Hlavní obsah
Online

Poslanci se nedohodli. Projednávání rozpočtu přesunuli na pátek

Přenos jednání o rozpočtu z Poslanecké sněmovny.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Jednání Poslanecké sněmovny o rozpočtu sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Poslanci dnes začali ve třetím čtení schvalovat státní rozpočet na příští rok. Vláda jej navrhla se schodkem 320 miliard korun. Očekávala se mnohahodinová debata se stovkou hlasování o poslaneckých návrzích na přesuny peněz. Menšinový kabinet ANO a ČSSD podporu pro rozpočet ve Sněmovně dosud vyjednanou nemá. Po obědové přestávce však následovalo několik hodin na jednání klubů, po kterém poslanci projednávání bodu přerušili a odsunuli na pátek 18. prosince.

- Komunisté, kteří v dolní komoře vládu tolerují, podmiňují svou podporu škrtem v obranné kapitole. Proti tomu se však ostře postavili sociální demokraté. Andreji Babišovi se během středy nepodařilo pro svůj rozpočet sehnat dostatečnou podporu.

- Komplikace se schvalováním rozpočtu se ukázala už při jeho úvodním listopadovém projednávání v rozpočtovém výboru, který nepřijal příslušné doporučení pro plénum. Vedle komunistů tehdy nezískalo kvůli zamítnutým návrhům na přesuny peněz podporu ani vládních sociálních demokratů. Nyní ČSSD říká, že vládní návrh rozpočtu podpoří.

- Individuálně poslanci navrhli v rozpočtu přesuny peněz zhruba za 280 miliard korun, víc než loni. Představuje to zhruba 15 procent plánovaných výdajů. Poslanci chtějí přidávat peníze třeba na sociální služby, školy a na kulturu.

  • Rakušan: Vláda projídala období, kdy se nám dařilo, a kupovala si hlasy

    Předseda hnutí Starostů a nezávislých Vít Rakušan podrobil vládu kritice za její hospodaření v uplynulých letech před příchodem koronavirové krize. „Čtyři roky vládě říkáme, že rozpočet musí být předvídatelný, jednoduchý a koncipován tak, aby zemi připravil na to, že mohou přijít hubenější léta. A ono se to stalo, krize přišla v nebývalých rozměrech a vláda na to připravena nebyla. Projídala období, kdy se nám dařilo dobře, lacině si kupovala voličské hlasy. A teď zadlužuje nás, naše děti a pravděpodobně i naše vnoučata a nezajímá se o to, kdo ty dluhy bude jednou splácet,“ pustil se do vlády Rakušan, podle něhož vláda ve státním dluhu nepočítá s tím, že by se mohly začít kvůli udržitelnosti zadlužovat i obce a kraje, což by státní zadluženost prohloubilo.

  • Poslanci přerušili projednávání rozpočtu do pátku

    Poslanec ANO Roman Kubíček navrhl přerušit projednávání bodu do pátečního rána. Jeho návrh prošel, projednávání bodu státního rozpočtu se přesouvá na pátek 18. prosince na 9 hodin ráno. Dnešní zasedání Poslanecké sněmovny tím končí.

  • Klíčové momenty dnešního jednání podle reportéra Seznam Zpráv

    Reportér Seznam Zpráv Václav Dolejší shrnuje klíčové momenty dnešního jednání o rozpočtu.

  • Vedení Sněmovny svolalo grémium

    Místopředseda Sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip svolal předsedy stran na politické grémium. „Tam se poradíme o dalším postupu, abychom nepřestávkovali příliš dlouho,“ uvedl.

  • Spekulace, že pomoct by mohla SPD, odmítl Okamura

    Předseda SPD Tomio Okamura novinářům v Poslanecké sněmovně řekl, že pro jeho hnutí je návrh komunistů nepřijatelný, protože odebrané peníze vyvádí mimo armádu do vládní rezervy. Připomněl, že SPD má vlastní návrh, který přesouvá peníze uvnitř rozpočtu Ministerstva obrany. Komunisté spekulovali o tom, že mají s SPD podobný záměr, tedy pokrátit rozpočet Ministerstva obrany.

  • Jednání o rozpočtu znovu přerušeno na půl hodiny

    Schůze opět nezačala. Poslanecký klub ČSSD si vzal další půlhodinu na jednání. Schůze je přerušena do 17.35.

  • Jednání o rozpočtu se prodlužuje o další půl hodinu

    Komunisté požádali o další půl hodinu na jednání klubu. Sklidili za to kritiku opozičních stran. „Všichni víme, proč se berou přestávky klubu, je to neschopnost koalice se dohodnout. Měla by se dohodnout, jestli chce tři čtyři hodiny, dny, týden. Tohle je nedůstojné,“ řekl poslanec ODS Jan Skopeček. „Chápu, že situace není jednoduchá a vyžaduje čas na kuloárová jednání, ale měli jste na to celou noc než nás tady zdržovat. Nenapínejte nás příliš, jinak bychom vám to mohli péčí opozičních klubů vypřestávkovat až do půlnoci,“ pohrozil předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

  • Další přerušení. Hodinu si na poradu klubu bere ČSSD

    Schůze je opět přerušena, tentokrát do 16:30. O hodinu na poradu klubu požádala poslankyně ČSSD Kateřina Valachová.

  • Hraje se o podporu SPD. Mají podobný cíl jako komunisté

    Poslanec KSČM Jiří Dolejš novinářům během přestávky na jednání klubu ANO řekl, že čekají, jak dopadne hlasování o jejich pozměňovacím návrhu, který chce vzít Ministerstvu obrany 10 miliard korun. „Slyšel jsem z projevu pana předsedy Okamury (Tomio Okamura, předseda SPD - pozn. redakce), že také nechce v tuto chvíli dávat peníze na zbrojení, ale na jiné účely. Ukáže se, který návrh zvítězí a který zvítězí dřív. Vycházíme z toho, že sociální demokraté řekli, že jim je zbrojení milejší, hnutí SPD řeklo, že by s těmito výdaji raději počkalo, my jsme řekli, že tyto finance by měly být vynaloženy na krizi. To je půdorys této krize,“ naznačil Dolejš.

  • Schůze stále přerušena, ANO si vzalo čas na jednání klubu

    Vážnost situace kolem hrozícího rozpočtového provizoria dokládá i žádost předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka. Ten ihned po zahájení odpolední části jednání požádal o hodinovou přestávku na jednání klubů. Schůze je tak znovu přerušena, tentokrát do 15:30.

  • Babiš přiznal, že zatím nemá hlasy. Hrozí rozpočtové provizorium

    Premiér Andrej Babiš (ANO) novinářům po přerušení jednání řekl, že se mu zatím nepodařilo sehnat podporu pro schválení rozpočtu. Reálně tedy hrozí, že se Česko ocitne v rozpočtovém provizoriu. Na otázku, jak dlouho chce být v rozpočtovém provizoriu, odpověděl, že „do voleb se těžko něco stane“.

    „Pokud se teď nedomluvíme na rozpočtu, tak nevím, s kým bychom se domluvili na rozpočtu příští rok,“ odpověděl na otázku Seznam Zpráv, zda při případném přejití Česka do rozpočtového provizoria bude hledat hlasy na podporu svého rozpočtu i v novém roce.

  • Schůze je přerušena

    Projednávání státního rozpočtu je přerušené do 14:30.

  • Ferjenčík: Nejdřív si zrušte ten daňový paskvil

    Pirát Mikuláš Ferjenčík dal premiérovi několik doporučení, co s rozpočtem udělat. „Já vám dám radu, kterou žádáte. Odpískejte ten daňovej paskvil, kterým uděláte 100 miliard díru do rozpočtu, dáte jím jen peníze lidem s vysokými platy a budete se pak dušovat, že nemůžete pomáhat obchodu, živnostníkům, cestovnímu ruchu. Potom předělejte rozpočet tak, aby počítal s tím, že je tady koronavirová krize, a pak přijďte a bavte se s celou opozicí,“ vzkázal Ferjenčík Babišovi, který svým projevem rozčílil velkou část opozice.

  • Babiš o opozici: Odejděte ze sálu

    Premiér Andrej Babiš se za řečnickým pultíkem rozohnil. Po projevu na téma očkování proti koronaviru se dostal k rozpočtu, kde hlasitě zkritizoval opozici, která odmítá rozpočet jeho vlády podpořit. Poté ji však poprosil o podporu, avšak poněkud zvláštním způsobem. „Pokud chcete něco udělat pro občany této země a nechcete ohrozit jejich životy, pokud nechcete ohrozit zvládání pandemie naším státem, tak chci vás požádat a poprosit, pana Bartoše, Jurečku, Fialu, Okamuru, paní Pekarovou, pana Filipa, pana Klause - odejděte ze sálu a nechte nás ten rozpočet schválit,“ vzkázal Babiš opozici.

  • Babiš si vzal slovo. Místo rozpočtu hovoří o očkování

    Premiér Andrej Babiš (ANO) přijel do Poslanecké sněmovny. Místo o rozpočtu však ve chvíli, kdy si vzal slovo, začal hovořit o očkování. „My se připravujeme na očkování,“ uvedl a začal popisovat připravenost českých nemocnic na očkování. „Domluvili jsme se, že vakcíny rozdělíme podle jednotlivých krajů,“ uvedl.

  • Klaus: Tento rozpočet rozděluje lidi

    Hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího návrh rozpočtu předkládaný vládou nepodpoří. „Tento rozpočet rozděluje občany České republiky na ty, kteří mají nějaké úspory ze své práce a budou trpět, a na ty, kteří žádné úspory nemají a je jim jedno, jak to se státními financemi dopadne,“ uvedl Klaus.

  • Hnutí STAN upozorňuje na rozvolnění pravidel rozpočtové odpovědnosti

    Poslankyně Věra Kovářová (STAN) při představování pozměňovacích návrhů svého hnutí upozornila na fakt, že Česku s přijetím daňového balíčku hrozí rozvolnění pravidel rozpočtové odpovědnosti, které považuje za nebezpečné. „S čím návrh rozpočtu počítá, je návrh pana poslance Babiše, a to je rozvolnění pravidel o rozpočtové odpovědnosti. Už to není jedno procento HDP, už se nenavrhují čtyři procenta zadlužení, ale už se navrhuje šest procent HDP. Myslím si, že takovéto rozvolnění nepřinese nikomu nic,“ uvedla Kovářová.

  • Ferjenčík: Rozpočet jen umožní Babišovi doklopýtat do voleb

    Piráti návrh rozpočtu tak, jak ho předkládá ministryně financí, nepodpoří. Považují ho za nereálný a nepočítající s koronavirovou krizí a daňovými změnami. „Rozpočet je cár papíru, který vládě Andreje Babiše umožňuje doklopýtat až do voleb,“ uvedl a zkritizoval některé zásahy vlády do rozpočtu v posledních týdnech a měsících, například bonus pro důchodce. „Jsme rádi, že důchodci dostanou přidáno, je to správné, ale není správné, pokud vláda nechá na holičkách lidi, kteří tady roky pracují, platí daně, a ty peníze, které byly určené na pomoc jim, někomu rozdá v rámci volebního boje,“ uvedl pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

  • Pekarová chce snížit rozpočet prezidentské kanceláři

    Snížení rozpočtu prezidentské kanceláře zejména v bodech zahraničních cest a odměn pracovníků kanceláře navrhuje předsedkyně TOP 09. „Navrhuji, aby peníze na zahraniční cesty prezidenta, který stejně nikam nejezdí, byly přesunuty na podporu živé kultury,“ uvedla předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová, která tak prý reagovala na prohlášení prezidenta Miloše Zemana, že umělci nejlepší díla vytvořili, když měli hlad. Zároveň mnohé jeho bývalé zahraniční cesty označila za kontroverzní. Chce také snížit položku odměn pro pracovníky kanceláře. „Navrhuji sáhnout i na snížení odměn pro kancléře, doposud neobdržel ani bezpečnostní prověrku. Nemáme důvod je více podporovat v práci, která je mnohdy v neprospěch České republiky,“ dodala.

  • Pekarová: Projednávaný návrh rozpočtu není realita, která nás čeká

    Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové poslanci dnes neschvalují realitu. Rozpočet se schodkem 320 milionů korun podle ní nepočítá s daňovou změnou, kterou budou poslanci schvalovat těsně před Vánoci. „Pokud projde senátní verze, bude mít dopad dalších 100 miliard korun,“ vysvětlila. Zkritizovala zároveň premiéra Andreje Babiše (ANO), že na projednávání nejdůležitějšího zákona roku, který jeho vláda předkládá, osobně nepřišel. „Nemá chuť obhajovat materiál, který tu máme. Vláda se svým způsobem rozpadla a jede jenom na setrvačník, ale to neznamená, že bychom návrhu neměli věnovat pozornost,“ uvedla.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy