Hlavní obsah
Online

Česko má rekordní schodek rozpočtu. Poslanci schválili deficit 500 miliard

Přenos z Poslanecké sněmovny, která schvaluje navýšení schodku státního rozpočtu na 500 miliard korun.Video: PSP ČR

 

Reklama

aktualizováno •

Poslanci schválili rekordní deficit. Jednání o navýšení schodku státního rozpočtu na 500 miliard korun jsme sledovali v online zpravodajství.

Článek

Poslanecká sněmovna po čtyřhodinové diskuzi schválila navýšení schodku letošního státního rozpočtu o 200 miliard korun. Stát letos bude hospodařit s historicky nejvyšším deficitem půl bilionu. Opozice vládu kritizovala, že se nesnaží šetřit, navrhovala i vlastní pozměňovací návrhy se snahami o úspory, neuspěla. Sněmovna schválila pouze pozměňovací návrhy Andreje Babiše a komunistů.

Babiš ve svém návrhu rozdělil zhruba 170 miliard korun ze státní rozpočtové rezervy do jednotlivých kapitol. Peníze chce poslat třeba na silnice nebo boj s kůrovcem. Nejen opozice, ale i komunisté a koaliční ČSSD původní návrh s 200miliardovou rozpočtovou rezervou kritizovali jako netransparentní. Na základě jejich připomínek Babiš návrh přepracoval.

Úspěšní s pozměňovacími návrhy byli i komunisté, kteří navrhli rozdělit až 2,3 miliardy korun mezi zdravotníky, sociální pracovníky a také na podporu online výuky ve školách.

Rekordní schodek je více než dvojnásobný oproti tomu v roce 2009, který byl do letošního roku nejhorší. Saldo rozpočtu tehdy bylo -192,4 miliardy korun. Tehdy se na postu ministra financí vystřídal Eduard Janota s Miroslavem Kalouskem. Výrazně záporné saldo bylo způsobené mimo jiné i ekonomickou krizí z let 2008 a 2009, kdy krachovaly a bankrotovaly nadnárodní společnosti napříč odvětvími.

Že letošní saldo rozpočtu bude pravděpodobně záporné, bylo častým tématem ještě před koronavirovou pandemií. Již v lednu totiž skončil schodek rozpočtu v záporu poprvé od roku 2003, v únoru klesl dokonce o dalších 19 miliard, a stal se tak nejhorším únorovým schodkem od roku 1993. Ministerstvo financí tehdy počítalo se záporným saldem pro rok 2020 ve výši 40 miliard korun.

  • Začalo třetí čtení novely státního rozpočtu

  • Poslanci schválili novelu zákona o rozpočtu

    Poslanci se vypořádali se všemi pozměňujícími zákony a novelu schválili jako celek. Kkoalice hlasovala pro, zdržel se jen jeden poslanec hnutí ANO.

  • Poslanci jdou po dlouhé diskuzi hlasovat o pozměňovacích návrzích

    Diskuze k třetímu čtení novely zákona o rozpočtu je u konce. Poslanci nyní budou hlasovat o 25 pozměňovacích návrzích a 10 doprovodných usneseních.

  • Okamura: Vláda nechce škrtat nepotřebné výdaje

    Předseda SPD Tomio Okamura obvinil vládu, že nechce škrtat podle něho nepotřebné výdaje. Jako příklad uváděl výdaje na společné vzdělávání ve školách, nákupy zahraniční vojenské techniky nebo platby provozovatelům solárních elektráren. „Kdyby se škrtly nepotřebné výdaje, které vůbec nic nepřinášejí slušným a pracujícím lidem, tak bychom tady nemuseli sedět,“ prohlásil.

  • Fiala: ODS návrh schodku nepodpoří

    ODS vládní žádosti nevyhoví. „Odmítáme zadlužení našeho státu na několik generací dopředu, náš klub návrh nepodpoří. Schodek má být v astronomické výši 500 miliard, už na konci března vystoupal na 195 miliard, což je nejhorší v historii. Odmítáme další případné zvyšování daní, chceme snížení provozních výdajů ministerstev,“ uvedl  předseda ODS Petr Fiala. Vláda podle něj ztratila kontrolu nad veřejnými financemi a nemá plán jak ekonomiku oživit.

  • Glosa: Ví Babiš, že ANO už šest a půl roku řídí ministerstvo dopravy?

    Komentátor Seznam Zpráv Jindřich Šídlo glosuje jeden z výroků premiéra Andreje Babiše, který na okraj debaty k rekordnímu schodku rozpočtu prohlásil: „Ano, můžeme si povídat o D1. Ano, děkujeme, pane Patriku z Dětí Země, už mohla být dávno hotová před 15 měsíci, kdyby do toho pan Patrik neházel vidle.“

  • Ferjenčík: Vláda musí začít šetřit už letos

    Piráti chtějí, aby vláda začala šetřit už letos. „Nesouhlasíme s přístupem vlády, která říká, že šetřit bude až za rok, v době, kdy je 500miliardový schodek, je tu obrovský propad příjmů a navýšení nákladů. Je tu prostor pro úspory v marketingových službách ministerstev a ve státních firmách. Navrhli jsme snížení o 11, 16 a 25 miliard, to by přimělo stát hledat alespoň nějaké úspory na svém provozu,“ uvedl poslanec Mikuláš Ferjenčík.

  • Kalousek: Vláda neví, za co bude peníze utrácet

    Slova se ujal bývalý ministr financí a předseda klubu poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. TOP 09 podle něj navrhuje zvýšit deficit o 200 miliard korun, tedy o 300 miliard méně, než požaduje vládní návrh. U vládního návrhu mu nadále vadí, že není jasné, za co bude velká část peněz konkrétně utracena. „Jako poslanec nemohu pro takový návrh zvednout ruku. Povinností vlády je vědět, kam ty peníze půjdou,“ uvedl Kalousek. TOP 09 také na návrhu vadí neochota vlády šetřit na výdajích. „Že by vláda udělala alespoň symbolický pokus v omezení výdajů, to ji ani nenapadne,“ dodal Kalousek. „Tohle by si žádná vláda neměla dovolit.“

  • Babiš: Věřím, že dnes rozpočet bude schválen

    „Je to rozpočet, který drží zaměstnanoc, který odporuje všechny občany naší země. Věřím, že bude dnes schválen a do konce roku už nebudeme muset o další peníze žádat,“ uvedl na závěr svého projevu Andrej Babiš.

  • Babiš obhajuje výši schodku

    Pozměňovací návrh předložil i jako poslanec Andrej Babiš. Ten se postavil za řečnický pultík po ministryni Schillerové. Vyjmenovává odvětví, do kterých chce vláda díky rekordnímu schodku investovat. Nejvýraznější částky jsou přes 100 miliard do infrastruktury a přes 50 miliard do zdravotnictví.

  • Schillerová: Situace je mimořádná

    Na úvod se chopila slova ministryně financí Alena Schillerová. „Situace je zcela mimořádná, a proto si vyžaduje specifický přístup,“ uvedla. Dodala, že je ráda, že i po načtení pozměňovacích návrhů v druhém čtení zůstává v rozpočtové rezervě 34 miliard korun. Schodek 500 miliard korun podle ní sanuje další náklady, které nejsou spojené jen přímo s dopady koronavirových opatření. „Celkově se jedná o programy a akce přes 35 miliard korun,“ dodala. Řada další podpory podle Schillerové také omezuje propad obcí a krajů ze sdílených daní. Celkem bylo předloženo 25 pozměňovacích návrhů. Rozpočtový výbor podpořil tři z nich. Podle Schillerové jejich schválení vyřeší dosavadní kritiku ze strany opozice.

  • ODS představila záchranný kruh pro českou ekonomiku

    Občanští demokraté před zahájením třetího čtení novely rozpočtového zákona představili záchranný kruh pro českou ekonomiku. Osobám samostatně výdělečně činným chtějí odpustit daně z příjmů za letošní rok a odpustit jim minimální zálohy. Součástí balíčku je i odpuštění silniční daně, zrušení superhrubé mzdy a úleva na sociálním pojištění. „A jeden bod se nám podařilo splnit už dnes, kdy byla zrušena daň z nemovitosti, a dokonce prošel náš pozměňovací návrh na zachování odpočtů hypotečních úroků,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

    Foto: Michaela Rambousková

    Brífink ODS, kde představila záchranný kruh pro českou ekonomiku.

  • Kritika z řad STAN

    „Nejvyšší schodek v historii ČR byl zpracován na třech stranách. Postoj vlády ke stanovisku Národní rozpočtové rady byl opovržlivý. Ani jeden pozměňovací návrh opozice ministerstvo nepřijalo, to nás velmi mrzí a považujeme to za chybu,“ uvedla poslankyně Věra Kovářová (STAN).

  • ČSSD návrh schodku podpoří

    ČSSD návrh půlmiliardového schodku podpoří. „Požadovali jsme po ministerstvu financí a premiérovi, aby rozklíčovali tu částku, o kterou navyšují deficit rozpočtu, Andrej Babiš to jako poslanec udělal návrhem. Každá položka, která bude z rezervy 30 miliard utracena, bude projednávána na úrovni vlády. My podpoříme tento deficit i pozměňovací návrhy KSČM,“ uvedl poslanec sociálních demokratů Roman Onderka.

  • Jurečka: Schodek podpoříme jen s našimi návrhy

    „Dlouhodobě jsme avizovali, že jsme připraveni jednat o podpoře rozpočtu, pokud budou podpořeny naše návrhy a pokud vláda předloží návrh střednědobého výhledu, zatím nic z toho nám paní ministryně nepředložila. My budeme proto podporovat naše pozměňovací návrhy a ty návrhy, které jdou na podporu školství, sociální oblasti a ohrožených lidí,“ popsal v úterý postup lidovců stranický předseda Marian Jurečka.

  • Nejhorší únorový schodek od roku 1993

    Že letošní saldo rozpočtu bude pravděpodobně záporné, bylo častým tématem ještě před koronavirovou pandemií. Již v lednu totiž skončil schodek rozpočtu v záporu poprvé od roku 2003, v únoru klesl dokonce o dalších 19 miliard, a stal se tak nejhorším únorovým schodkem od roku 1993. Ministerstvo financí tehdy počítalo se záporným saldem pro rok 2020 ve výši 40 miliard korun.

  • Klaus: Tento dluh budou splácet generace

    Saldo se pak v dalších letech dařilo dlouhodobě snižovat. V letech 2016 a 2018 bylo dokonce kladné s 61,8, respektive 2,9 miliardy. Již v roce 2019 však šlo opět do záporných čísel, kdy jeho hodnota byla 28,5 miliardy. To zmínil i bývalý prezident Václav Klaus v neděli v rozhovoru pro televizi Prima. „Kdyby stát měl schované peníze a měl je připravené, kdyby si dělal nějaké zásoby, kdyby v posledních pěti šesti letech mimořádně úspěšného růstu neměl každou chvíli v rozpočtu dluh, pak by to mohl v tuto chvíli vydávat. Když to neměl, myslím, že vydávání peněz je v tuto chvíli problém,“ řekl s tím, že tento dluh budou splácet další generace.

  • Schillerová poráží Kalouska o více než dvojnásobek

    Rekordní schodek je více než dvojnásobný oproti tomu v roce 2009, který byl do letošního roku nejhorší. Saldo rozpočtu tehdy bylo –192,4 miliardy korun. V tomto roce se na postu ministra financí vystřídal Eduard Janota s Miroslavem Kalouskem. Druhý jmenovaný byl shodou okolností rok předtím vyhlášen nejlepším ministrem financí rozvíjejících se evropských ekonomik. Výrazně záporné saldo tehdy bylo způsobené mimo jiné i ekonomickou krizí z let 2008 a 2009, kdy krachovaly a bankrotovaly nadnárodní společnosti napříč odvětvími.

Reklama

Hlavní zprávy