Hlavní obsah

Sněmovna schválila bonus pro dohodáře. Kdo na něj může dosáhnout?

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Výše bonusu záleží na tom, jestli budou žádat „čistí dohodáři“ nebo osoby samostatně výdělečně činné s příjmy z pracovních dohod.

Článek

Co je dobré vědět

Kompenzace se týká lidí pracujících na DPP a DPČ

Žadatelé budou muset doložit účast na nemocenském pojištění minimálně ve čtyřech měsících ze šesti od října 2019 do dubna 2020

Dohodáři, kteří platí nemocenské pojištění, by měli dostat 350 korun denně

Bonus se týká i lidí se souběhem práce na dohodu a vlastní živností. Získat by měli 500 korun za den

Kdo o pomoc může žádat?

O kompenzaci pro dohodáře mohou žádat lidé, kteří pracují na dohodu o pracovní činnosti (DPČ) nebo na dohodu o provedení práce (DPP) a kteří jsou účastníky nemocenského pojištění. U DPČ jde o měsíční výdělek nad 3000 korun, u DPP nad 10 000 korun. Ministryně financí Alena Schillerová odhaduje, že o pomoc by mohlo požádat 116 tisíc dohodářů.

Jaké jsou další podmínky žádosti?

Kromě minimálního výdělku tři, respektive deset tisíc korun měsíčně, má pomoc ještě několik podmínek. Tou první je účast na nemocenském pojištění minimálně ve čtyřech měsících ze šesti od října 2019 do dubna 2020. Ministerstvo financí dále uvádí, že muselo dojít „k omezení nebo úplnému znemožnění výkonu činnosti z důvodu koronavirové krize, například ukončením spolupráce ze strany zaměstnavatele“. Kromě toho mají dohodáři doložit také kopii příslušné pracovní dohody a kopii mzdového listu. Tu lze nahradit potvrzením od zaměstnavatele, které dokládá splnění daných podmínek.

Za jaké období se bude bonus vyplácet?

Dohodáři mohou o kompenzaci žádat zpětně za období od 12. března do 8. června tohoto roku. Jde o stejný časový úsek, po který mohly OSVČ pobírat náhrady v rámci programu Pětadvacítka.

Jaká je částka pomoci?

Lidé, kteří pracují na dohodu a platí nemocenské pojištění, mohou žádat o kompenzaci ve výši 350 korun denně. Celkově tak mohou získat 31 150 korun. Druhou skupinou, které se novela týká, jsou osoby samostatně výdělečné činné, které kromě podnikání vydělávají i z práce na dohodu. Ti by tak měli nárok na 500 korun za den a získali by celkově 44 500 korun. U této skupiny byl původně problém - úřady jim sice vyplatily Pětadvacítku, peníze po nich ale následně chtěly zpátky. Tomu by měla novela zamezit.

Od kdy je o pomoc možné žádat?

Návrh prošel na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny v pátek 10. července, a to ve zrychleném legislativním procesu. Nyní se čeká na Senát a následný podpis prezidenta republiky. Pokud vše půjde podle plánu, mohli by podle odhadu Ministerstva financí dohodáři začít žádat o kompenzační bonus v týdnu od 20. července. Žádosti by se měly uzavřít do konce třetího kalendářního měsíce od nabytí právní účinnosti novely.

Kdo na bonus nedosáhne?

Podobně jako u kompenzačního bonusu pro podnikatele na příspěvek pro dohodáře nedosáhnou osoby, které vedle DPP a DPČ byly zaměstnány i v pracovním poměru. Tato podmínka nebude platit pro dobrovolné pracovníky pečovatelské služby, pro lidi, kteří vykonávali pedagogickou činnost a pro pěstouny. Nepůjde navíc jen o dohodáře, ale i o společníky s. r. o.

Kolik to bude celé stát?

Ministryně financí odhaduje, že peníze pro dohodáře vyjdou stát na více než dvě miliardy korun. 1,4 miliardy korun by mělo jít z rozpočtu státu, půl miliardy z rozpočtu obcí a 200 milionů z rozpočtů krajů. Jako kompenzaci navrhuje ministerstvo zvýšit příspěvek obcím o 50 korun, celkově by tak šlo o 1250 korun na obyvatele.

Reklama

Doporučované