stavu do 17. května. Menšinový kabinet ANO a ČSSD přitom chtěl, aby v souvislosti s nynějším plánem uvolňování restrikcí pokračoval nouzový stav až do 25. května.

- Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary se letos neuskuteční v obvyklé podobě. Organizátoři připravují náhradní akci ve formě promítání, které by ale mělo být po celé republice. 55. ročník tak bude až v červenci roku 2021.

- Nemocí covid-19 od začátku března v Česku dosud podle údajů ministerstva zdravotnictví onemocnělo 7 486 lidí, aktuálně nemocných je 4 319. Vyléčilo se 2 942 lidí, zemřelo 225 pacientů s nemocí covid-19.

Pondělní dění jsme sledovali v této online reportáži:

  • Pořadatelům jarních akcí v Praze 12 zůstanou granty

    Kulturní, volnočasové či sportovní akce v Praze 12, které kvůli vládním opatřením musely být zrušeny, se budou moci konat v jiném termínu v tomto roce, aniž jejich pořadatelé budou muset vracet dotaci od radnice. Možná je i změna názvu akce a náplně. Dnes to schválilo zastupitelstvo Prahy 12.

  • Filip přerušil schůzi Sněmovny na neurčito

    Místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) krátce po 21. hodině přerušil schůzi na neurčito. A to proto, že nikdo z poslanců nenavrhl, že budou moci jednat i po 21. hodině. Filip vyzval předsedy poslaneckých klubů, aby v úterý 5. května uzavřeli dohodu, jak se bude pokračovat v schůzi.

  • Novela zákona má umožnit vládě prodloužit omezení i po 17. květnu

    Babišem zmíněná novela zákona o ochraně veřejného zdraví, kterou má ministr Vojtěch předložit v pondělí, má vládě umožnit zachování omezení v souvislosti s koronavirem i po 17. květnu, kdy skončí nouzový stav. Bez této novely vláda nemůže dodržet harmonogram uvolňování opatření. Ten ve své aktuální podobě počítal s tím, že 25. května se mají otevřít například vnitřní prostory restaurací, hotely a další ubytovací zařízení, divadla či zámky, vnitřní prostory zoo apod.

  • Babiš: Ministr zdravotnictví předloží návrh na změnu zákona o ochraně veřejného zdraví

    Ministr zdravotnictví předloží v pondělí na vládě návrh změny zákona o ochraně veřejného zdraví, aby mohl lépe reagovat na koronavirus. Premiér Andrej Babiš to řekl po jednání s prezidentem Milošem Zemanem.

  • Poslanci schválili prodloužení nouzového stavu do 17. května

    Poslanci schválili prodloužení nouzového stavu do 17. května. Nesouhlasili s návrhem vlády o prodloužení nouzového stavu do 25. května

  • Školy mohou žádat vrácení peněz za zájezdy

    Školy mohou od cestovních kanceláří získat zpět peníze za plánované výlety či školy v přírodě, které se kvůli pandemii koronaviru nemohly uskutečnit. Pořadatelé zájezdů jim mohou nabídnout poukaz na přesunutí akcí na další školní rok, školy ale mohou trvat na vrácení zaplacených plateb. Týká se to zájezdů, které se měly nebo mají uskutečnit v termínu od 20. února do 31. srpna. V případě odstoupení od smluv u zájezdů, které by se možná ale ještě mohly konat, musí školy počítat se storno poplatky. Vyplývá to z informací na webu ministerstva školství.

  • Počet nakažených se v Praze zvýšil o šest na 1697

    V Praze za posledních 24 hodin přibylo šest potvrzených případů nemoci covid-19, celkem jich je 1697. Nárůst tak byl stejný jako v pondělí. Začátkem minulého týdne přitom činil denní přírůstek desítky případů. Počet vyléčených vzrostl od pondělí o 37 na 623, počet úmrtí se zvýšil o jedno na 73. Vyplývá to z údajů na webu pražské hygienické stanice k dnešním 18:00.

  • Analýza: Propad malých podniků v Praze bude za dva měsíce 200 mld Kč

    Propad produkce malých a středních podniků v Praze za dva měsíce koronavirové krize bude zhruba 200 miliard korun. V dalších 12 měsících pak dalších 400 až 560 miliard. Vyplývá to z analýzy společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC) pro magistrát. Praha nyní připravuje na podporu cestovního ruchu 100 milionů korun a kultury 120 milionů korun. ČTK to dnes sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

  • Test na covid-19 v Plzeňském kraji podstoupily stovky samoplátců

    Už stovky lidí si od soboty nechaly v Plzeňském kraji udělat placené testy na koronavirus metodou PCR. Od soboty se na ně mohou objednat v krajem zřizovaných nemocnicích v příhraničních Klatovech a Domažlicích a od pondělí také v městské nemocnici v Sušici. Testy stojí 2800 korun a zájem o ně je velký, zejména zřejmě mezi pendlery, kteří za prací dojíždějí do sousedního Německa. Vláda minulý týden rozhodla, že pendleři mohou denně přejíždět hranice, pokud doloží čerstvý negativní test na koronavirus zpracovaný metodou PCR.

  • Babiš dorazil do Lán na pravidelnou schůzku se Zemanem

    Premiér Andrej Babiš (ANO) dorazil dnes v podvečer do Lán, kde ho čeká pravidelné jednání s prezidentem Milošem Zemanem. Na schůzce v prezidentském letním sídle by se dnes politici měli zbývat především vývojem epidemie koronaviru v Česku. Babiš dnes ve Sněmovně obhajoval návrh na prodloužení nouzového stavu do 25. května, dokdy mají trvat hlavní restriktivní opatření, jež vláda kvůli epidemii přijala.

  • Vojáci dnes dorazili na pomoc do Mariánských Lázní

    Do Mariánských Lázní dnes dorazili vojáci v rámci pomoci od Ústředního krizového štábu. O pomoc požádal o víkendu hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis (ANO) kvůli nárůstu počtu nemocných s covidem-19. Deset vojáků bude pomáhat v léčebně dlouhodobě nemocných v Mariánských Lázních, kde se nemoc objevila.

  • Liberecká univerzita vyvinula s hygieniky nový informační systém

    Nový informační systém vyvinula Technická univerzita v Liberci ve spolupráci s hygieniky. EpiGIS pomáhá při monitorování epidemií. Umožňuje také mnohem lépe a rychleji identifikovat ohnisko nákazy, což je zásadní, řekl k systému Vladimír Valenta, ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci, který už se systémem pracuje. Program, o který mají zájem i další hygienické stanice v zemi, usnadní epidemiologická šetření nejen při současné koronavirové pandemii, ale i v budoucnu. „Nový program nám dovoluje evidovat všechny informace potřebné pro epidemiologické šetření jakékoliv epidemie. A to jsou informace o osobě, místě a času,“ doplnil Valenta.

  • Počet vyléčených se blíží 3000

    Nemocí covid-19 od začátku března v Česku dosud podle údajů ministerstva zdravotnictví onemocnělo 7 486 lidí, aktuálně nemocných je 4 319. Vyléčilo se 2 942 lidí, zemřelo 225 pacientů s nemocí covid-19.

  • Pošta zavřela dalších 21 poboček

    Počet zavřených poboček České pošty kvůli koronaviru se proti pondělku zvýšil o 21 na 88 poboček z celkem 3200. Nejvíce uzavřených poboček pošta eviduje v Jihočeském kraji, dále Jihomoravském a Středočeském kraji. Vyplývá to z informací pošty.

  • Češi si stěžují kvůli přijímačkám na VŠ. Slováci prý mají výhodu

    Zajištění stejných podmínek u přijímacích zkoušek na vysoké školy (VŠ) v Česku pro Čechy a Slováky požaduje iniciativa Férové přijímačky na VŠ 2020, kterou založil maturant z Gymnázia Botičská v Praze Jan Bohuněk. Podle jeho výzvy by čeští maturanti mohli být letos u přijímacích zkoušek proti Slovákům v nevýhodě. Zatímco slovenští studenti kvůli pandemii koronaviru nebudou skládat maturitní zkoušky, a mohou se tak soustředit jen na zkoušky na vysoké školy, čeští se musí připravovat na zkoušky obě. ČTK o tom informoval otec zakladatele iniciativy Bohuslav Bohuněk.

  • Za onemocnění covid-19 v práci by mělo být odškodné, říkají odbory

    Lidé, kteří se v zaměstnání nakazili novým koronavirem a onemocněli, by mohli získat za určitých podmínek odškodné. Choroba covid-19 se dá uznat za nemoc z povolání. ČTK to dnes sdělila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Náhradu vyplácejí zaměstnavatelé ze svého pojištění.

  • Hradec zruší parkování zdarma od 30. dubna

    V Hradci Králové začne od čtvrtka 30. dubna znovu fungovat parkovací systém. Radnice reaguje na rozhodnutí vlády o opětovném zprovoznění zpoplatněných parkovišť s platností ode dneška. Přestupky v souvislosti s parkováním budou strážníci v příštích několika dnech většinou řešit domluvou. ČTK to dnes sdělili zástupci radnice. Některá města v ČR obnovila parkovné už dnes. Parkovné města zrušila v souvislosti s pandemií koronaviru.

  • Středočeské nemocnice postupně obnovují neakutní péči

    Středočeské nemocnice postupně obnovují neakutní péči. Provoz ambulancí upravují tak, aby se lidé nekumulovali na jednom místě. V příbramské nemocnici budou testovat na covid-19 všechny pacienty, kteří nastoupí na plánované operace, sdělila dnes ČTK na dotaz Helena Frintová ze středočeského hejtmanství, které zřizuje nemocnici v Příbrami, Benešově, Kladně, Kolíně a v Mladé Boleslavi. Návrat ke kompletnímu rozsahu péče mají nemocnice většinou rozplánovaný až do několika příštích týdnů.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy