Hlavní obsah
Online

Vláda rozhodla: Nákupy jen v okrese. Do práce s potvrzením. Platí od pondělí

Foto: vláda.cz

Ministr Blatný zpřísnil opatření pro nošení roušek. Nově budou muset být nasazené i na ulici bez ohledu na to, zda jsou blízko další lidé.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět:

- Poslanecká sněmovna odmítla v pátek večer prodloužit stávající nouzový stav. Vláda ale obratem vyhlásila zcela nový, který platí od soboty do 28. března.

- Vláda na večerním zasedání schválila nová opatření. Platit začnou v pondělí 1. března. Jde o sedm opatření. Například pro cesty do zaměstnání bude potřeba potvrzení od zaměstnavatele, nákupy budou možné jen v rámci okresu. Podrobnosti ZDE.

- Pokud by se omezení nezavedla, může být podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky v březnu průměrně denně nově nakažených více než 30 000 lidí. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) pak ve Sněmovně upřesnil, že by mohlo jít až o 35 000 nakažených každý den. Podrobnosti ZDE.

- Sněmovna neschválila takzvanou „izolačku“, tedy příspěvek až 370 Kč lidem v nařízené karanténě. Více ZDE.

Dění jsme sledovali také ve čtvrtek

  • V roušce budou i ústavní činitelé

    Se zavedením povinnosti nosit roušky v práci skončí od 1. března i výjimka pro ústavní činitele. Dosud platila, když nebyla do dvou metrů jiná osoba.

  • Otázky a odpovědi: Mají očkovaní nějaké výjimky z opatření?

    Poslední sada vládních odpovědí na otázky, které mohou mít lidé v souvislosti s novými opatřeními.

    Foto: Úřad vlády

    Otázky a odpovědi

  • Ministerstvo zveřejnilo vzory formulářů

    Při cestách mimo okres do zaměstnání nebo z nějakého jiného oprávněného důvodu bude třeba potvrzení zaměstnavatele či třeba čestné prohlášení. Vzory toho, jak by měly formuláře vypadat, zveřejnilo Ministerstvo vnitra ZDE.

  • SÚKL šetří rozvoz vakcín v Praze

    Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) začal prověřovat rozvoz vakcín pražským praktickým lékařům. Na twitteru informoval, že poskytovateli zdravotní péče může vydat lék či vakcínu jenom lékárna. Zákon o léčivech ale podle jím zveřejněných informací přímo neupravuje, kdo má zajistit přepravu z lékárny k poskytovateli. Reaguje tak na čtvrteční akci sdružení Mladí praktici a magistrátu, kteří rozvoz zorganizovaly spolu se soukromými firmami.

  • Otázky a odpovědi: Jak bude fungovat MHD jezdící přes okresy?

    Vláda odpovídá na otázky, které si lidé v souvislosti s omezením pohybu kladou.

    Foto: Úřad vlády

    Otázky a odpovědi

  • Omezit průmysl? Ve vládě nepanuje shoda

    Průmyslové firmy zůstanou podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) od pondělí bez nových restrikcí.

    Ministryně práce a sociálních věcí ale večer na twitteru uvedla, že na tomto bodě nepanuje ve vládě shoda. Než začne povinné testování ve firmách, vláda by měla podle ní omezit průmysl. „Jsme v kritické situaci, na jipkách dochází lůžka i personál. Ve vládě je nás už šest s tímto názorem. Potřebujeme další dva hlasy,“ uvedla.

  • Otázky a odpovědi: Mohu za přítelkyní, která bydlí v jiném okrese?

    Vláda odpovídá na otázky, které si lidé v souvislosti s omezením pohybu kladou.

    Foto: Úřad vlády

    Otázky a odpovědi

  • Proč se zavírají obchody s dětskou obuví?

    Podle ministra Havlíčka bylo otevření obchodů s dětskou obuví od začátku poněkud nesystémové. „Bylo to trochu sporné, nebylo to od nás už tehdy systémové opatření. Ale byl ze strany rodičů tlak. My v tuto chvíli říkáme, že je to pouze na tři týdny, věříme, že si to lidé nakoupili. Nebylo normální, že se prodávaly boty malé a boty větší byly za páskou. Po třech týdnech věříme, že se to začne postupně uvolňovat,“ uvedl Havlíček.

  • Otázky a odpovědi: Mohu dát děti na hlídání do jiného okresu?

    Odpovědi na další praktické dotazy, které vláda předpokládá, že budou padat v souvislosti s omezením pohybu od 1. března.

    Foto: Úřad vlády

    Otázky a odpovědi

  • Kompenzace pro zavřené podniky

    Na provozy, u kterých vláda od pondělí do 21. března zakázala provoz, se budou vztahovat podle ministra průmyslu Karla Havlíčka náhrady. Fungovat by měly jen čtyři programy.

  • Kdo bude střežit hranice okresů?

    Vláda uvedla, že do kontroly pohybu občanů se může krom policistů zapojit až 5000 vojáků. „Už teď pomáhá Vojenská policie u třech zavřených okresů, takže to není nic nového pro armádu. Už teď je také platné usnesení, které umožní povolat 460 celníků. Hasiči mají jiné povinnosti než strážit hranice okresů, už krom svých povinností pomáhají v nemocnicích a s distribucí vakcín, ten sbor jede úplně nadoraz, tam si to představit nedokážu. Městští policisté zas mají kompetenci danou obcí, kde působí,“ popsal možnosti ministr vnitra Hamáček.

  • Jak je to, když potřebujete opustit okres?

    Další servisní sada otázek a odpovědí od vlády, které souvisí s novinkou v podobě zákazu opustit okres, v němž lidé bydlí, pokud nemají oprávněný důvod.

    Foto: Úřad vlády

    Otázky a odpovědi

  • Které obchody zůstanou nadále otevřené?

    Vláda asi na půlku podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) zredukovala výjimky pro maloobchod a služby. Otevřené budou i od pondělí potraviny, lékárny, drogerie, optiky nebo květinářství. Ze služeb budou moci fungovat čerpací stanice, výdejny zboží objednaných z e-shopů, myčky aut bez obsluhy nebo servisy telefonů a počítačů.

    Vláda dále ponechala výjimku trafikám, prodejnám krmiv a zahrádkářských potřeb, obchodům s domácími potřebami. Fungovat budou smět také odtahy a taxi služby.

  • Otázky a odpovědi. Vláda odpovídá na nejčastější dotazy

    Vláda oznámila několik nových opatření, která mají zvrátit nepříznivě se vyvíjející epidemii koronaviru. Velkou změnou je omezení pohybu. Vláda poskytla odpovědi na otázky, které si podle ní lidé nyní budou klást.

    Foto: Úřad vlády

    Otázky a odpovědi

  • Kde lidé najdou formuláře, které potřebují pro cesty mimo okres?

    Vláda poskytla vzory čestného prohlášení či potvrzení o výkonu povolání, které lidé potřebují pro cesty mimo okres. Není ale nutné je tisknout, stačí opsat rukou. Jedná se ale pouze o vzor, klíčové je sepsat např. čestné prohlášení se všemi potřebnými náležitostmi. Vzory budou zveřejněny na webu mvcr.cz.

  • Co vláda od představených opatření očekává?

    „Je velmi dobrá korelace mezi zvýšenou mobilitou a reprodukčním číslem. To, co je cílem teď té třítýdenní uzávěry, je obrácení křivky dolů. Na konci tří týdnů by čísla mohla být podobná jako nyní, ale na sestupné křivce, mezitím dojde k peaku, na který je potřeba se připravit,“ prohlásil ministr zdravotnictví Jan Blatný.

  • Na svatbu? Jen v rámci okresu

    Účast na svatbě či prohlášení o registrovaném partnerství bude od pondělí možné jen v okresu, kde daní lidé bydlí, vyplývá z nařízení vlády.

Reklama

Hlavní zprávy