Hlavní obsah

Šnobr: ČEZ dává Tykačovi klíč k budoucnosti české energetiky

Rozhovor s analytikem energetických trhů Michalem ŠnobremVideo: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Polostátní společnost ČEZ by si měla nechat elektrárnu Počerady, která míří do rukou miliardáře Pavla Tykače. Minoritní akcionáři ČEZu chtějí napadnout u soudu smlouvy, na jejichž základě má Tykač elektrárnu získat. Seznamu to řekl akcionář Michal Šnobr, dlouholetý spolupracovník skupiny J &T.

Článek

ČEZ slíbil Tykačovi elektrárnu Počerady, druhý největší uhelný zdroj v Česku, v roce 2013. Na základě šest let starých smluv má Počerady v roce 2024 dostat za dvě miliardy korun Tykačův holding SevenEnergy, který jim dodává uhlí z blízkého lomu Vršany.

Polostátní firma může prodej zastavit, pokud do konce letošního roku uplatní takzvanou opci – tedy právo předjednaný prodej zrušit. V tom případě by ale musela až do roku 2060 odebírat od Tykače pro Počerady uhlí. Nebo za něj alespoň platit.

Od smluv z roku 2013 sice ČEZ může odstoupit, musel by za to ale uhlobaronově firmě zaplatit třímiliardovou pokutu.

Smlouva ČEZ – Tykač z roku 2013

Na počátku byl spor o cenu dlouhodobého kontraktu na Tykačovo uhlí pro elektrárny ČEZ.

Tykač si stěžoval u Evropské komise na údajné zneužití dominantní pozice ČEZ na trhu, EK hrozila ČEZu obří pokutou.

ČEZ smlouvou získal dlouhodobý kontrakt a slíbil, že v roce 2024 převede Počerady na Tykače.

Prodej bylo možné zrušit v roce 2016 nebo 2019.

Při zrušení prodeje musí ČEZ platit Tykačovo uhlí až do roku 2060, případně mu vyplatit pokutu tři mld. Kč.

Na ponechání Počerad v rukou polostátní energetické firmy tlačí ekologičtí aktivisté. Požadují, aby si ČEZ zdroj nechal, aby ho mohl co nejdříve zastavil. Počerady jsou totiž zároveň největším tuzemským znečišťovatelem ovzduší skleníkovými plyny.

Podle šéfů státem ovládané energetické skupiny ale zatím nejsou důvody pro to, aby ČEZ opci uplatnil a Počerady si nechal. Pravděpodobný prodej před týdnem potvrdil například finanční ředitel Martin Novák.

Minoritáři: zastavte prodej!

Proti prodeji se ale postavili minoritní podílníci ČEZu, jež zastupuje analytik, akcionář ČEZu a dlouholetý spolupracovník finanční skupiny J &T Michal Šnobr. Důvod jejich protestu je ale jiný než snaha vynutit co nejrychlejší odstavení Počerad.

„Pokud by si ČEZ Počerady nechal, uzavře je k roku 2023,“ řekl Šnobr v rozhovoru pro Seznam. „Jejich rychlejší odstavení je nereálné, musí se brát zřetel na další argumenty, včetně možností nahradit elektřinu z uhlí něčím jiným,“ dodává.

ČEZ si ale má Počerady přesto nechat, a to ze strategických důvodů. Pokud totiž opci neuplatní, získá podle Šnobra Pavel Tykač k roku 2024 za dvě miliardy korun nejen zastaralou elektrárnu zralou k uzavření, ale hlavně nejvhodnější tuzemský pozemek pro rychlou stavbu nové plynové elektrárny.

„Počerady jsou strategická lokalita, klíčový kámen na šachovnici české energetiky. Neexistuje důvod, proč by ČEZ – firma ovládaná státem –měl tak významný areál předat jiné energetické skupině,“ řekl Šnobr.

Výhodou Počerad je, že leží jen necelé dva kilometry od plynovodu společnosti Net4Gas. A dále, že tady v momentě skončení provozu uhelného zdroje bude rezervovaná kapacita na připojení náhradní velké elektrárny do rozvodné sítě. Jen ta má podle Šnobra hodnotu půl miliardy korun.

Elektrárna Počerady

Druhý největší uhelný zdroj v Česku

Největší znečišťovatel skleníkovými plyny

Kapacita: 5×200 MW

Pokrývá cca 7 % roční spotřeby elektřiny v ČR

V areálu ČEZ provozuje i paroplynovou elektrárnu (800 MW).

ČEZ ujišťuje, že plynové elektrárny může stavět i na jiných svých pozemcích. V prezentaci pro své minoritní akcionáře z letošního podzimu ale sama firma potvrzuje, že ostatní lokality nejsou tak blízko plynovodů jako Počerady. Výstavba přípojek k budoucím plynovým elektrárnám by nikde nebyla tak snadná a rychlá, jako právě tady.

„V roce 2013, když se uzavíraly smlouvy mezi ČEZem a Tykačem, nebylo jasné, co se bude dít na energetickém trhu. Nikdo najisto nevěděl, že právě plyn se mezitím stane pro celou Evropskou unii médiem, které pomůže Evropě přejít od uhlí k energetickému mixu budoucnosti. Plyn je dnes relativně levný a dostupný, má proti uhlí o polovinu až dvě třetiny nižší emise a nízké náklady na výstavbu. Plynovou elektrárnu v zásadě postavíte během čtyř let za cenu 10 až 15 miliard korun,“ řekl Šnobr.

Podle něj je zcela reálné, aby v Počeradech kolem roku 2024 stála nová plynová elektrárna. „Vzhledem k vývoji cen emisních povolenek na evropském trhu bude navíc výroba z plynu stále ziskovější a bude vytlačovat uhelnou energetiku, zatíženou drahými povolenkami,“ dodává investor.

Jádro útlum uhlí nezachytí

Česká republika chce uhlí nahrazovat hlavně jadernými elektrárnami. První blok v Dukovanech slibuje vláda na rok 2036, termín je ale málo reálný.

Je tak téměř jisté, že útlum uhlí bude rychlejší než příprava nových jaderných projektů. ČEZ začne své uhelné zdroje odstavovat už příští rok. A obnovitelné zdroje, které by měly podle ekologických aktivistů představovat hlavní náhradu, zatím nejsou schopny produkci odstavovaných uhelných zdrojů dostatečně vykrýt.

Za této situace jsou podle Šnobra dvě miliardy korun za strategickou počeradskou lokalitu „směšná částka“.

O to víc, že před dvěma lety nabízela Tykačova SevenEnergy mimořádně za Počerady 10 miliard korun. Už připravenou dohodu o prodeji tehdy na poslední chvíli zhatila dozorčí rada ČEZ na nátlak vlády. I tenkrát ale byli proti prodeji také minoritáři a tvrdě za zastavení transakce lobbovali.

Smlouvy půjdou k soudu

„Chystáme se podat u soudu žalobu na neplatnost smluv ČEZu s Pavlem Tykačem z roku 2013,“ řekl v rozhovoru Šnobr.

Skupina minoritních akcionářů, kterou zastupuje, totiž tvrdí, že tak zásadní dohody podléhají schválení valnou hromadou. „Samotnou podstatu smluv nechceme hodnotit. Byly uzavírány pod tlakem (Tykač si tehdy stěžoval na ČEZ u Evropské komise, která ČEZ vyšetřovala kvůli podezření ze zneužití dominantní pozice na trhu,– pozn. red.), na trhu byla jiná situace,“ říká Šnobr.

Kdo je kdo

Michal Šnobr

Investor, analytik energetických trhů

Minoritní akcionář ČEZ

Spolupracovník skupiny J&T

J&T díky jeho radám vydělala miliardy korun.

Pavel Tykač

Majitel skupiny SevenEnergy, jež vlastní mostecké lomy ČSA a Vršany.

Vršany mají největší zásoby uhlí v ČR, mohou těžit do roku 2060.

„Vadí nám ale, že nám ČEZ nedal možnost problém Počerad projednat a otevřeně argumentovat na valné hromadě. Jsme přesvědčeni, že transakce tak významného charakteru měla být schválena valnou hromadou, a nebyla. V tomto smyslu podáme u soudu žalobu a pravděpodobně i návrh na předběžné opatření, pokud se ČEZ rozhodne transakci s Tykačem uskutečnit,“ prohlásil Šnobr.

Skupina minoritářů podala na ČEZ už dříve několik jiných žalob, zatím ale nikdy u soudu neslavila vítězství. Šnobr malou pravděpodobnost úspěchu připouští.

„Z pozice minoritáře je u nás těžké u soudu uspět, musím říct, že jsem zjistil, že je to velmi obtížné řemeslo.“ Přesto se spolu s dalšími podílníky chystá prodeji Počerad do Tykačových rukou bránit.

Reklama

Doporučované