Hlavní obsah

Sobotka hraje vabank. Vyrazil proti rivalům Zimolovi a Tejcovi

 

Reklama

Premiér ČSSD na dálku vzkázal jeho kritikům, aby se ucházeli o post předsedy strany. Nebo mlčeli.

Článek

Bohuslav Sobotka už hraje vabank: Před březnovým sjezdem ČSSD vzkázal svým vnitrostranickým kritikům Jiřímu Zimolovi a Jeronýmu Tejcovi, aby kandidovali na nejvyšší stranický post. A ne jen na pozici prvního místopředsedy, o kterou se hodlají jihočeský hejtman Zimola i jihomoravský poslanec Tejc zatím ucházet.

"Doporučoval bych významným mediálním kritikům Jiřímu Zimolovi a Jeronýmu Tejcovi, aby kandidovali na předsedu strany. Pokud mají takto odlišné vize, pokud nesouhlasí s mou politikou, je nejlepší cestou kandidovat. Buď mají kandidovat, nebo mají mlčet," říká Sobotka.

A pokud v souboji se Sobotkou, který bude příští rok v březnu na brněnském kongresu strany svou pozici v čele strany už potřetí obhajovat, neuspějí, pak by měli podle premiéra mlčet. A rozhodně je nechce mít ve svém týmu, který by po brněnském sjezdu vedl ČSSD do volebního roku. „Těžko mohou být ve vedení strany lidé, kteří mají tak odlišné názory,” prohlásil Sobotka. „Máme zkušenost, jak to vypadalo před rokem 2013, kdy bylo vedení ČSSD rozděleno.”

Pětačtyřicetiletý Sobotka je dnes už druhým nejdéle sloužícím předsedou ČSSD po listopadu 1989. Poprvé byl předsedou zvolen v březnu 2011 právě v Brně.

Překonává jej zatím pouze jeho někdejší učitel Miloš Zeman, který stál v čele ČSSD od roku 1993 do března 2001, kdy dobrovolně přenechal křeslo Vladimíru Špidlovi.

Připomeňte si, jak Bohuslav Sobotka zdůvodňoval prohru ČSSD v krajských volbách.

Reklama

Doporučované