Hlavní obsah

Šnobr chce po soudu novou valnou hromadu ČEZ. A na ní probrat Počerady nebo opční program

Michal Šnobr chce novou valnou hromadu ČEZ.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zástupce skupiny minoritních akcionářů ČEZ Michal Šnobr se nehodlá smířit s tím, jak dopadla páteční valná hromada. Tu se mu sice premiérově podařilo svolat, ale vedení odmítlo zařadit jím navržené body.

Článek

Zástupci Šnobrovy skupiny, která drží v ČEZ přibližně jedno procento akcií, na protest valnou hromadu opustili. V souvislosti s tím se Šnobr obrátil na soud i dozorčí radu ve snaze svolat novou valnou hromadu.

„Vyzvali jsme dozorčí radu, aby přezkoumala činnost představenstva. I dozorčí rada má dle zákona možnost svolat valnou hromadu, a sjednat tak nápravu. Druhý krok bylo podání návrhu na soud, aby nám jako kvalifikovanému akcionáři umožnil valnou hromadu svolat dle původního programu. Myslíme si, že kroky představenstva ČEZ jsou nezákonné,“ vysvětlil Šnobr.

Dozorčí rada ČEZ by se podle Šnobra měla vyjádřit do konce roku, u soudu se termín rozhodnutí těžko předjímá. Na valné hromadě chce Šnobr mluvit o změně současného opčního programu nebo budoucnosti elektrárny Počerady.

Tu se ČEZ rozhodl prodat, ale do konce roku 2019 může tuto transakci revokovat. „My si myslíme, že je čas na to, aby management předkládal podklady k prodeji a aby o tom valná hromada rozhodla. Jde o zásadní majetek, největší hnědouhelnou elektrárnu v Česku,“ uvedl Šnobr.

Vedení ČEZ odmítá, že by na páteční valné hromadě postupovalo protiprávně. „Velice důkladně jsme přistupovali k přípravě valné hromady, postupovali jsme tak, jak nám doporučili právní zástupci. Na pořad valné hromady jsme zařadili vše, co bylo právně možné. Pan Šnobr má zároveň plné právo obrátit se na soud, pokud s naším postupem nesouhlasí,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Reklama

Doporučované