Hlavní obsah

Unikátní záběry z dispečinků: Tady od rána bojují se sněhem, bílá tma se blíží

Studio Seznamu: Kde všude budete mít problémy na cestách.

 

Reklama

Reportéři Seznamu vysílají z centrál, které mají přehled o aktuální situaci na silnicích a dálnicích i na železnici.

Článek

Varování meteorologů před silným sněžením a větrem, které na silnicích způsobí sněhové jazyky a na horách závěje, efekt takzvané bílé tmy, se od středečního rána začíná na mnoha místech republiky naplňovat.

Reportéři Seznamu jsou v terénu, aby z míst, odkud se řídí doprava - ať už ta silniční, nebo železniční - pro vás sledovali, co přesně se děje.

Na videu si můžete pustit čerstvé informace z míst, kam se běžně nepodíváte - z Centrálního železničního dispečinku v Přerově. Z Národního dopravního informačního centra v Ostravě, odkud se nepřetržitě sleduje situace na každém úseku tuzemských silničních tahů. Jsme i na Správě údržby silnic v Řehlovicích u Ústí nad Labem - odtud se dohlíží na nedávno otevřenou D8.

Čerstvé zprávy o aktuálním výhledu počasí přinesl už o sedmé hodině ranní do studia Seznam Petr Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu.

„Přešla nás teplá fronta, která už postupuje přes Slovensko. Za ní pokračuje fronta studená, která se přiblížila na sever. My jsme v prostoru mezi - na přechodnou dobu bude v průběhu dopoledne v nížinách slabě nad nulou. A jak přes nás bude v odpoledních, večerních hodinách přecházet studená fronta, přijde za ní největší nápor ochlazení a sněžení," uvedl meteorolog Dvořák. „Na to nejhorší se tedy musíme předpřipravit, to přijde dnes večer."

Fakta

• Evropa se chystá na velkou sněhovou nadílku a očekává dopravní kalamitu.

• Tlaková níže pojmenovaná meteorology Axel s sebou přináší od Severního moře arktický vzduch, ale hlavně sníh.

• Sněžit má během středy až do neděle i v nížinách. Podle úterní předpovědi napadne během příštích hodin až 50 centimetrů těžkého sněhu na horách, v nižších polohách se čeká nejvýše 20 centimetrů.

• Sněžení přichází postupně od severu, varování před závějemi platí především pro horské regiony.

Co se reálně během rána odehrálo?

- Na Liberecku napadlo od pěti do 50 centimetrů sněhu, nejvíc v Krkonoších.

- Spadlý strom zastavil ráno i provoz na železniční trati mezi Jedlovou a Svorem na Českolipsku. Do spadlého stromu tam najel rychlík. Nikdo nebyl zraněn.

- Vlak vykolejil i na Jičínsku, jeli v něm jen čtyři cestující a došli do stanice Ostroměř po svých.

- Policie ve středu ráno už vyjela k řadě nehod. V Libranticích na Hradecku řidič osobního auta vyjel ze silnice a narazil do stromu. V Hradci Králové se srazil autobus MHD s osobním autem. Další nehody se staly ráno u Nového Bydžova, v Nové Pace, Nemojově na Trutnovsku.

- Nový sníh komplikuje dopravu i v Ústeckém kraji, potíže jsou především ve Šluknovském výběžku. Kamion, který nemůže vyjet kopec, blokuje Pražskou ulici v Rumburku na Děčínsku. Silnice I/9 je podle silničářů v těchto místech pod novým sněhem i namrzlá.

Kde a jak aktuálně sněží, můžete sledovat přímo zde:

Seznam Zprávy pro vás budou i nadále sledovat, co Axel způsobí v dopravě. Sledujte během dne naše zpravodajství o první dopravní kalamitě roku 2017.

Letiště Ruzyně připraveno. Podívejte se, co se děje na letišti při sněhové kalamitě:

Letiště Václava Havla.

Reklama

Související témata:

Doporučované