Hlavní obsah

Sněmovna reprezentantů odsoudila Trumpovy výroky, může hlasovat o ústavní žalobě

Situaci v americké Sněmovně reprezentantů rozebral šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek.Video: AP, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kontroverze kolem Trumpových komentářů směrem ke čtyřem kongresmankám barevné pleti pokračují. V úterý prezidentovo chování odsoudila Sněmovna reprezentantů a označila ho za rasistické.

Článek

Americká Sněmovna reprezentantů v úterý schválila rezoluci odsuzující urážlivé útoky prezidenta Donalda Trumpa proti čtyřem kongresmankám. Rezoluce je však symbolická, žádné právní následky pro amerického prezidenta nemá. Jeden z poslanců ale po hlasování formálně zahájil proces ústavní žaloby na Trumpa, který ještě tento týden může vyústit v hlasování na sněmovním plénu.

Šéf Bílého domu Donald Trump o víkendu doporučil kritičkám své politiky z řad demokratických poslankyň, aby z USA odjely do zemí svého původu, když se jim ve Spojených státech nelíbí. Jeho útoky mířily na černošku Ayannu Pressleyovou, Alexandriu Ocasiovou-Cortezovou s portorickými kořeny, Ilhanu Omarovou, která je původem ze Somálska, a Rashidu Tlaibovou, jež má rodinu v Palestině. Výroky prezidenta vyvolaly bouřlivou kritiku demokratických politiků a liberálních médií.

Trump navzdory kritice na svých výrocích trvá, což potvrdily i jeho navazující pondělní a úterní vzkazy na Twitteru. „Nemám v těle ani špetku rasismu!“ napsal například. Zopakoval, že čtveřice kongresmanek nenávidí Spojené státy, což prý dokazuje seznam jejích výroků.

Rezoluci odsuzující „rasistické“ výroky prezidenta Sněmovna reprezentantů schválila poměrem hlasů 240 ku 187. Poslanci téměř bezvýhradně hlasovali podle své stranické příslušnosti, rezoluci podpořili všichni přítomní demokraté, ale jen čtyři republikáni. Přesto je dokument podle amerických médií políčkem do tváře hlavy státu a v parlamentní praxi USA je neobvyklý.

Nezvyklá byla podle agentury AP i politická rozepře, která hlasování předcházela. Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová v debatě označila Trumpovy výroky za rasistické, což vyvolalo nesouhlas několika republikánských poslanců, kteří navrhovali vyškrtnout její slova ze zápisu. Porušení sněmovních pravidel připustil dokonce i Steny Hoyer, šéf frakce demokratických poslanců. Následovalo hlasování, při němž ale bylo rozhodnuto, že slova Pelosiové v zápisu zůstanou.

Pelosiová zůstala neoblomná a i na chodbě Kapitolu prohlásila, že trvá na tom, co řekla. „Jsem hrdá na to, že to vyvolává takovou pozornost, protože to, co prezident řekl, je naprosto nevhodné,“ dodala.

Texaský poslanec Al Green po hlasování zahájil proces ústavní žaloby prezidenta, takzvaný impeachment. Formální krok, který tento černošský politik neúspěšně podnikl už dvakrát, nemá podle AP velkou šanci na úspěch. Většina demokratických poslanců Sněmovny reprezentantů, která by o procesu impeachmentu mohla hlasovat už tento týden, považuje podobný krok za předčasný. Jeho stoupenkyní není ani předsedkyně Pelosiová.

Pozornost médií přitáhla tisková konference Trumpovy poradkyně Kellyane Conwayové, která se zeptala novináře na jeho původ. Reagovala tak na jeho otázku, do kterých zemí Trump na Twitteru čtyři kongresmanky posílal. Tři ze čtyř se ve skutečnosti narodily v USA a všechny čtyři jsou tamními občankami.

Manžel Trumpovy poradkyně George Conway pro deník The Washington Times naopak napsal článek s titulkem Trump je rasistický prezident. Podle listu Politico mají republikáni, mezi které patří i Conway, na výběr buď stát za Trumpem, nebo riskovat jeho hněv. Prezident už se prý dal slyšet, že není spokojen s tím, že ho dost rozhodně nebrání. Mnozí z nich ale byli do Kongresu zvoleni díky hlasům lidí z rodin přistěhovalců a nehodlají o tyto hlasy přijít kvůli zapojení se do debaty o rasismu.

Rychlý průzkum agentury Reuters ukázal, že Trump si svými problematickými útoky mezi republikánskými voliči nijak neuškodil. Spíše naopak – po víkendu stoupla popularita prezidenta mezi republikány ze 67 na 72 procent.

Reklama

Doporučované