Hlavní obsah

Sněmovna zakázala kožešinové farmy. Zmizet mají už do dvou let

Sněmovna zakázala kožešinové farmy. Z Česka musí zmizet do dvou let.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Kožešinové farmy mají skončit do roku 2019. Chovatelé mohou žádat od státu odškodné.

Článek

Sněmovnou v úterý prošla novela zákona na ochranu zvířat proti týrání, která v Česku zakazuje kožešinové farmy. Ty musí do roku 2019 úplně zmizet. Chovatelé, kteří farmu založili před loňským červnem, budou mít možnost žádat o kompenzace, pokud chov zahájili před koncem loňského června.

Novela má zakázat „chov a usmrcování zvířat výhradně nebo převážně za účelem získání kožešin". Netýkala by se tedy například chovu králíků nebo nutrií.

Hlasování o novele proběhlo mimo jiné na popud neziskové organizace OBRAZ - Ochránci zvířat, která na internetu zveřejnila několik videí se záběry českých kožešinových farem. Ukazují otřesné podmínky, ve kterých zvířata musí žít a jakým způsobem jsou usmrcována.

Zákaz kožešinových farem platí v dalších jedenácti evropských zemích. (Zdroj: OBRAZ - Ochránci zvířat)

Podle posledního průzkumu veřejného mínění je pro zrušení kožešinových farem 82 procent lidí. Česká republika se tímto rozhodnutím dostává mezi dalších 11 evropských zemí, ve kterých jsou farmy rovněž zakázány.

Návrh novely podepsalo pět desítek poslanců, tedy čtvrtina členů dolní komory. Argumentovali etickými důvody i tím, že podmínky na farmách, byť splňují standardy, neodpovídají potřebám divokých zvířat. Oponenti se obávají mimo jiné toho, že zákaz povede ke vzniku nelegálních chovů mimo kontrolu Státní veterinární správy.

V Česku je podle poslanců devět aktivních kožešinových farem. Nejčastěji se na kožešiny chovají norci a lišky. Ročně jich je zpracováno přibližně dvacet tisíc, většina kožešin se vyváží. Počet farem se dlouhodobě snižuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované