Hlavní obsah

Sníh a namrzající déšť komplikují dopravu v Británii, na Heathrow uvázly desetitisíce lidí

Ve Velké Británii kvůli počasí kolabuje dopravaVideo: AP

 

Reklama

Provoz na letišti Heathrow zpomalila či omezila nutnost odmrazovat letadla. Do normálního režimu by se letiště mělo vrátit do týdne.

Článek

Část Velké Británie od neděle bojuje se sněhem, kterého místy napadlo bezmála třicet centimetrů, což komplikuje dopravu. Na nejrušnějším evropském letišti Heathrow kvůli počasí uvázlo 50 tisíc pasažérů. Desítky letů byly zpožděny, odkloněny či úplně zrušeny. Problémy tam způsobil zejména namrzající déšť. Návrat do normálního režimu by mohl trvat týden.

Na aktuální nepříznivé počasí reagovala omezením provozu i letiště v Manchesteru či Birminghamu. Vlaky nabírají zpoždění. Některá města plánují zastavení městské dopravy.

Správa dálnic v neděli vyzvala řidiče, aby se na cestu dobře připravili a vzali s sebou pro případ potřeby teplé oblečení, jídlo i pití, lopaty a teplé obutí. Pokud budou z auta vystupovat, mají si vzít baterky. V centrální Anglii je většina silnic zasněžená a policie požádala řidiče, aby vyjížděli pouze v nezbytných případech.

Ve Walesu a na západě Anglie zůstalo kvůli silnému větru bez proudu asi 2500 zákazníků.

V Sennybridge ve Walesu napadlo 28 centimetrů sněhu, v High Wycombe u Londýna dvanáct. Na jihu Británie spíše prší, ale fouká tam silný vítr dosahující rychlosti až 110 kilometrů za hodinu. Ve Skotsku a částech Walesu spadly teploty na minus deset až čtrnáct stupňů.

Reklama

Doporučované