Hlavní obsah

Sobotka chce být jako Pirát, ale po prohře ve volbách zase slíbil růst minimální mzdy

 

Reklama

Po krajských volbách přišel pro ČSSD debakl také v Senátu. Z 10 křesel v horní komoře obhájila strana jen dvě. Rovnou se proto obrací k volbám do sněmovny v příštím roce.

Článek

Poděkování, formality a rovnou krok dál. Bohuslav Sobotka při hodnocení výsledku senátních voleb, ve kterých strana propadla, zahájil kampaň pro volby Poslanecké sněmovny, které se odehrají příští rok.

„Nejlépe prodává to, co sociální demokracie především svojí účastí ve vládě dělá pro lidi,“ prohlásil Sobotka.

Příští rok bude on obhajovat křeslo předsedy vlády a ČSSD pozici nejsilnější parlamentní strany. Prohrané krajské a teď i senátní volby sebevědomí jeho, ani strany ovšem příliš nepomohly, a proto rovnou vytáhl předvolební taháky strany.

„Mám namysli třeba pomoc samoživitelkám, to je třeba otázka náhradního výživného, je to otázka zákona o sociálním bydlení, ale je to otázka zvýšení minimální mzdy nebo vývoje platů v roce 2018,“ vyjmenoval Sobotka všechno, co chce jako premiér do příštích voleb stihnout.

Reagoval tak jinak, než před týdnem po prohraných krajských volbách, kdy chtěl vsadit na témata blízká například Pirátům: technologický pokrok, internet, ekologie.

„Pro mě je klíčové, abychom se zabývali celkovým zlepšením fungování sociální demokracie,“ prohlásil Sobotka.

„Horní komora i nadále bude pojistkou parlamentní demokracie, kontinuity nejenom právního řádu, ale vůbec všech těch hodnot, které v naší zemi dlouhodobě chceme,“ doplnil ho předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Sociální demokraté si připsali v senátních volbách pouze dva úspěchy. V Kutné Hoře zachraňoval čest strany Jaromír Strnad, v obvodu Brno-město Jan Žaloudík.

Pusťte si ve videu níže, co říkal Bohuslav Sobotka před týdnem po porážce v krajských volbách:

Reklama

Doporučované