Hlavní obsah

Sníh v noci zasypal Česko, největší problémy mají na severu

Jablonec v noci zasypal sníh.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

V Libereckém kraji přes noc napadlo 20 centimetrů sněhu, sníh komplikuje dopravu ve většině krajů. ČHMÚ varuje také před silným větrem.

Článek

Silný vítr, mokrý sníh a sněhové jazyky dopoledne komplikovaly dopravu na mnoha místech republiky. Hasiči stejně jako v úterý odstraňovali popadané stromy ze silnic i železničních tratí, energetici dnes zatím nehlásí problémy s dodávkami elektřiny. Na Mladoboleslavsku spadl strom na projíždějící auto, jeden člověk nehodu nepřežil. Na dálnici D8 mezi Ústím nad Labem a Německem uvízly brzo ráno na 82. kilometru kamiony, tunel do Německa byl zhruba dvě hodiny neprůjezdný, po otevření se tvořily kolony. Na několika řekách ráno platil první povodňový stupeň.

Na Mladoboleslavsku se zřítil strom na vozidlo, jež místem projíždělo. Muž ve vozidle utrpěl vážné zranění hlavy, kterému podlehl. Záchranářům zkomplikoval cestu k nehodě další spadlý strom na jiném místě, museli proto využít jinou trasu.

V Libereckém kraji napadlo přes noc až 20 centimetrů sněhu, nejvíc v Jizerských horách a Krkonoších. Těžký mokrý sníh ohýbal stromy, silný vítr vytvářel sněhové jazyky a závěje. Hasiči vyjížděli zatím ke 45 událostem, kdy silnice zablokovaly popadané větve a stromy. Například spadlý strom mezi Desnou a Dolním Polubným v Jizerských horách přerušil dopravu na frekventované železniční trati z Tanvaldu na Harrachov a dál do polské Sklářské Poreby. Silný vítr zastavil ráno kabinovou lanovku na Ještěd v Liberci.

Místy až šest centimetrů sněhu napadlo v noci v Ústeckém kraji. Nehoda nákladního auta, které sjelo do příkopu, uzavřela dopoledne silnici I/7 v úseku mezi Křímovem a Horou Svatého Šebestiána. Na silnicích v Krušných horách si musí dát motoristé pozor na sněhové jazyky, Cínovec na Teplicku hlásí nebezpečí námrazy.

Na větrných úsecích silnic na Vysočině se ráno tvořily závěje, silnice jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Sněžit má i přes den. Na několika místech museli v noci hasiči odstraňovat popadané stromy. Opatrní musí být řidiči také v horských oblastech Pardubického a Královéhradeckého kraje.

Silný vítr a vydatné srážky zaměstnaly hasiče také v Olomouckém kraji. Odstraňovali především popadané stromy a větve, čerpali vodu nebo čistili vodní toky. Ve Velkém Týnci spadl strom na dodávku a v Určicích na Prostějovsku do spadlého stromu narazilo auto, nikdo se nezranil. Hasiči také po deštích odčerpávali vodu ze silnice v průmyslové části Hranic či ze zatopeného sklepa v Huzové na Olomoucku.

Meteorologové vydali pro dnešek varování na silný vítr pro většinu republiky a na sněžení v hlavně příhraničních oblastech Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Pro některé oblasti ve Zlínském a Jihomoravském kraji platí do dnešního poledne povodňová bdělost. Před 10:00 podle údajů hydrologů platil první, tedy nejnižší povodňový stupeň na osmi místech, mimo jiné na řece Moravě v Kroměříži, Spytihněvi a Strážnici, na potoce Velká Stanovnice pod nádrží v Karolince či na říčce Bystřička nad stejnojmennou nádrží. Zvednutá byla i hladina Tiché Orlice ve stanici Čermná nad Orlicí či Olešnice ve stanici Kokory.

Hladiny řek začaly kvůli vydatným srážkám výrazně stoupat v úterý ráno, na několika místech ve Zlínském kraji překročily druhý povodňový stupeň. Večer a v noci na dnešek už voda opadala. V úterý vyvrácené stromy poškodily dráty elektrického vedení, což odstřihlo od proudu zhruba 16 500 domácností, během noci se podařilo prakticky všechny dodávky obnovit.

Pro dnešek platí varování meteorologů na silný vítr pro většinu republiky. Sněhové jazyky se budou tvořit hlavně v příhraničních oblastech Olomouckého a Moravskoslezského kraje a také v části Vysočiny. Pro některé oblasti ve Zlínském a Jihomoravském kraji platí do dnešního poledne povodňová bdělost. Okolo 11:00 podle údajů hydrologů platil první, tedy nejnižší povodňový stupeň na osmi místech, mimo jiné na řece Moravě v Kroměříži, Spytihněvi a Strážnici, na potoce Velká Stanovnice pod nádrží v Karolince či na říčce Bystřička nad stejnojmennou nádrží. Zvednutá byla i hladina Tiché Orlice ve stanici Čermná nad Orlicí či Olešnice ve stanici Kokory.

Reklama

Doporučované