Hlavní obsah

Sněžka i Lipno hlásí davy lidí. I tak se však místo k ubytování najde

Foto: Wikipedia.org

Výpadek zahraničních tutistů je na Lipně cítit.

Reklama

Češi sice vyrazili za tuzemskými krásami, ale výpadek zahraničních turistů nevykryjí ani náhodou. Ubytovatelé tak očekávají za celý rok až padesátiprocentní propad příjmů.

Článek

Ubytování na léto je stále možné podle Asociace horských středisek (AHS) sehnat i v turisticky nejvytíženějších oblastech, jako je Špindlerův Mlýn nebo Lipno. Na některých místech je červencová návštěvnost stejná jako loni, jinde o něco vyšší. Chybějí zahraniční hosté, domácí turisté je nemohou nahradit.

Naplňuje se tak studie společnosti Economic Impact, která předpovídala letošní propad příjmů českého turismu až o 50 procent. ČTK to sdělil ředitel AHS Libor Knot.

„Z dosavadních čísel a predikcí vidíme, že zvýšený zájem domácích turistů o některé lokality nemůže v žádném případě nahradit celkové propady cestovního ruchu. Ten poznamenal především obrovský výpadek za březen až červen a pomalý rozjezd zájmu o turismus ze strany zahraničních návštěvníků,“ uvedl Knot.

Podle Economic Impact by Češi museli mít šest až osm týdnů dovolené a svůj obvyklý rozpočet na ni zvýšit o 15 až 25 000 korun na každého pracujícího, aby nahradili výpadek zahraničních turistů.

Cizinci, především Poláci, v Horském resortu Dolní Morava podle AHS v červnu tvořili osm procent hostů, v červenci jich byla zhruba pětina. V minulých letech činili cizinci průměrně 30 procent návštěvníků, v létě i více.

Na Klínovci si provozovatelé letní návštěvnost pochvalují, podíl tuzemských a zahraničních turistů je 50 na 50. Většina cizinců je z Německa, kteří zde běžně tvoří podstatnou část návštěvníků. Ve Špindlerově Mlýně je aktuálně asi sedm procent zahraničních turistů, loni jich bylo 23 procent. Se začátkem prázdnin v Německu roste počet návštěvníků z této země, naopak ubylo Poláků. Návštěvnost českých turistů v červenci je srovnatelná s loňskem.

Na Lipně turisté z ciziny tvořili podle AHS pětinu návštěvníků, letos to jsou dvě procenta. Často přijíždějí Rakušané z příhraničí, ale cestují jen na jednodenní výlety. Východní Krkonoše letos navštívilo průměrně 12 procent cizinců proti loňským průměrně 26 procentům. Červencová návštěvnost ve SkiResortu Černá Hora-Pec je podle AHS lepší, než byla ta loňská, v květnu a červnu provozovatelé zaznamenali ale takovou ztrátu, kterou nenahradí ani srpen podobně úspěšný jako červenec.

Zkrácená zimní sezona a opožděný začátek letní sezony znamenal podle Knota tak výrazné ztráty, že je nelze kompenzovat. „Podle toho tedy vypadají i dopady na investiční plány, téměř všude v horských oblastech museli investice minimálně odložit a na mnoha místech je byli nuceni ze svých plánů prozatím vypustit,“ uvedl.

Reklama

Doporučované