Hlavní obsah

Snímky zkázy. Vulkán vyhnal desetitisíce lidí z obřího města

Obyvatelé východokonžské Gomy, kteří v sobotu uprchli kvůli náhlému výbuchu sopky Nyiragongo do sousední Rwandy, se začali vracet domů. Tok lávy se zastavil těsně u města se 600 000 obyvateli.

Reklama

Článek

Sopka vybuchla v sobotu večer a konžské úřady nařídily evakuaci Gomy. Davy se pak daly na útěk, k hranici zamířily podle AFP desítky tisíc lidí.

Hranici od soboty překročilo podle agentury AFP až 7000 lidí. Těm, kdo se dali na útěk, Rwanda nabídla ubytování ve školách a církevních stavbách. Tamní agentura RBA dnes oznámila, že se Konžané už vracejí domů.

+1

V neděli ráno se stékající láva zastavila u severovýchodního předměstí Buhene a lidé se vraceli domů. Ve vzduchu je ale stále množství kouře a panují obavy z obnovení sopečné činnosti. Vrstva lávy, již AFP přirovnala k mase žvýkačky, pohltila několik domů. Na některých místech byl vidět pokroucený plech střech roztavený žárem.

„Díky bohu se sopečná erupce zklidnila severně od letiště v Gomě, lidé se postupně vracejí,“ uvedl na Twitteru rwandský velvyslanec v Kongu. Letiště ale na dnešek zrušilo všechny lety. RBA zveřejnila snímky, na nichž je vidět lidi s matracemi nebo zavazadly přicházející k rwandské hranici.

Činnost sopky sledovaly úřady celou noc a zaznamenaly několik otřesů. O rozsahu škod budou informace k dispozici později. Nyiragongo podle agentury Reuters patří k nejaktivnějším vulkánům světa. Goma je sídlem velkého množství vojáků mírové Mise OSN v Demokratické republice Kongo (MONUSCO) a řady nevládních a mezinárodních organizací.

Nyiragongo při erupci před 11 lety zabila 250 lidí a o domovy připravila 120 000 občanů Gomy, která je od ní vzdálená asi deset kilometrů.

Reklama

Doporučované