Hlavní obsah

Sněmovna vzkazuje vládě: Čína testuje naši asertivitu, kauza tchaj-wanského delegáta se nesmí opakovat

Nebylo to šťastné řešení, ministryně mi dala vytýkací dopis, přiznal náměstek MPO Vladimír Bärtl.Video: Veronika Neprašová

 

Reklama

Za vykázání zástupce Tchaj-wanu potrestala ministryně průmyslu Marta Nováková svého náměstka. „Dostal jsem vytýkací dopis,“ přiznal Vladimír Bärtl poté, co poslancům na zahraničním výboru Sněmovny celou kauzu vysvětloval. Čína neustále zkouší posouvat domluvené hranice vzájemných vztahů, musíme jasně ukázat sílu, vzkázali poslanci vládě.

Článek

„V životě děláme dobrá a špatná rozhodnutí. Toto určitě soutěží o vítězství v té druhé kategorii,“ kál se ve čtvrtek před poslanci zahraničního výboru náměstek ministryně průmyslu Vladimí Bärtl. Právě jeho poslala ministryně Marta Nováková – která v tu dobu pobývala s prezidentem Zemanem na návštěvě Rakouska – aby okolnosti incidentu z předminulého týdne vysvětlil.

Na obchodním jednání s ministryní průmyslu protestoval čínský velvyslanec Čang Tien proti přítomnosti zástupce Ekonomické a kulturní kanceláře Tchaj-pej Čchung-I Wangovi. Česko totiž oficiálně respektuje územní nárok Číny na Tchaj-wan, který se ovšem pokládá za samostatnou republiku. Česko však také s Tchaj-wanem pěstuje čilé obchodní vztahy a tchaj-wanské investice v Česku jsou až pětkrát vyšší než čínské.

„Společná obchodní jednání s ministryní, na které zveme mimo jiné i zástupce Tchaj-wanu, pořádáme léta, problém s jeho přítomností měl až nynější čínský velvyslanec,“ popsal situaci Bärtl. „Nechtěl přistoupit na žádné diplomatické řešení situace. Proto jsem se šel s tchaj-wanským kolegou, se kterým máme dlouhodobě nadstandardní osobní vztahy, poradit, jak dál postupovat. Zareagoval velmi empaticky: ‚Nedělejte si starosti, vím, co mám dělat‘,“ odmítl náměstek, že by ho ze schůzky přímo vyhodil.

Přesto Bärtl uznal, že takové řešení nebylo šťastné. „Že to je politováníhodné, o tom není sporu, je to méně světlá chvilka mé kariéry,“ dodal.

Ministryně Nováková se od diplomatického incidentu distancovala už minulý týden s tím, že pochybili právě její podřízení, protože pozvánku chybně formulovali jako setkání velvyslanců. Bärtla potrestala vytýkacím dopisem, o post náměstka zatím přijít nemá.

I když vzal Bärtl veškerou vinu na sebe, členové zahraničního výboru ho nešetřili. „Pokud měl někdo z toho setkání odejít, tak to měl podle mého názoru být čínský velvyslanec,“ prohlásil Jaroslav Bžoch (ANO). Ještě ostřeji situaci hodnotil bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg z TOP 09. „Když už se chceme klanět před velikou Čínou, tak jsme se měli omluvit velvyslanci. Ale není možné, abychom vyhodili našeho hosta, který se na rozdíl od toho druhého chová slušně.“

„Kdyby bylo po mém, měl by odejít čínský velvyslanec, ne zástupce Tchaj-wanu,” kritizoval chování čínského ambasadora místopředseda zahraničního výboru Jaroslav Bžoch (ANO). Video: Veronika Neprašová

„Přístup čínského velvyslance považuji za nehorázný a nepřijatelný. Měli bychom jasně vytyčit naši pozici a říct mu, že není možné, aby nám tu diktovali,“ souhlasil Jiří Kobza z SPD.

Čína zkouší naši asertivitu

Trvání na tom, aby zástupce Tchaj-wanu opustil společné jednání s ministryní, není prvním kritizovaným krokem nového čínského velvyslance v Praze. Od loňského prosince je v nemilosti i u premiéra Andreje Babiše.

Důvodem je facebookový status, který po společné schůzce k tématu Huawei čínská ambasáda zveřejnila. Ve stanovisku se uvádí, že Babiš odmítl varování tuzemských tajných služeb před čínským technologickým gigantem. To Babiš obratem označil za lež, status z facebookové stránky ambasády však přes výzvy české strany dodnes nezmizel.

„Pan velvyslanec se chová velice nestandardně. Já s ním mám osobní zkušenost, proto se s ním už nebudu setkávat,“ řekl po pondělním jednání vlády premiér.

To, že se Čína dlouhodobě snaží v Česku vystupovat z pozice síly, potvrdil i náměstek Ministerstva zahraničí Martin Tlapa. „Čína permanentně testuje sílu naší asertivity. Snaží se nám říkat, abychom zakázali cesty politiků na Tchaj-wan, volají a říkají ‚zařiďte to, zakažte jim to, zamezte vyvěšování tibetských vlajek‘. My jim říkáme ne, takhle to u nás nefunguje,” řekl Tlapa členům výboru.

Zkušenosti se snahou Číny mluvit do české politické a diplomatické svrchovanosti má i bývalý šéf diplomacie a nynější šéf zahraničního výboru Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Čína se opakovaně snaží posunovat hranice našich vzájemných vztahů, osobně jsem toho byl mnohokrát svědkem.“

Nejde přitom podle něj jen o Čínu a o jednorázovou událost. „Nic si nenamlouvejme, to prostředí se neustále zhoršuje. Silné mocnosti si kolíkují sféru zájmu. Nevstupujeme do jednoduchých časů, ale musíme si jasně říct, jak se v nich budeme chovat,“ vyzval Zaorálek.

Výbor po těchto slovech jednomyslně odhlasoval usnesení namířené vládě, aby veškeré schůzky se zahraničními partnery, na kterých hrozí diplomatické riziko, předem konzultovali s Ministerstvem zahraničí. „Aby se předcházelo možnému poškození diplomatických vztahů České republiky,“ píše se v dokumentu.

Reklama

Související témata:

Doporučované