Hlavní obsah

Snížení platů pro poslance. Za kumulace funkcí budou mít méně peněz

Poslanecká sněmovna.

Reklama

Poslanci Pirátů a hnutí ANO navrhli zákon, který sníží mzdu zastupitelů obcí a krajů, kteří jsou zároveň poslanci, senátory či členy vlády. Sněmovna přehlasovala 118 hlasy veto Senátu.

Článek

Pro to, aby zákon prošel, bylo potřeba podpora 101 poslanců ze 175 přítomných. Zákon nakonec prošel hlavně díky poslancům z hnutí ANO a Pirátů. Naopak proti hlasovali poslanci ODS. Občanští demokraté proti změně nejvíce protestovali. Na plénu několikrát vystoupil předseda senátního klubu Miloš Vystrčil, který hájil odmítavý postoj Senátu k novele zákona.

„Jde o nesmysl, který omezuje pravomoci zastupitelů a svobodu rozhodování vyvolených zastupitelů,” řekl na půdě Sněmovny Vystrčil. „Dneska jsme v situaci, že ti, co se těší nejmenší důvěře, říkají těm, co se těší největší důvěře, jak se mají chovat a jaké peníze mají brát a kdy se jich mají nebo nemají vzdát. To mi připadá úplně paradoxní, nesmyslné a popírající základní informaci, kterou od občanů dostáváme," stěžoval si předseda senátního klubu ODS a naléhal na poslance, aby rozhodování o příjmu zastupitelů nechali na zastupitelstvech.

Pro změnu nebyl ani poslanec Ivan Adamec, který je zároveň starostou Trutnova. „Vadí mi, že my tady zákonem říkáme, potrestáme ty starosty, hejtmany, ty úspěšné, protože co kdyby náhodou si přišli na moc peněz. No jsme v České republice. Závist nade vše,“ řekl Adamec.

Proti občanským demokratům a ČSSD se naopak ostře vymezil pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík. „Dneska tu ODS a ČSSD rozjíždí srdceryvné výlevy, že to nemohou podpořit, protože to není dost přísné, tedy dost spravedlivé,” napsal na Facebook Ferjenčík.

O změně zákona se debatovalo mnohokrát. Už na konci června ale bylo jasné, že změna zákona projde, protože návrh podporovalo hnutí ANO, který má nejsilnější klub.

Podle tvůrců návrhu má krácení odměn snížit motivaci ke hromadění funkcí ve veřejné správě. Peníze na odměny by tak zůstaly v rozpočtech obcí a krajů, které by je mohly použít jinak.

Starostové a primátoři vydělávají podle velikosti obcí, měst a městských částí, které vedou, zhruba od 39 000 korun do 111 300 korun. Hejtmani pobírají přibližně mezi 117 200 a 128 900 korunami, které náleží primátorovi hlavního města. Základní plat poslance a senátora bez příplatků a náhrad činí 82 400 korun.

Reklama

Doporučované