Hlavní obsah

Snímky vězně Romana Janouška z lyžovačky se bude muset brzy zabývat soud

Foto: Seznam Zprávy

Roman Janoušek je prý vážně nemocen. V Alpách však nasadil i lyžařskou přilbu.

Reklama

aktualizováno •

Kvůli horským fotografiím nemocného Romana Janouška, které zveřejnily Seznam Zprávy, chystá interpelovat ministryni spravedlnosti poslanec Marián Jurečka.

Článek

Až bude brněnský krajský soud za několik týdnů opět posuzovat, zda se vlivný pražský podnikatel Roman Janoušek má vrátit z přerušení trestu zpátky do vězení, může mít k dispozici i nové fotografie, jak vážně nemocný vězeň tráví čas na svobodě.

Jde o snímky, které v úterý zveřejnily Seznam Zprávy. Je na nich Roman Janoušek, jak tráví na přelomu roku 2019–2020 dovolenou v tyrolských Alpách.

Na skupinových snímcích je Roman Janoušek zachycen s přáteli, například s podnikatelem Tomášem Pitrem, a také při horské zábavě – jedna z fotografií zachycuje chvíle se sáňkami, další pak Romana Janouška v lyžařské přilbě.

Lobbistovi byl přitom pobyt ve výkonu trestu přerušen proto, že předložil lékařské zprávy, podle nichž má po operaci mozku ve spánkové oblasti 3D implantát, který kdyby se mechanickým pohybem uvolnil, může ho to zabít.

Především právě ze zmíněných důvodů si Roman Janoušek, odsouzený za dopravní nehodu a těžké ublížení na zdraví na 4,5 roku, odseděl asi jen čtvrtinu uloženého trestu. Už v roce 2016 mu byl trest přerušen.

Právě ke Krajskému soudu v Brně bude Roman Janoušek brzy podávat další žádost, aby mu bylo přerušení trestu prodlouženo.

Poslední odklad totiž vyprší letos 30. dubna. A podle mluvčí Kláry Belkové soud zatím nezískal dostatek důkazů, aby Janouškovi zrušil minulé přerušení povolené na jaře loňského roku.

„Soud se bude případem zabývat poté, co budou splněny zákonné podmínky pro rozhodnutí ve věci, tedy po obdržení řádného návrhu odsouzeného a relevantním prokázání absence podmínek odkladu výkonu trestu odnětí svobody,“ uvedla Belková.

Foto: Seznam Zprávy

Roman Janoušek na výletu se saněmi v Alpách.

Kdy by mohl Janoušek žádost o další přerušení trestu podat, odmítl jeho advokát Lukáš Trojan komentovat. „Nejsem zproštěn mlčenlivosti, a nebudu se tedy nijak vyjadřovat,“ uvedl pro Seznam Zprávy advokát Trojan.

V Janouškův prospěch může i letos hrát složitá situace s koronavirem. Poslední rozhodnutí brněnského soudu z loňského dubna totiž zmiňuje fakt, že vězeňská služba by sice byla schopná zajistit vážně nemocnému Janouškovi ve vězení odpovídající péči, avšak komplikuje to podle soudu právě koronavirová pandemie.

A ta zatím – za ještě dramatičtějších okolností než loni – stále trvá.

Janouškův případ se však bude v dohledné době řešit na půdě Poslanecké sněmovny. Poslanec Marián Jurečka (KDU-ČSL) v reakci na alpské snímky zveřejněné Seznam Zprávami uvedl, že bude v této souvislosti interpelovat ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za hnutí ANO).

„Nejsem hoden, abych posuzoval zdravotní stav pana Janouška, ale na přiložených fotografiích a zpráv, které za poslední dny prolétly internetem, není známka po tom, že by se z důvodu implantovanému čipu nějak omezoval v pohybu ba naopak, dle lyžařské helmy a oblečení soudím, že si užíval zimních radovánek bez jakéhokoliv omezení,“ napsal Jurečka v interpelaci Benešové, kde se jí dále ptá, jak je to možné.

Foto: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Interpelace Mariána Jurečky k případu Janoušek.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti na dotazy Seznam Zpráv zatím jen připomněl, že Janouškův případ je v rukou soudu a do jeho práce nemůže ministryně zasahovat.

„Neznamená to ale, že není možné výkon trestu nařídit v průběhu doby, na kterou byl výkon trestu přerušen,“ uvedl také mluvčí Vladimír Řepka, jaký je obecný postup v podobných případech, jako je ten Janouškův.

„Odvolání přerušení výkonu trestu, které má formu usnesení, proti kterému není stížnost přípustná, by měl předseda senátu rozhodnout vždy, když zjistí důvodné skutečnosti, které takové rozhodnutí odůvodňují, může tak činit i bez návrhu,“ doplnil ještě v obecné rovině mluvčí.

Úřady přitom již v roce 2019 měly zjevně pochybnosti, do jaké míry je přerušení Janouškova trestu důvodné.

Tehdy ho nechal pražský vrchní soud sledovat. Policisté třeba zaznamenali, že Janoušek pravidelně jezdil do pražských Žlutých lázní, kam ho vozil jeho řidič, ale na místě samém už muže, který deklaruje vážnou nemoc, nikdo nedoprovázel.

Podobně pak sledovací zpráva z 23. července 2019 zaznamenala Janouškovu projížďku na kole, kdy se Janoušek v horkém počasí nechal odvézt několik kilometrů za Prahu. Zde v okolí Votic se pak bez jakéhokoliv dohledu projížděl.

A jak připomíná zpráva soudu, teploty dosahovaly na celém území České republiky ke třiceti stupňům, což znamenalo zatěžující počasí pro někoho, kdo ze zdravotních důvodů nemůže být ve výkonu trestu.

Reklama

Doporučované