Hlavní obsah
Online

V pondělí začne nová vlna rozvolňování, oznámil Blatný

Tisková konference vlády.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět?

- Nouzový stav bude v Česku platit kvůli epidemii nového koronaviru do 12. prosince. Vláda dnes opatření schválila. Původně plánoval menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD prodloužení o 30 dnů do 20. prosince, nezískal pro to ale souhlas Sněmovny.

- Česko se od pondělí přesune do čtvrtého stupně systému PES. Znamená to například, že se na šest zvýší povolený počet osob při shromažďování nebo se zákaz nočního vycházení posune na 23:00-05:00 hodin.

- Provozní doba obchodů se ze stávajících 21:00 bude moci od pondělí posunout do 23:00, kdy začne platit zákaz vycházení. V prodejnách zůstane omezena kapacita 15 metrů čtverečních na jednoho zákazníka. Tam, kde prodejci vyžadují vstup s vozíkem, bude platit výjimka pro matky s kočárky. Děti do šesti let se do kapacity nebudou počítat.

- Ve čtvrtek v Česku přibylo 6471 potvrzených případů nákazy koronavirem. Je to o 1402 méně než před týdnem, ale také nejvíce za posledních šest dnů.

- Nouzový stav bude moci v Česku platit kvůli epidemii nového koronaviru do 12. prosince. Sněmovna ve čtvrtek souhlasila s jeho prodloužením na návrh KSČM o 22 dnů.

DĚNÍ JSME SLEDOVALI TAKÉ VE ČTVRTEK:

  • Ministerstvo zdravotnictví vydalo nové opatření o nošení roušek

    Ministerstvo zdravotnictví dnes vydalo po souhlasu vlády novou verzi opatření o nošení roušek. Opatření nahrazuje dokument, který k sobotě zrušil kvůli nedostatečnému odůvodnění pražský městský soud. Ministr zdravotnictví Blatný na dotaz ČTK řekl, že legislativní odbor jeho úřadu připravil materiál, který reaguje na požadavky soudu. „Byl mu doručen a vláda toto odsouhlasila, my čekali na souhlas vlády s tímto opatřením. Věřím, že jsme podali dostatečné vysvětlení,“ uvedl.

  • V Česku je nejméně hospitalizovaných s covidem od konce října

    S klesajícími počty nově nakažených jde dolů také počet hospitalizovaných. Podle nejnovějších údajů ze čtvrtka jich je 6307, nejméně od konce října.

  • Vláda: Od příštího týdne se mohou konat zkoušky autoškol

    Od pondělí se podle vládních opatření proti šíření covidu-19 mohou konat teoretické i praktické závěrečné testy autoškol. Pravidla se mění kvůli posunu republiky z pátého nejzávažnějšího stupně protiepidemického systému do čtvrtého. Výuka v autoškolách bude možná nejdřív o týden později, pokud se Česko posune do třetí úrovně.

  • Další rozvolňování může vláda řešit příští týden

    O dalším uvolnění by vláda mohla rozhodovat už v polovině příštího týdne. Vyplývá to z vyjádření ministra Karla Havlíčka, že obchodníci by se o uvolnění podmínek prodeje plánovaných od 30. listopadu měli dozvědět zhruba pět dnů předem. „Zatím jsme se o čertech, Mikuláších a andělech nebavili, epidemická skupina o tom diskuzi vede,“ odpověděl ministr Jan Blatný na dotaz o blížícím se svátku. Na otázku, jak budou vypadat vánoční trhy v adventním čase po stránce například hudebních vystoupení, odpověděl, že jejich uvolnění bude postupovat podle tabulky PES v kategorii kultury.

  • Blatný: O polních nemocnicích rozhodneme nejdřív v lednu

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný chce o budoucnosti polních nemocnic zřízených v Praze a Brně jako záložní kapacity pro pacienty s nemocí covid-19 rozhodnout nejdřív v druhé polovině ledna. Zatím je rušit nechce. Smlouva na pronájem pavilonů letňanského výstaviště, kde pražská polní nemocnice stojí, byla prodloužena do konce února příštího roku, smlouva na brněnskou zatím platí do konce roku. „Ve chvíli, kdy by došlo k demontáži nebo úplné deaktivaci té nemocnice, jsou s tím také spojené poměrně velké náklady. A ve chvíli, kdy situace v celé Evropě je taková, jaká je, si myslím, že by to nebylo bezpečné,“ řekl Blatný na dotaz, proč byla smlouva s letňanským výstavištěm prodloužena.

  • Matky s dětmi mají při nákupech nově výjimku

    Vláda upravila podmínky pro nákupy. Provozní doba obchodů se ze stávajících 21:00 bude moci od pondělí posunout do 23:00, kdy začne platit zákaz vycházení. V prodejnách zůstane omezena kapacita 15 metrů čtverečních na jednoho zákazníka. Tam, kde prodejci vyžadují vstup s vozíkem, bude platit výjimka pro matky s kočárky. Děti do šesti let se do kapacity nebudou počítat.

  • Co se v pondělí změní?

    Ve čtvrtém stupni, který znamená rizikové skóre od 61 do 75, se má obnovovat docházka do základních škol, praktická výuka na středních školách a skupinová výuka do 20 lidí na vysokých školách. Povoleno bude také shromažďování až šesti osob nebo bude zmírněn zákaz vycházení až od 23:00 místo současných 21:00. Vláda také rozhodla, že do obchodů budou moci rodiče s kočárky bez vozíku či košíku a dětmi do šesti let bez ohledu na povolené počty. Od pondělí budou moci knihovny půjčovat knihy z výdejních okének. Obřadů se bude moci účastnit až 20 lidí.

  • Od pondělí se PES změní na čtvrtý stupeň

    Česko se od pondělí přesune do čtvrtého stupně systému PES. Znamená to například, že se na šest zvýší povolený počet osob při shromažďování nebo se zákaz nočního vycházení posune na 23-05 hodin.

  • Příslib normálních Vánoc i trvalé riziko. Covid v Česku zpomaluje

    Aktuální údaje o šíření koronaviru v Česku dávají důvod k mírnému optimismu – nakažených ubývá. Nadcházející vánoční svátky by tak mohly alespoň částečně proběhnout jako obvykle.

  • Manuál MŠMT: Nařízená práce studentů má přednost před výukou

    Studenti středních a vyšších odborných škol, které hejtmani povolali do nemocnic či domovů seniorů, by ve zdravotnických a sociálních zařízeních měli dál vypomáhat i po otevření jejich školy. Nařízená pracovní povinnost má přednost před výukou. Uvádí to manuál Ministerstva školství pro školy k další etapě otevírání. Studenti posledních ročníků středních a vyšších odborných škol by se měli do tříd vrátit ve středu 25. listopadu.

  • Blatný: Ministerstvo využije Prymulových zkušeností

    Ministerstvo zdravotnictví chce využít odbornosti a zkušeností bývalého ministra Romana Prymuly v oblasti vakcín a zahraničních vztahů. „S panem Prymulou jsem mluvil minulý týden a dohodli jsme se na tom, že by ministerstvo využilo jeho expertízy zejména v oblasti vakcín a zahraničních vztahů,“ uvedl současný ministr Jan Blatný. Více se k věci nevyjádřil. O budoucím působení Prymuly zatím není jasno. Prymula minulý týden v médiích na dotaz, jestli bude mít roli ve státní sféře, odpověděl, že zájem je, ale nic zatím nenastalo.

  • Nouzový stav bude platit do 12. prosince

    Nouzový stav bude v Česku platit kvůli epidemii nového koronaviru do 12. prosince. Vláda dnes opatření schválila. ČTK to sdělil premiér Andrej Babiš (ANO). Původně plánoval menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD prodloužení o 30 dnů do 20. prosince, nezískal pro to ale souhlas Sněmovny. Poslanci odhlasovali ve čtvrtek po 8,5 hodiny dlouhé debatě odsunutí konce nouzového stavu o 22 dnů. Bez souhlasu Sněmovny by nouzový stav skončil s dneškem.

  • Data hovoří jasně: Podle indexu rizika by na jaře lockdown nebyl

    Seznam Zprávy dopočítaly, jak by vypadalo rizikové skóre a následná opatření, pokud by systém PES platil na území Česka od začátku pandemie. Výchozí data pocházejí z oficiálních zdrojů ÚZIS a z nově zavedeného rizikového skóre.

  • Pražané kvůli covidu-19 jezdili méně autem

    V Praze ubyla v souvislosti s opatřeními proti šíření nemoci covid-19 proti běžnému stavu asi pětina aut. Letos je dosud počet aut projíždějících sledovanými úseky o 17 procent nižší než v loňském roce. Snížila se také vytíženost záchytných parkovišť P+R. ČTK to dnes sdělila mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Významně klesl rovněž počet cestujících v MHD, a to zhruba na třetinu proti době před pandemií nového koronaviru.

  • Blatný: O polních nemocnicích rozhodneme nejdříve v lednu

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) chce o budoucnosti polních nemocnic, které byly zřízeny v Praze a Brně jako záložní kapacity pro pacienty s nemocí covid-19, rozhodnout nejdříve v druhé polovině ledna. Zatím je rušit nechce. Řekl to na dotazy novinářů po dnešní tiskové konferenci. Smlouva na pronájem pavilonů letňanského výstaviště, kde pražská polní nemocnice stojí, byla prodloužena do konce února příštího roku.

    „Pokud by došlo k demontáži nebo úplné deaktivaci té nemocnice, jsou s tím také spojené poměrně velké náklady. A ve chvíli, kdy situace v celé Evropě je taková, jaká je, tak si myslím, že by to nebylo bezpečné,“ řekl Blatný na dotaz, proč byla smlouva s letňanským výstavištěm prodloužena. Doplnil, že i v případě brněnské nemocnice doporučil, aby nebyla zrušena. „Rozhodovat o tom dříve než v druhé polovině ledna zatím nejsme schopni. Uvidíme, jakým způsobem se to bude vyvíjet. Nebylo by zodpovědné tuto kapacitu nemít v záloze,“ dodal Blatný.

  • Odpověď soudu kvůli zrušení opatření o rouškách odešle ministerstvo zdravotnictví dnes

    Odpověď městskému soudu v Praze kvůli nedávnému zrušení mimořádného opatření o rozšířené povinnosti nošení roušek bude zaslána dnes. Na tiskové konferenci to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Věří, že argumentace resortu obstojí, jedná se podle něj zejména o formální záležitost.

    Městský soud zrušil mimořádné opatření, kterým ministerstvo zdravotnictví od 21. října rozšířilo povinnost nosit roušky v Česku. Úřad ho podle soudu nedostatečně odůvodnil. Soud rozhodl o tom, že opatření se ruší k sobotě 21. listopadu, ministerstvo tak má do té doby čas přijmout nové bez vad.

  • Blatný: Jestli bude Mikuláš, nevíme. O kapříka se bát nemusíte

    „Tím jak se opatření rozvolňují, vychází vstříc potřebám občanů. Pokud se v brzké době přesuneme do stupně tři, tak tam již žádný zákaz vycházení není,“ řekl v pátek ministr zdravotnictví Jan Blatný.

    Ministr bude dnes s vládou řešit i podobu vánočních prodejů a adventního období. O některých věcech má ale už jasno: „Kapři a stromečky budou, co se týče Mikuláše, tak uvidíme za týden,“ dodal.

  • Černý: Nemocnice už nemusí převážet pacienty, brzy se bude moci obnovit péče

    „Zlepšující situaci v krajích reflektuje to, že za posledních několik dnů nedošlo k transportu pacientů mezi kraji. To znamená, že kraje jsou soběstačné,“ řekl k nemocničním kapacitám v pátek šéf Klinické skupiny Covid Vladimír Černý.

    „Stávající pokles počtu pacientů a pokles počtu nakažených zdravotníků umožňuje opatrné, ale jednoznačné zahájení obnovování péče směrem k normálnímu stavu,“ dodal Černý. Podle něj počet personálu, který byl kvůli nákaze omezen, se bude v následujících dnech vracet k běžnému stavu. Černý ale dodal, že i přesto, že se může v nemocnicích vracet péče k normálu, je třeba udržet nadále dostatečné kapacity pro případ nárůstu covidových pacientů.

  • Blatný: Celé Česko může přejít do kategorie čtyři. Na další stupeň nejdříve za týden

    „Denně jsou zatím stále tisíce nově diagnostikovaných pacientů a absolutní čísla jsou stále závažná. Stále jsme daleko od pomyslné pětiprocentní hranice pozitivity testů, kdy budeme moci říct, že nedochází ke komunitnímu šíření. Má cenu dodržovat platná opatření ještě minimálně týden v tom doporučení, jak jsou teď nastavená, abychom mohli dále snižovat zatížení nemocnic,“ řekl v pátek ministr zdravotnictví Jan Blatný.

    Podle něj skóre indexu rizika umožňuje přesun celé ČR do kategorie rizika číslo čtyři, jak plánuje Blatný dnes navrhovat vládě. Další stupeň podle ministra ale bude moci nastat nejdříve za týden.

Reklama

Hlavní zprávy