Hlavní obsah

Sněmovní spíkr Bercow vynadal Borisi Johnsonovi. Odkaz na titul manžela poslankyně byl prý sexistický

Nevhodné a sexistické. Johnson dostal vynadáno od spíkra dolní komory parlamentu.Video: Parliamentlive.tv, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nevhodné a sexistické. Spíkr dolní sněmovny britského parlamentu John Bercow se opřel do ministra zahraničí Borise Johnsona. Reagoval tak na moment, kdy Johnson hovořil o Emily Thornberryové jako o „lady Nugeeové” a odkazoval na titul jejího manžela.

Článek

Britský ministr zahraničí Boris Johnson dostal při jednání vynadáno od spíkra dolní sněmovny parlamentu Johna Bercowa. Tomu se nelíbilo, že Johnson mluvil o stínové ministryni zahraničí Emily Thornberryové jako o „lady Nugeeové”. Johnson tím odkazoval na šlechtický titul jejího manžela sira Christophera Nugeho, soudce vrchního soudu.

„Neoslovujeme poslankyně tituly jejich manželů. Stínová ministryně zahraničí má jméno. Není to ‚lady něco‘. Všichni víme, jak se jmenuje,” řekl Bercow a následně označil Johnsonův výrok za sexistický. „Pro tento slovník neexistuje důvod. Něco takového tu nedovolíme a takové chování se pokaždé bude řešit,” dodal.

Johnson ihned poté vzal svá slova zpět a Thornberryové se za „neúmyslně sexistické“ vyjádření omluvil.

Labouristka Thornberryová, která si po sňatku nechala rodné příjmení, se s podobnou situací nesetkala zdaleka poprvé. Titul jejího manžela je terčem kritiky a posměšků zejména ze strany konzervativců.

V únoru minulého roku o ní tak mluvila dokonce i britská premiérka Theresa Mayová. Také ona se následně omluvila. Zároveň ale dodala, že ona sama je posledních šestatřicet let také oslovována jménem svého manžela.

Johnsonovi nejsou kontroverzní výroky cizí. V minulosti v žertu přisoudil tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi blízký vztah s kozou a Hillary Clintonovou popsal jako sadistickou sestru z psychiatrické léčebny.

Reklama

Související témata:

Doporučované