Hlavní obsah

Sníh a silný vítr komplikují řidičům víkend. Na Sněžku nejezdí lanovka

Sníh na některých místech republiky komplikuje dopravu.

Reklama

Dopravu komplikuje na některých místech republiky čerstvě napadaný sníh i silný vítr. Ten dokonce zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou.

Článek

Na Sněžce dnes ráno podle informací polské horské služby vál vítr rychlostí kolem 70 kilometrů v hodině, byla mlha a viditelnost do 30 metrů. Teplota se na Sněžce pohybovala kolem minus 11 stupňů Celsia, pocitová teplota byla kolem minus 18 stupňů.

Na Sněžce leží asi 30 centimetrů sněhu. Na hřebenech Krkonoš je asi 30 až 40 centimetrů sněhu, z toho deset centimetrů napadlo za posledních 24 hodin.

A zatímco horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku zastavil silný vítr, spodní úsek lanovky z Pece na Růžovou horu zůstal v provozu. Z Růžové hory to je na vrchol Sněžky pěšky 2,5 kilometru. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedli vlekaři na webu lanovky. Provoz ostatních lanovek v Krkonoších vítr neomezil.

Meteorologové jinak v sobotu v Krkonoších předpovídají trvalejší sněžení. Vítr by na horách mohl mít v nárazech rychlost až 90 kilometrů v hodině.

Sever Čech

V horských oblastech na severu Čech napadlo místy až pět centimetrů sněhu. Silničáři doporučují opatrnost, i na hlavních tazích mohou ležet zbytky rozbředlého sněhu. Na horských silnicích nižších tříd leží ujetá vrstva sněhu a mohou klouzat. Bez zimní výbavy by motoristé do hor neměli vyjíždět. Žádné vážné problémy hlášeny nejsou.

V Ústeckém kraji se teploty pohybují od minus pěti do dvou stupňů. I tam je většinou zataženo, sněží hlavně ve vyšších polohách v Lužických a Krušných horách, v nižších polohách jde většinou o déšť se sněhem nebo déšť. Hlavní tahy jsou většinou holé a mokré, místy mohou ležet zbytky rozbředlého sněhu. I tam doporučují silničáři jezdit opatrně.

Pardubický kraj

Také část Pardubického kraje zasáhlo v noci na sobotu sněžení. Rozbředlý či ujetý sníh ležel v sobotu ráno zejména na silnicích na Lanškrounsku, Žamberecku, Orlickoústecku a Svitavsku. Hlavní silnice v Pardubickém kraji byly ráno většinou vlhké. Vyplývá to z informací silničářů a meteorologů v kraji.

Pro oblast Králicka nadále platí výstraha meteorologů, že se při čerstvém větru a sněžení mohou vytvářet sněhové jazyky či závěje. Meteorologové dnes čekají v Pardubickém kraji ojediněle sněhové přeháňky, na horách by mohlo být sněžení trvalejší. Teploty by se měly pohybovat kolem nuly, na horách kolem minus šesti stupňů.

Moravskoslezský kraj

Silnice v Moravskoslezském kraji jsou sjízdné, ale jízda po většině z nich vyžaduje od řidičů zvýšenou opatrnost. Silnice jsou po chemickém ošetření mokré a jízdu komplikují sněhové přeháňky.

Několik centimetrů rozbředlého sněhu v sobotu ráno pokrývá také silnice v horských oblastech Zlínského kraje. Zvýšená opatrnost při jízdě autem je po nočním sněžení namístě hlavně na Vsetínsku, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Vysočina a jižní Čechy

Pokud jde o hlavní tahy na Vysočině, ty jsou včetně dálnice D1 po chemickém ošetření mokré a s opatrností sjízdné. Na silnicích nižších tříd ošetřovaných drtí mohou být po nočním sněžení zbytky uježděného sněhu. V noci sněžilo především na Žďársku.

Do jižních Čech se sněhové přeháňky dostaly nad ránem, především ve vyšších polohách napadlo okolo tří centimetrů sněhu. Vyplývá to z informací dispečinků krajských správců silnic.

Olomoucký kraj

Na zbytky rozbředlého sněhu i namrzající vozovky si dnes ráno musí dát pozor řidiči ve vyšších polohách Olomouckého kraje, kde byly v noci sněhové přeháňky. Silnice jsou hlavně v Jeseníkách sjízdné se zvýšenou opatrností, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Sněhové přeháňky v noci zasáhly zejména Jesenicko a Šumpersko. Silničáři tam proto provedli chemický posyp. Na hlavních silničních tazích je v těchto horských okresech ráno rozbředlý sníh. Méně důležité cesty pokrývá vrstva ujetého sněhu s posypem, a to už od středních poloh.

Na Olomoucku, Prostějovsku a Přerovsku jsou silnice ráno zpravidla holé a mokré. Ve vyšších polohách ale mohou vlhké vozovky namrzat. Například na Hranicku či v kopcovité části Prostějovska správci silnic v noci provedli preventivní chemický posyp.

Reklama

Související témata:

Doporučované