Hlavní obsah

Sníh způsobil dopravní kalamitu na jihu Moravy a nová předpověď není příznivá

Foto: Jiří Burýšek a Alžběta Havlová

Brno od rána čelí sněhové nadílce.

Reklama

aktualizováno •

Na Moravě má přes den napadnout až deset centimetrů sněhu.

Článek

Až patnáct centimetrů nového sněhu paralyzovalo dopoledne dopravu na jižní Moravě.

Policisté vyjížděli k řadě převážně lehčích nehod, některé silnice museli kvůli nesjízdnosti dočasně uzavřít.

Kolony se tvořily na dálnici D1 a D2 v okolí Brna a také v okolí Černé Hory na silnici I43 anebo na silnici číslo 52 v okolí Mikulova.

Dočasně zavřený je kvůli sněžení hraniční přechod v Mikulově, rakouská strana přestala do obce Drasenhofen pouštět kamiony, následně ani osobní vozy. Příjezdová silnice I/52 od Mikulova do Drasenhofenu je proto ucpaná, kolony podle policie pomalu popojíždí už od Mušovských jezer.

Situace byla dopoledne kritická hlavně na Znojemsku, Břeclavsku, Vyškovsku či na Brněnsku kolem Ivančic a Tišnova. Problémy hlásí silničáři také v dalších moravských krajích, na Vysočině i na východě Čech.

Na Moravě a ve Slezsku může dopoledne napadnout až deset centimetrů sněhu. Policisté na jihu Moravy řeší desítky nehod. Většinou skončily bez vážnějších následků, policie evidovala také mnoho hlášení o nesjízdných komunikacích a o uvízlých kamionech.

Velké problémy měli také lidé cestující v ranní špičce městskou hromadnou dopravou. Některé spoje nabíraly až hodinové spojení. Dopravní podnik ve spolupráci se silničáři se snaží problematická místa postupně uvolňovat.

V Brně vyjely do terénu všechny posypové vozy, během rána spotřebovali 240 tun posypové soli. „S ohledem na množství sněhu jsou od 05:45 nasazovány na posílení posypových vozů i traktory s radličkami. Řidiče znovu upozorňujeme na nutnost opatrné jízdy,“ uvedl provozní ředitel Brněnských komunikací Leoš Chasák. Přesto sníh brzdil mnohé autobusy a trolejbusy v Brně, některé krajské linky se zpožďovaly až o 70 minut, například linka 105 v oblasti Mikulova.

Řidiči by měli jezdit opatrně na prakticky celém území jižní Moravy. Na okresních silnicích ve vyšších polohách ležel sníh, i na hlavních tazích byla snížená viditelnost. Silnice mezi Drnovicemi a Podomím na Vyškovsku byla uzavřena pro auta nad 12 tun. U Rajhradu a Ivančic na Brněnsku i Uherčic na Břeclavsku skončila nad ránem auta v příkopu, u Velké nad Veličkou se srazila dvě osobní auta s nákladním vozem. Kamion uvízl například na silnici 380 u obce Borkovany na Břeclavsku, v Nádražní ulici v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku nebo v brněnské Bohunické ulici.

+6

Sněžení způsobilo problémy také ve Zlínském kraji. Kvůli havarovanému kamionu, který se vzpříčil na vozovce, policisté dočasně uzavřeli silnice II/150 z Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsku do Valašského Meziříčí na Vsetínsku. Omezení platí od Branek do Kunovic. Ledovka a uvízlé kamiony ztěžovaly průjezdnost silnice I/69 mezi Jasennou na Zlínsku a Liptálem na Vsetínsku. Na obdobné potíže narazili motoristé také mezi Zádveřicemi-Rakovou a Horní Lhotou na Zlínsku. Na dálnici D55 před Otrokovicemi na Zlínsku se kvůli špatným klimatickým podmínkám tvořily kolony. Většina autobusových linek v kraji nabírá vinou špatného počasí zpoždění. Potíže jsou i v městské hromadné dopravě, mnohé úseky ve Zlíně a okolí byly dočasně nesjízdné.

V Pardubickém kraji byly kvůli náledí a sněhu uzavřeny tři státní silnice – doprava ráno stála u Svitav ve směrech na Brno a Poličku a u Přelouče. Dopoledne se podařilo všechny úseky znovu zprovoznit.

Ráno hustě sněžilo také v některých částech Moravskoslezského kraje, například na Frýdecko-Místecku, motoristé museli počítat se ztíženými jízdními podmínkami i viditelností. Například na silnici D56 mezi 52 a 40 kilometrem ve směru na Ostravu i v opačném směru na Frýdek-Místek silničáři varují před kluzkou vozovkou. Podobné upozornění platí i pro D1 mezi 376. a 296. kilometrem nebo na D48 mezi 69. a 38. kilometrem.

I silnice v Olomouckém kraji dnes pokryl sníh, a to nejen vozovky druhých a třetích tříd, ale i místy hlavní tahy. Například na Přerovsku napadlo během čtyř hodin osm centimetrů sněhu, zhruba pěticentimetrovou vrstvu hlásí Olomoucko. Na mnoha místech navíc stále sněží a silnice jsou kluzké.

Na silnicích nižších tříd na Vysočině leží vrstva nového sněhu, hlavní tahy včetně dálnice D1 jsou po chemickém ošetření mokré. Od rána se v kraji stalo asi 15 dopravních nehod, některé úseky silnic blokovaly kamiony. Dopravu na železnici ve Žďáru nad Sázavou omezuje vykolejené drážní vozidlo. Nikdo nebyl zraněn.

Reklama

Související témata:

Doporučované