Hlavní obsah

Sobotka odletěl do Říma. Dvourychlostní Evropa je o nás bez nás, říká před summitem

Co říkal premiér Sobotka na letišti před odletem do Říma? Pusťte si ve videu.

 

Reklama

Evropa musí být schopna bojovat společně proti terorismu, nelegální migraci a organizovanému zločinu, říká český premiér před odletem do Říma.

Článek

Deklarace, kterou by měli představitelé unijních zemí podepsat na sobotním summitu Evropské unie v Římě, obsahuje podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) řadu myšlenek, které prosazovalo Česko či země Visegrádské čtyřky (V4 - ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko).

Pokud do dokumentu nepřibudou nepřijatelná ustanovení, mělo by ho Česko podpořit.

Česku a V4 se podle Sobotky do deklarace podařilo prosadit důraz na bezpečnost uvnitř Unie a současně i ochranu vnějších hranic. „Evropa musí být schopna bojovat společně proti terorismu, nelegální migraci a organizovanému zločinu," řekl. Následně zmínil sbližování životní úrovně unijních zemí a otevřenost pro integraci dalších zemí.

„Patříme k zemím, které jsou opatrné, pokud jde o myšlenky o vícerychlostní Evropě," uvedl dnes Sobotka. V takovém případě by totiž podle něj mohlo hrozit jednání „o nás bez nás". „My bychom rádi jako Češi zůstali u jednacího stolu u všech podstatných otázek," řekl.

Slavnostní jednání se v sobotu uskuteční v prostorách, kde byly před 60 lety podepsány smlouvy o vytvoření Evropského hospodářského společenství (EHS) a Evropského společenství pro atomovou energii (Euratom). Už dnes večer se účastníci sobotní neformální schůzky setkají ve Vatikánu s papežem Františkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované