Hlavní obsah

Sněmovna schválila pomoc pro OSVČ, bonus činí 25 tisíc, na některé se zapomnělo

Foto: Pexels

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Poslanci schválili finanční pomoc pro živnostníky, „dohodáři“ mají smůlu.

Článek

Jsou to peníze, kterými se stát pokouší o částečnou záchranu živnostenského stavu v Česku, kde jako OSVČ podniká zhruba každý desátý člověk.

Kadeřnice, maséři, řemeslníci, daňoví poradci, makléři a další živnostníci, jejichž provoz zdecimoval koronavirus, dostanou tentokrát skutečné peníze (nikoliv úlevy nebo půjčky), a to v podobě pětadvacetitisícového bonusu. Návrh ale musí přijmout ještě Senát a podepsat prezident Miloš Zeman.

Zákon, jehož podoba od chvíle, kdy s ním přišla ministryně financí Alena Schillerová, doznal velmi výrazných změn, schválili poslanci na úterní schůzi v tzv. legislativní nouzi. Nakonec se bude týkat širšího okruhu živnostníků, než to vypadalo podle původní verze přijaté vládou. Po kritice z řad živnostníků i opozice připravila ministryně financí klíčový pozměňovací návrh, podle kterého nebudou OSVČ nucené dokládat pokles příjmů. Týkat se bude i těch, které přerušily živnost (po 31. srpnu 2019).

Na bonus dosáhne zhruba 700 tisíc živnostníků podle pravidel vyjmenovaných v zákoně (viz infobox). Požádat o něj mohou na finančních úřadech, nejjednodušší ze schválených cest bude e-mailem (aby se na úřadech netvořily fronty). Na žádost budou mít ještě 60 dní po 30. dubnu, první žádosti je možné podávat od poloviny dubna.

Příspěvek je určen živnostníkům, které ekonomicky poškodila situace kolem epidemie koronaviru, ale nikoliv těm, již jsou současně zaměstnanci. Vztahovat se bude i na lékaře, samostatné zemědělce, tlumočníky a obdobné samostatné profese.

Kdo má nárok na 25 tisíc

OSVČ, která vykonává svou činnost jako hlavní

OSVČ, která vykonává svou činnost jako vedlejší. Jde o invalidní a starobní důchodce, podnikatele na mateřské nebo rodičovské dovolené nebo pečující o postiženou osobu

OSVČ studenti

OSVČ, které pobírají ošetřovné

OSVČ, které pracují navíc na DPP nebo DPČ

OSVČ jako zaměstnavatelé

OSVČ, které doloží čestné prohlášení se splněnými podmínkami

500 Kč za den

Částka 25 tisíc vychází z principu, že živnostníci dostanou 500 korun za každý den od 12. března, kdy vláda vyhlásila stav nouze, až do 30. dubna. Bonus je osvobozen od daně a při úterním projednávání souhlasila ministryně financí s opozičním návrhem poslance Zbyňka Stanjury (ODS), aby od daně bylo osvobozeno i ošetřovné, které se nově týká OSVČ.

Naopak Alena Schillerová odmítla návrh, aby se bonus týkal OSVČ, jež mají příjem i ze zaměstnání, protože na ně se má vztahovat pomoc z programu Antivirus (podpora firem, aby udržely zaměstnanost).

Schillerová slíbila, že přijde na řadu i další debata o lidech, kteří pracují na DPČ nebo DPP - „dohodáři“ totiž zatím bonus, jaký dostanou OSVČ, inkasovat nebudou, což okamžitě po hlasování tvrdě kritizovala opozice. „Sto padesát tisíc lidí, kteří pracovali na DPP nebo DPČ a platili si pojištění, nic nedostanou,“ řekl například poslanec Jakub Michálek (Piráti).

Reklama

Doporučované