Hlavní obsah

Lídr ČSSD jde vysvětlovat demisi zaskočeným kolegům ve straně

Naši reportéři budou po celý den stínovat dvojici hlavních aktérů: předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Reklama

Článek

Hned ráno se dnes scházejí špičky ČSSD. Premiér a lídr strany Bohuslav Sobotka si pozval členy nejužšího vedení, aby jim vysvětlil svůj včerejší překvapivý krok. Tedy demisi celé vlády kvůli tomu, že ji nechtěl opustit ministr financí Andrej Babiš.

Místopředsedové sociální demokracie se už včera - anonymně - na Sobotku zlobili. Někteří byli zaskočeni, že s nimi premiér své rozhodnutí neprobíral, ani jim ho dopředu neřekl. „Já jsem s kolegy samozřejmě probíral různé alternativy. Nicméně toto je moje rozhodnutí jako předsedy vlády," řekl Sobotka.

Jiní krok s demisí ani nepochopili. „Nevidím na tom nic pozitivního," řekl jeden z místopředsedů. Nejvíc naštvaná je tradičně místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce Michaela Marksová. Všichni dnes chtějí od Sobotky slyšet, jestli má promyšlenou další strategii.

Z jistých náznaků se zdá, že Sobotka o svém plánu informoval prezidenta Miloše Zemana. Jindy ostrý Hrad, jenž využije každou příležitost šťouchnout si do Sobotky, byl včera zdrženlivý a nechtěl vládní krizi komentovat.

„Nemyslím si, že by prezident chtěl hrát nějakou politickou hru, která by nerespektovala poměr sil, jenž je v Poslanecké sněmovně. Určitě bude komunikovat s koaličními stranami, a pokud se ty dohodnou na tom, že vláda může ještě pokračovat, tak je to možné řešení," říkal sebevědomě premiér Sobotka.

Rozhovor premiéra Sobotky pro Seznam Zprávy:

Bohuslav Sobotka: Babiš není obětí, ale příčinou této krize.

Už v průběhu úterka jsme přinesli první reakci Andreje Babiše. „Nerozumím tomu, pan premiér mě ještě včera (v pondělí) vyzýval, abych se zachoval jako chlap, a on se zachoval jako zbabělec," řekl mimo jiné.

Andrej Babiš komentuje pád vlády.

Úterní dění jsme sledovali v online přenosu. Najdete v něm i celé prohlášení Bohuslava Sobotky.

Reklama

Doporučované