Hlavní obsah

Sobotka dal od dalajlámy ruce pryč, lidovečtí ministři ho však přijmou

 

Reklama

Ministři se setkají s tibetským duchovním vůdcem jako soukromé osoby, uvedl v prohlášení premiér.

Článek

Lidovecký ministr kultury Daniel Herman uskuteční zítra ráno v Nostickém paláci plánované setkání s dalajlámou, i když Slovensku hrozí Čína kvůli stejné schůzce prezidenta Kisky „odvetnou" reakcí.

Výhrůžky nejsou dobrým prostředkem komunikace mezi partnery. Jsem ministrem demokraticky zvolené vlády svobodné a suverénní země. Tak se chovám a nadále hodlám chovat,” odpověděl ministr Herman na dotaz, zda se neobává špatné reakce ze strany čínských diplomatů.

S dalajlámou se setká také předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Na obě schůzky reagoval ve veřejném prohlášení pro ČTK premiér Bohuslav Sobotka. Napsal, že lidovci přijmou tibetského hosta konference Forum 2000 jako soukromé osoby, a připomněl, že on sám se s duchovním nesetká.

Ministerstvo zahraničí, v jehož čele stojí Sobotkův stranický kolega Lubomír Zaorálek, uvedlo, že se k soukromému programu členů vlády nevyjadřuje.

Tisíc lidí na Hradčanech

Tibetského duchovního přijme Daniel Herman ve svém úřadu zítra brzo ráno a poté ho doprovodí na panelovou diskusi Fora 2000. „Je pro mne ctí, že se mohu setkat s dalajlámou, jednou z nemnoha morálních autorit současného světa," dodal Herman.

Dalajláma přijel do Česka v pondělí odpoledne, na Hradčanském náměstí ho přivítala zhruba tisícovka lidí.

Když předtím navštívil Slovensko a byl přijat tamním prezidentem, označilo čínské ministerstvo zahraničí toto setkání za „rozbití základu slovensko-čínských vztahů”.

Země prý přijme odpovídající reakci, o co konkrétně půjde, ale není jasné.

Já jsem ministr

Herman plánované setkání, které může poznamenat vztahy s Čínou, předem nekonzultoval s vládou ani premiérem. „Není to věc vlády,” uvedl ministr.

Zároveň však potvrdil, že dalajlámu přijme oficiálně jako ministr České republiky. „Pokud jsem ve funkci, ministrem jsem 24 hodin,” uvedl.

Ne všichni ministři ale tento Hermanův názor sdílí - i jeho stranický šéf a vicepremiér Pavel Bělobrádek, který se akce zúčastní, tvrdí, že jde pouze o soukromou schůzku. „Není to setkání za vládu ČR,” napsal Bělobrádek na Twitteru.

V minulosti se s dalajlámou setkávali nejen ministři, ale i předsedové vlády. Naposledy ho přijal Jan Fischer v roce 2009. Tehdy se sice jednalo o soukromé setkání, odehrálo se však v Kramářově vile, což čínské zástupce rovněž pobouřilo.

Poté už však duchovního přijímal především Karel Schwarzenberg, a to na soukromých schůzkách. Premiér Petr Nečas naopak v roce 2012 na fóru podnikatelů řekl, že přílišný „dalajlamismus" škodí českému exportu.

Reklama

Doporučované