Hlavní obsah

Snímky z africké mise: Tak čeští lékaři zachraňovali ženy v Ghaně

Foto: Adam Hříbal

Český tým v Ghaně pracoval v univerzitní nemocnici Tamale Teaching Hospital. Autor fotografií Adam Hříbal se dlouhodobě věnuje zdravotnictví a humanitárním misím.

Reklama

Tříčlenný tým z pražské Nemocnice Na Bulovce odoperoval v prosinci v Ghaně na pět desítek místních žen, které by si operaci jinak nikdy nemohly dovolit. Mise českých lékařů v rámci programu Medevac ukazují snímky Adama Hříbala.

Článek

+9

Gynekologické operace, které zachraňují život, jsou pro ženy v Ghaně prakticky nedostupné. A právě na takové zákroky se v africké zemi zaměřili čeští lékaři v rámci programu Medevac.

Tým pod vedením přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce Michala Zikána provedl během pěti dní 47 operací, při kterých řešil především nádorová onemocnění, vyhřezlé dělohy nebo poporodní píštěle.

„U téměř všech žen šlo o život zachraňující zákrok. Jejich zdravotní potíže byly často natolik komplikované, že by je místní lékaři ani nedokázali provést," uvedl fotograf Adam Hříbal, který cestu českých lékařů v Ghaně sledoval.

Lékaři z českého humanitárního programu už předtím pomáhali například v Jordánsku, na Ukrajině, v Iráku nebo Libanonu.

„Před misí jsem si myslel, že nejdůležitější je pomáhat v těch nejhorších podmínkách. U chirurgických misí tomu tak ale není. Má smysl operovat v dobře vybavené nemocnici, která je schopna poskytnout i adekvátní pooperační péči, a do tohoto místa soustředit pacientky ze širokého okolí. To se podařilo právě v Tamale, kde je místní nemocnice regionálním centrem pro deset milionů lidí,” podotkl Michal Zikán.

Smysl je i v počtu pacientek, které se podařilo odoperovat. „Běžně se v Tamale provede 80 gynekologických operací za rok. S námi operovanými ženami se toto číslo zvedne na 130,“ upozornil.

Co je Medevac?

Medevac je zdravotně humanitární program České republiky, který se zaměřuje na poskytování lékařské péče zranitelným skupinám obyvatelstva v regionech zasažených humanitární krizí či přírodní katastrofou, případně v místech, kde není dostupná odborná péče.

Léčba je poskytována zdarma a výhradně civilistům, kteří se nacházejí ve vážném zdravotním stavu nebo jim jejich zdravotní stav neumožňuje vést důstojný život.

Reklama

Související témata:

Doporučované