Hlavní obsah

Sníh v prosinci letos na D1 nepřekvapí. Na dálnicích se chystají zimní opatření

183 posypových vozů po celé republice je připraveno vyjet na dálnice v případě kalamitních srážek.Video: Eliška Hypšmanová, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bezmála dvě stovky sypačů, 45 tisíc tun soli a tři detašovaná zimní pracoviště připravená k zásahu, to jsou opatření, která letos zavedlo Ředitelství silnic a dálnic po celé dálniční síti v Česku.

Článek

Ředitelství silnic a dálnic po loňském průšvihu na D1 chystá důkladná opatření proti kalamitním stavům. Na dálnicích staví speciální zimní pracoviště. Ve spolupráci s Českým hydrometeorologickým ústavem zkoumá počasí a možnost kalamitních srážek. „Zároveň pracujeme s meteomodely. Sledujeme vývoj počasí a víme nebo předpokládáme dopředu, k jakému spádu srážek dojde,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Když dispečer vyhodnotí, že se blíží kalamitní situace, která by mohla ovlivnit průjezd dálnic, vyšle na provizorní zimní stanoviště posypové vozy. „Sypač má menší nádrž na posypovou sůl, za to má větší nádrž na roztok pro skrápění, který je agresivní a dokáže námrazu rychle rozpustit,“ dodal Rýdl.

Novinky ŘSD zavádí především na D1, aby předešlo kritické situaci z loňského prosince, kdy řidiči stáli v koloně i třináct hodin. Provizorní zimní pracoviště na D1 se nachází na devadesátém kilometru u Humpolce. Další zimní pracoviště budou na jižní části D3 i na nejvýše položené části D8 v Krušných horách.

Sypače budou vyjíždět také pro preventivní předsolování. „Posypové vozy jsou speciálně upravené, mají výsuvné radlice, jsou tedy užší a průjezdní šířka není potřeba příliš velká. Měly by tak projet i kolonou, avšak za předpokladu, že řidiči budou schopni vytvořit záchrannou uličku,“ okomentoval vedoucí středisek údržby dálnic Jiří Hvězda.

Krom sypačů a zimních pracovišť jsou speciálně na dálnici D1 vybudována také kritická odpočívadla, která se otevřou pouze v případě více jak tříhodinové kolony. Jsou vybavena sociálním zařízením a kapacitně mohou pojmout až dvě stovky nákladních aut. Jde o osm krizových odpočívadel v úseku dálnice D1 na Vysočině, kde situace v zimě bývá nejkritičtější.

ŘSD také slíbilo, že se začátkem prosince na D1 ukončí veškeré modernizační práce. Dálnice by tak měla být plně průjezdná bez jakéhokoliv zúžení.

V tuto chvíli se na D1 pracuje ještě na pěti místech modernizace dálnice a na opravě před Brnem mezi 184. a 190. kilometrem. „Všechny tyto práce budou ukončeny a dálnice bude uvedena do plného provozu k 25. listopadu. V prosinci už na D1 nebudou žádné práce,“ zdůraznil Rýdl.

Na dálnici mezi Prahou a Brnem budou vypomáhat také policisté z Vysočiny. „Policisté z dálničního oddělení Velký Beranov společně s policisty Krajského ředitelství Kraje Vysočina vyvolali několik pracovních jednání. Jsme připraveni pomoci v případě kalamitních situací a reagovat aktivací svých vlastních opatření,“ řekla mluvčí krajské policie na Vysočině Dana Čírtková.

Podle Rýdla se ŘSD chystá nedaleko D1 postavit v příštím roce zimní pracoviště, které nebude provizorní, ale bude stát na místě natrvalo.

Policie i ŘSD zároveň vybízí řidiče, aby byli v případě kalamitních situací ukázněni a připraveni k vytvoření záchranné uličky nejen pro složky záchranné integrované dopravy, ale také pro sypače solí.

Reklama

Doporučované