Hlavní obsah

Snímače pohybu, testy, měření teploty. Jaký byl pandemický hudební festival?

Foto: Profimedia.cz

Během třetího březnového víkendu bylo v Biddinghuizenu rušno.

Reklama

Nedaleko nizozemského Amsterdamu se o víkendu konal hudební festival. Šlo o experiment, který si kladl za cíl zjistit, zda existuje bezpečný způsob návratu k velkým společenským akcím bez zvýšeného šíření viru.

Článek

Vesnice Biddinghuizen, která leží asi hodinu cesty od hlavního města Nizozemska, se během třetího březnového víkendu stala dějištěm dvoudenního festivalu. Sobota patřila takzvanému Back to Live Dance Festival a neděli měl vyhrazenou Back to Live Popfestival. Akce se odehrála navzdory uzávěře, která v zemi panuje, i stoupajícím přírůstkům pozitivních testů, jež stát v posledních dnech hlásí.

Mělo to však svůj důvod, festival je totiž experimentem, který má za úkol zjistit, zda lze podobné akce pořádat i během probíhající pandemie, jako je ta, které svět čelí nyní. Výzkum finančně podpořila i sama nizozemská vláda a uspořádání festivalu bylo v režii iniciativy Fieldlab Events.

Festivalu se mohlo zúčastnit 1 500 účastníků, kterým se podařilo získat lístek za cenu 25 eur a kteří nespadají do rizikové skupiny populace. Podmínkou účasti byla také ochota dodržovat předem stanovené podmínky týkající se chování návštěvníků, ale také třeba povinné podstoupení testů. O akci informovala především tamní média, která tak informaci dostala mezi lidi.

„Šla jsem se svojí nejlepší kamarádkou z univerzity. Jedna osoba si mohla koupit pouze dva lístky, takže jsem mohla vzít s sebou jen ji,“ uvedla pro Seznam Zprávy Isabel Druijfová, jedna z Nizozemek, jež se zúčastnila nedělní části festivalu. Testovat se i s kamarádkou kvůli události byla v pátek.

Negativním testem, jehož stáří nebude vyšší než 48 hodin, se účastníci museli prokázat ihned při vstupu do prostor festivalu. Podstoupit PCR test měli lidé možnost celkem na čtyřech místech zcela zdarma, během celé akce pak na krku museli mít snímače pohybu, které byly navrženy ke sledování skupinové dynamiky.

„Jelikož jsou všichni tito lidé testovaní, a tedy i negativní, není to zcela normální situace. Během experimentu je musíte vidět jako pokusné králíky,“ sdělil pro britskou BBC profesor Andreas Voss z Radboud University v Nizozemsku. „Všichni tito účastníci vědí, že je zde určité malé riziko. Jsou si toho dobře vědomi.“

Před festivalem se lidé museli pečlivě řídit pokyny vydanými nizozemským Národním institutem pro veřejné zdraví a životní prostředí, ty zahrnují například stanovený počet jedinců družících se ve skupinách nebo dodržování rozestupů. Podle reportáže BBC pak na místě bylo povinné zakrytí úst a nosu, to ale zůstalo ve „vnějším světě“ a lidé ho spíše nedodržovali.

„Pravidlem bylo mít nasazenou roušku po celý den. Během třiceti minut tuto instrukci ale všichni ignorovali. Je to behaviorální experiment, takže bylo určité očekávání, že se právě tohle stane,“ říká účastnice výzkumu Isabel. „Myslím ale, že je dobré, že teď mají objektivní výsledky, podle kterých vidí, že lidé roušky nenosí, když pijí a jsou na party.“

+1

Během akce mohl být kterýkoliv účastník vyzván, aby podstoupil rychlý test na koronavirus či měření teploty, jinde dodržovaná omezení však mohla jít z cesty. „Když to správně naplánujete, můžete dělat bezpečné věci. Čili tohle nebezpečná událost není,“ podotkl také profesor Voss.

„Festival byl skvělý a byla to zábava. Potkala jsem také další lidi, které znám z univerzity, a viděla velmi dobré umělce,“ podělila se o své pocity Isabel. Zapojení se do experimentu nelituje, i kdyby se nějakým způsobem na akci nakazila, nemoc dál díky distanční výuce a samostatnému bydlení šířit nebude. „Prostě se jen po tak dlouhé době uvolnit s bezpečím negativního testu byl fakt dobrý pocit.“

Účastníci akce by v průběhu týdne měli podstoupit další testování, které ukáže, zda se v průběhu festivalu nakazili. Událost také není první svého druhu v Nizozemsku, jedné z nich se zúčastnila dokonce i oslovená Isabel Druijfová. Ta se konala před dvěma týdny v amsterdamské aréně Ziggo Dome a její návštěvníci byli rozděleni do jednotlivých bloků s různými pravidly.

Reklama

Doporučované